Нові горизонти співпраці між НУБіП України та Берлінським технічним університетом прикладних наук

27 червня 2023, 10:27
  Війна в Україні «закинула» професорку кафедри автоматики та робототехнічних систем імені академіка І.І. Мартиненка (далі АРС) Наталію Заєць разом із її малолітніми синами в Берлін, де вона зуміла налагодити освітні і наукові зв’язки з Берлінським технічним університетом прикладних наук (далі Берлінський університет), що створило умови про підписання договору про співпрацю з цим університетом та нашим університетом. Цікавим є факт, коли Н. Заєць дистанційно проводила заняття зі студентами ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження з дисципліни, присвяченій вивченню та застосуванню штучного інтелекту в автоматиці та енергетиці, кращі наші студенти були стимульовані Берлінським університетом спеціальною стипендією за фінансової підтримки Євросоюзу.
  У рамках міжнародної програми академічних обмінів Еразмус+ та договору про співпрацю між Берлінським університетом та НУБіП України та на запрошення офіційних представників у Німеччині побувала делегація від нашого університету у складі професора кафедри АРС Ігоря Болбота та доцента кафедри електротехніки, електромеханіки та електротехнологій Віталія Наливайка.
  Гості з України зустрілися з проректоркою з міжнародних питань Берлінського університету, професоркою Сілке Келлер та деканом факультету електротехніки, мехатроніки, оптометрії цього університету професором Роландом Кірхбергером. Результати зустрічі підтвердили взаємну зацікавленість університетів у поглибленні співпраці.
  За дорученням декана факультету професор Єндрю Хамбрехт продемонстрував І. Болботу та В. Наливайку окремі лабораторії факультету. Технічне забезпечення лабораторій, за інформацією наших працівників, сучасне, а самі лабораторії й в значній мірі відповідають змісту спеціальності "Автоматизація, компютерно-інтегровані технології та робототехніка". При цьому Н. Заєць допомагала гостям побачити більше і глибше вникнути в зміст робіт, оскільки час був обмежений.
 Спільний аналіз, проведений господарями та представниками нашого університету матеріальної бази та кваліфікацій науково-педагогічних працівники обох університетів, дали підстави прийти до розуміння можливості вирішення проблеми щодо спільної підготовки магістрів за програмою подвійних дипломів у рамках спеціальності "Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка". Зрозуміло, що при цьому роботи слід переробити немало, але шляхи вирішення зазначеної проблеми сторонам убачаються зрозумілими.
 
  Українська сторона взяла на себе обов’язок в найкоротший термін сформувати робочі пропозиції щодо започаткування підготовки магістрів за подвійними дипломами і надіслати узгоджений матеріали в Берлін для вивчення та аналізу Німецькою стороною.
  Колеги з Берліна проявили велику зацікавленість у співпраці, а тому сподіваємось, що результати цієї роботи будуть позитивними, оскільки наступний крок, за їх інформацією, – це вивчення можливості подальшої спільної роботи в науковій сфері.
  На завершення хотілось би подякувати міжнародному відділу, працівники котрого увесь час супроводжували наших колег у підготовці та реалізації цього непростого візиту.
 
Віталій Лисенко,
завідувач кафедри    
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook