Вадим Ткачук: виклики нового фінансового року, зміни в оплаті праці

18 січня 2024 року

  Університет вступає у новий фінансовий рік на фоні викликів воєнного часу і пертурбацій освітнього процесу в Україні. Про це – наша розмова з проректором з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадимом ТКАЧУКОМ.

  • Вадиме Анатолійовичу, як справи з бюджетом університету на 2024 рік? Які прогнози?

— Насамперед хочу проінформувати, що базовий заклад і його структурні підрозділи увійшли у 2024 рік з повним виконанням усіх зобов’язань минулого року, без заборгованостей.
  Державний бюджет на поточний рік затверджений, отримано і зареєстровано всі річні кошториси – як за загальним, так і за спеціальним фондами університету в розрізі бюджетних програм фінансування. На жаль, Україна продовжує жити в умовах повномасштабної війни, і відповідно у цьому році всі доходи бюджету країни спрямовуються на потреби ЗСУ і оборони, а соціальна сфера утримуватиметься коштом зовнішніх донорів та запозичень.
  Щодо конкретних показників бюджету університету – він зріс в абсолютних цифрах і складає майже 595 мільйонів гривень (у 2023 році він був 528,8 мільйонів гривень) по загальному фонду і 322 мільйони гривень (у 2023 році – 255,8 мільйона гривень) – по спеціальному. Університету держава повністю профінансувала видатки на заробітну плату, підтримку студентів з числа дітей-сиріт та тих, хто залишився без піклування батьків. А от комунальні видатки профінансовані лише в сумі 8,394 мільйона гривень (у 2023 році – 18,9 мільйона гривень) від загальної очікуваної потреби університету в майже 75 мільйонів гривень! І це змусить наш університет перекривати оплату комунальних послуг та енергоносіїв у сумі майже 66 мільйонів гривень, та усіх інших без винятку витрат, що забезпечують його життєдіяльність (матеріалів, робіт, послуг, придбання та оновлення навчального обладнання, ремонти тощо) за рахунок коштів власних надходжень.

  • Деталізуйте, будь ласка, питання заробітної плати.

— Законом України «Про Державний бюджет на 2024 рік» затверджено підвищення мінімального її розміру з 1 січня 2024 року – до 7100 гривень, а з 1 квітня 2024 року – до 8000 гривень. У той же час мінімальний розмір посадового окладу, з якого формуються посадові оклади за Єдиною тарифною сіткою (ЄТС), складатиме 3195 гривень на увесь рік. Підвищення І тарифного розряду з 1 квітня цього року не передбачається.
  Принагідно хочу повідомити університетську спільноту: заробітна плата науково-педагогічних працівників з урахуванням індивідуальних коефіцієнтів рейтингу, а педагогічних, наукових працівників та обслуговуючого персоналу – з урахуванням існуючих надбавок і доплат рівня 2023 року буде виплачуватись з 1 січня поточного року, відповідно до протокольного доручення конференції трудового колективу і вченої ради університету. Разом з тим, кадрова комісія університету вже на засіданні 17 січня 2024 року розглянула подання керівників структурних підрозділів і служб про встановлення надбавок і прийняла позитивне рішення.
  Середньомісячна заробітна плата науково-педагогічного персоналу, що нараховуватиметься з січня з урахуванням індивідуального коефіцієнту рейтингу орієнтовно зросте на 3-4 тисячі гривень для завідувачів кафедр, які мають вчене звання професор, та професорів кафедр; на 2-3 тисячі гривень – для доцентів; 1,5-2 тисячі гривень – для старших викладачів і асистентів.
  На жаль, заробітна плата обслуговуючого та адміністративно-господарського персоналу зросте лише в межах від 300 до 950 гривень на місяць.
  Ректор університету доручив фінансовій службі підготувати пропозиції та при найпершій фінансовій можливості підтримати саме цю найуразливішу категорію працівників з урахуванням складності, відповідальності та умов виконуваної роботи, кваліфікації працівника, результатів його роботи шляхом преміювання.

  • Тож можна сподіватись, що у найближче майбутнє можна дивитись з обережним оптимізмом?

— Скоріше, з реалізмом. Але все буде залежати від ситуації на фронті та міжнародної. Будемо сподіватися, що, незважаючи на виклики сьогодення, спільними зусиллями усього колективу університет зможе забезпечити стале функціонування у поточному році, за умов виконання планів надходжень коштів від освітньої діяльності, надання послуг, визначених законодавством для ЗВО, залучення міжнародних грантів, економного і раціонального використання енергоресурсів.

    Разом до перемоги!


Розмовляв Валентин Обрамбальський
 

 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook