Ph.D. Підсумки 2023 року

1 січня 2024 року

  В Україні, де освіта є ключем до успіху та розвитку, навчання в аспірантурі є важливим етапом на шляху до глибоких знань та наукової компетентності. В умовах війни навчання майбутніх докторів філософії сповнене викликів та надає можливість виявити справжній потенціал освіти в сфері високих технологій та науки в умовах непередбачуваних обставин.

  Аспірантура в умовах війни є своєрідним центром відповідальності, де нове покоління науковців готується до вирішення викликів світу та сприяє розвитку освіти в найважчих військових умовах. Відділом аспірантури впродовж 2023 року окрім організації та управління процесом підготовки та атестації здобувачів ступеня доктора філософії ведеться постійний контроль, надається інформаційно-консультаційна підтримка кожному аспіранту. А для того, щоб здобувачі аспірантури отримали максимальну користь від свого навчання, процес їх освіти має бути належно організованим та наповненим якісними освітніми загальнонауковими та фаховими компонентами. Саме тому їх викладачами є не лише провідні професори університету. Варто відмітити, що ректорат контролював безпекову ситуацію та активно долучався до освітньо-наукового процесу, так наприклад з непідробною цікавістю та завзяттям аспіранти відвідували лекції очільника університету, академіка, доктора педагогічних наук, професора Станіслава Миколайовича Ніколаєнка з дисципліни «Педагогіка та управління закладами вищої освіти», а також лекції шановних проректорів з дисципліни «Організація та проведення наукових досліджень».

  Важливість проведення гостьових лекцій важко переоцінити. Вони не лише додають кольору аспірантському життю, а й глибше забезпечують професійний та освітній розвиток учасників освітнього процесу. Гостьові лекції – це спосіб зробити Ph.D. навчання більш живим, цікавим та спрямованим на досягнення високих стандартів в університетському оточенні. Відділом аспірантури вже традиційно організовується щорічний проєкт гостьових лекцій та вебінарів представниками органів державної влади, провідними керівниками, відомими політичними діячами.

  В той час коли новини з фронту викликають тривогу, ми всією родиною НУБіП продовжуємо діяти на місцях заради перемоги та майбутніх результатів молодих науковців. У 2023 році вступники проявили високу зацікавленість здобути ступінь доктора філософії, адже це можливість поринути у світ невідомого та перетворити наявні ідеї на власну наукову історію.

  Найбільша кількість аспірантів у поточному році вступили на освітньо-наукові програми економічного факультетуфакультету аграрного менеджментуфакультету захисту рослин, біотехнологій та екологіїННІ лісового і садово-паркового господарства. Слід відзначити високу зацікавленість до навчання в аспірантурі НУБіП іноземних громадян, особливо на спеціальності гуманітарно-педагогічного факультету. Їх підготовка в аспірантурі визначає високу якість освіти, культурну різноманітність та активний розвиток міжнародного співробітництва.
  За підтримки відділу аспірантури налагоджено комунікацію наукових керівників з іноземними аспірантами, яких на сьогоднішній день є 48 осіб. Ведеться постійний контроль за перебігом освітньої складової та надаються покрокові консультації щодо організації роботи задля написання дисертацій.

  Стажування аспірантів за кордоном – це не просто можливість виїхати за межі НУБіП, але і ключ до відкриття нових горизонтів у світі науки та вищої освіти. Ця практика стає невід'ємною частиною професійного розвитку. Впродовж року НУБіП була наявна можливість як для здобувачів, так і НПП отримати нові знання і відкрити нові наукові перспективи, розширити міжнародне наукове співтовариство.

  На сьогодні наукове керівництво здобувачів здійснюють 217 докторів наук та 194 кандидатів наук. Задля підвищення якості надання освітньо-наукових послуг нашим аспірантам впродовж року скликалась науково-методична рада гарантів НУБіП, метою якої є координація, моніторинг та аналіз навчально-методичної роботи з підготовки майбутніх докторів філософії. Серед звичних функцій ради слід відзначити важливість участі гарантів освітньо-наукових програм при проходженні процедури акредитації – наразі акредитовано 30 з 37 ОНП, що є запорукою можливості успішно вийти на захист дисертацій. Регулярно проводились вебінари з академічної доброчесності.

  Головним пріоритетом в умовах війни лишається безпека наших аспірантів під час проходження освітньої та наукової складової. За підтримки ректорату університету наші аспіранти впродовж вересня-грудня мали можливість відвідувати очні заняття. Також, що півроку аспіранти проходили проміжну та перевідну атестації. В цілому, важливість захисту дисертації не обмежується лише отриманням наукового звання. Це є кроком вперед у кар'єрному розвитку, підтвердженням наукового доробку та можливістю внести вагомий внесок у світ науки. Захист дисертації в НУБіП визначає не лише індивідуальний шлях вченого, але і важливий внесок у розвиток наукової спільноти в цілому.

  Життя в гуртожитку часто асоціюється із студентськими роками та періодом, наповненим навчанням, новими знайомствами та враженнями. На перший погляд, гуртожиток може здатися скромним житловим простором, але сучасні гуртожитки НУБіП, в тому числі кімнати для аспірантської спільноти, вражають своєю комфортабельністю та гармонією. Зручності у гуртожитку стають важливим аспектом для аспірантів, адже вони оснащені технікою, комфортними меблями, індивідуальними робочими місцями та швидким інтернетом. Це створює відмінні умови для навчання та розвитку, дозволяючи здобувачам аспірантури зосереджуватися на своїх академічних та творчих зусиллях. Гарні та безпечні умови проживання в гуртожитку сприяють розвитку академічного та соціального життя.

  Позитивна тенденція спостерігається при участі аспірантів у всеукраїнських та міжнародних конференціях, фотовиставках, різноманітних спортивних та літературних флешмобах Університету. Початок року для здобувачів розпочався із продовження участі у проєкті «Ukraine Global Faculty», здобувачі економічного факультету були учасниками «Зимової школи молодого науковця 3.0». Варто згадати заходи приурочені до 125-ї річниці Університету, де аспіранти були учасниками міжнародної науково-практичної конференції «Продовольча та екологічна безпека в умовах війни та повоєнної відбудови: виклики для України та світу», а також прийняли активну участь у шаховому турнірі серед ННІ/факультетів, відділів та випускників НУБіП.

  За результатами навчання на кінець 2023 року можемо впевнено відмітити успішне завершення екзаменаційної сесії аспірантами 1 та 2 року навчання з циклу обов’язкових та вибіркових компонентів ОНП. Здобувачі впевнено крокують вперед та з новим багажем знань, умінь і навичок продовжують свої наукові дослідження.
  Подорож у світ науки є захопливою та відповідальною пригодою, наповненою навчанням, дослідженнями та власним внеском у науковий прогрес. В умовах війни аспіранти мають використовувати свої знання, навички та творчість для розв'язання складних завдань. Ми всі будемо сміливими та стійкими. Спільними зусиллями створимо все можливе задля майбутньої перемоги. А тому бажаємо у 2024 році нашим здобувачам ступеня Ph.D. постійно розвиватися, бути відкритими для нових ідей та підходів, зустрічати виклики з ентузіазмом, успішно долати проміжні сходинки на шляху наукових здобутків та успішних захистів дисертацій.

Віталій Вакуленко,
завідувач відділу аспірантури

Надія Міняйло,
заступниця завідувача відділу аспірантури

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook