2 лютого – свято Стрітення

2 лютого 2024, 9:00

 Святом цим зігріті ми 

З давнини й донині. 
Відзначають Стрітення
Так по Україні:
Свята кращого нема —
 
Стрілись Літо і Зима!
 
          Одне з найважливіших свят у церковному календарі лютого -  Стрітення Господнє. Цьогоріч його святкуватимуть 2 лютого.
          За народними звичаями, Стрітення — свято початку весни. І головним дійством у цей день було освячення вогню й води. Стрітенські свічки вважалися чарівними і мали назву «громниця» або «громиха». Їх запалювали й ставили перед образами під час грози, щоб оберегти людей і худобу від грому, а ще - щоб мороз не побив дерева , щоб весняна повінь не пошкодила посіви. Полум’ям громниці малювали хрести на сволоку (від усього лихого),  підкурювали дітям волосся  - щоб грому не боялись.
          Стрітенська вода також була  цілющою, нею кропили вулики, щоб добре розводились бджоли, її давали пити худобі під час хвороб.
          Також люди ворожили на урожай: кожен господар на ніч виставляв миску із зерном на двір. Якщо зранку була на зерні роса, це віщувало врожай, не було – погана ознака. А на Гуцульщині в цей день ворожили на врожай кукурудзи: клали надворі яйце і чекали. Якщо воно тріскалося (бо в лютому нерідко стояли сильні морози), то слід було чекати такого великого врожаю на кукурудзу, що аж «кошниці тріскатимуться від її кількості». Коли ж яйце лишалося цілим, то це означало, що кукурудза не вродить.
          І, звісно, на Стрітення люди уважно стежили за погодою:
 як на Стрітення зі стріх капає, ще буде велика зима;
 якщо день на Стрітення теплий і сонячний, то й весна тепла;
ящо цього дня буде відлига — то це на ранню й теплу весну, якщо сніг — на дощову, а коли почнеться завірюха — весна буде пізня й холодна;
— якщо в цей день не видно сонечка — чекай суворих морозів;
— вітер на Стрітення — до врожаю плодових дерев;
— якщо на Стрітення холодно, то вже скоро весна;
— на дахах довгі бурульки — стільки ще випаде снігу;
— якщо вранці випав сніг — на врожай ранніх хлібів; коли ж у полудень — зернові будуть середні, а увечері — недорід.
          У народі говорять, що на Стрітення зима зустрічається з літом: зима іде туди, де було літо, а літо — де була зима. При зустрічі зима й літо  сперечаються між собою: кому йти, а кому вертатися? Якщо до вечора стане тепліше — літо перемогло зиму, а якщо холодніше — то зима.
          Напередодні свята жінки випікали обрядове печиво – «жайворонків», роздавали його дітям, щоб ті закликали весну і допомогли їй побороти зиму.  А дівчата в цей день на перших прогалинах співали закличні веснянки.
          Ось такі колоритні і цікаві українські традиції.

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook