Розпочинаємо весняний навчальний семестр дисципліновано і злагоджено

2 лютого 2024, 20:34

  02 лютого під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулася нарада за участю деканів факультетів, директорів ННІ, завідувачів кафедрами щодо початку весняного навчального семестру.

  Начальник навчального відділу Ярослав Рудик закцентував на особливостях організації освітнього процесу. Видані відповідні накази ректора про графік навчання, проведення всеукраїнських студентських олімпіад, безпекові питання, посилення протиепідеміологічних заходів тощо. Протягом 2023 року було відраховано понад 800 студентів, що ставить завдання – працювати систематично, консультувати, надавати допомогу і не допускати освітніх втрат. Протягом семестру буде проведений ряд відкритих лекцій, графік яких представлений на офіційному сайті університету. Третій курс розпочинає семестр в дистанційному форматі, для них функціонує навчальний портал з електронними навчальними курсами, змінений інструмент проведення відеоконференцій з Webex на Zoom чи Meet. Ярослав Рудик закцентував на стані оновлення інформації на сторінках кафедр, факультетів, ННІ. Розширений перелік вибіркових дисциплін, з яким також можна ознайомитися на офіційному сайті університету.

  Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко доповів про стан виконання наукових досліджень та завдання на майбутній семестр. Наразі тривають дослідження за 34 темами на суму понад 28 мільйонів гривень. Завданнями є отримання наукових продуктів досліджень, раціональне використання коштів. Цього року вчені університету отримали 12 проектів, які фінансуватимуться з держбюджету. При підготовці проєктів для участі в конкурсі маємо враховувати міждисциплінарність, високу якість, орієнтованість на оборону і післявоєнну відбудову. Також актуальним є підготовка і участь в грантових міжнародних програмах, співпраця з бізнесом. Протягом 2023 року вчені університету підготували та опублікували майже 900 статей у виданнях, що входять до міжнародних наукометричних баз. Увага має бути приділена студентській науці – це робота наукових гуртків, участь в конкурсах наукових робіт.

  Базові завдання у виховній роботі, підготовці аспірантів представив проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша. Він звернув увагу на стан захворюваності на ГРВІ в Україні, столиці та університеті. Початок навчального семестру в очному форматі вимагає постійного моніторингу, посилення інформованості про превентивні заходи уникнення захворювання, додаткові заходи з дезінфекції приміщень, їхнього провітрювання тощо. Університет продовжував підтримку Збройних Сил України, щомісячно співробітники та науково-педагогічні працівники перераховують одноденний заробіток, донатять, беруть участь в волонтерських заходах. З початком семестру та поверненням студентів до кампусу активізується виховна робота, програма якої після уточнення буде надана факультетам, ННІ, кафедрам, наставникам академічних груп, вихователям гуртожитків. Що ж до аспірантури, то вступна кампанія перенесена на липень-серпень, вступники мають складати ЄВІ з іноземної мови.

  Завдання кафедр на 2024 рік щодо забезпечення фінансової стійкості та активізація участі науково-педагогічних працівників у міжнародних програмах презентував проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук. Головним є збереження контингенту студентів. Протягом останніх років зменшилися надходження від діяльності госпрозрахункових підрозділів, що далі продовжуватися не може. Тож план, якій доведений, потрібно виконати. Постійно зростають видатки на комунальні послуги, прогноз на 2024 рік – понад 77 мільйонів гривень. Розуміючи, що в реалізації програми енергозбереження було досягнуте плато, на часі перегляд технологічного укладу енергозабезпечення. Вадим Ткачук наголосив на необхідності участі наукових проєктів в міжнародних програмах і грантах, зокрема HORIZON. Розширення потребує запровадження програм подвійних дипломів.

 

  План ремонтно-будівельних робіт на 2024 рік озвучив проректор з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко. Монтаж дверних та віконних блоків, капітальний ремонт даху гуртожитку №3, встановлення пандусів, ремонти аудиторій в навчальних корпусах та кімнат для першокурсників в гуртожитках. Сплановані заміни енергетичного обладнання, магістральних трубопроводів. Частина факультетів та ННІ ще не провели відповідний аналіз та не подали заявку на проведення робіт. У планах відновити роботи на новому спортивному корпусі.

 

  Підбиваючи підсумки, ректор Станіслав Ніколаєнко дав ряд доручень. Перше – відчувати колективну і особисту відповідальність за стан справ, жити одним життям. Друге – дотримання виконавської дисципліни, контроль за підлеглими та самоконтроль. Третє – налаштування на конструктивну роботу в весняному навчальному семестрі.

Пресслужба

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook