Аспіранти кафедри міжнародних відносин прослухали відкриту лекцію доктора історичних наук, професора Юрія Котляра «Синергетичний метод у дослідженні Українського державотворення: Європейський досвід»

31 січня 2024 року

Сьогодні (30.01.2024) ми відвідали другу відкриту лекцію Юрія Котляра «Синергетичний метод у дослідженні Українського державотворення: Європейський досвід» на базі Чорноморського національного університету імені Петра Могили.
Ця лекція проводилася в рамках проєкту Еразмус+.
Спікер – Юрій Котляр, доктор історичних наук, професор ЧНУ імені Петра Могили, координатор проєкту «Імплементація європейських цінностей як базис демократії в Україні».

     

Лектор розглянув і запропонував авторський аналіз процесу Українського державотворення за допомогою синергетичного методу, з подальшим виокремлення основних точок біфуркації.
Виділивши основні періоди історії України, лектор підрахував роки перебування українського народу в державному, напівдержавному та недержавному стані. В результаті було отримано наступне:
Державного існування України - 248 років
⁃ Напівдержавне існування України (тобто країна володіла автономією) - 355 років
⁃ Бездержавне існування - 222 роки.

Далі було розглянуто цифровий ряд, повʼязаний із історією українського державотворення і визначено 6 основні точок українського державотворення. Шляхом аналізу визначили основні «Точки біфуркації». Цими точками стали основні і важливі дати державотворення Української держави: 1199, 1648, 1919 та 1991 роки.

     

Авторський метод спікера викликав певну дискусію, однак лектор цілком пояснив і обґрунтував свою точку зору для розгляду основних періодів державотворення Української держави.
Матеріали лекції розширили наші знання та уявлення щодо можливих методів дослідницької роботи, зокрема, синергетичного методу, що допомагає у виборі методологічного інструментарію в процесі написання власних дисертаційних робіт.

     

 

 


Максим Іващук,
аспірант кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook