За участю ПАТ «Черкасиобленего» фаховий освітній акселератор розпочав серію вебінарів з обговорення змісту практичного навчання освітніх програм ОС «Бакалавр» спеціальності 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка»

4 лютого 2024 року

У відповідності до протокольного рішення ради Кластеру цифрової енергетики від 10 жовтня 2023 року, за підтримки голови правління ПАТ «Черкасиобленерго» Олега Самчука відбувся третій презентаційний вебінар фахового освітнього акселератора «Енергетична безпека в умовах війни», який розглянув проблеми забезпечення професійної підготовки в умовах виробництва.
Спікер вебінару, директор навчального центру ПАТ «Черкасиобленерго» Дмитро Галат, досвідчений фахівець у сфері електричної інженерії, має понад 30 років стажу у сфері надання освітніх послуг, випускник ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України.

Формат акселератора зазвичай передбачає утворення під час заходу своєрідного експертного та дискусійного майданчика. Тож проєктні групи освітньо-професійних програм ОС «Бакалавр» «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» (гарант доцент Олександр Синявський) та "Інжиніринг електроенергетичних систем з відновлювальними джерелами" (гарант доцент Світлана Макаревич) спеціальності 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» долучились до роботи акселератора.

 

Спікер на початку доповіді окреслив місце та роль навчального центру у зміцненні кадрового потенціалу підприємства, насамперед кваліфікованими робітниками. Він акцентував увагу на робочих навчальних планах для кожної професійної кваліфікації, які визначають графік навчального процесу, навчальні дисципліни, їх погодинний розподіл та співвідношення між загальнопрофесійною, професійно-теоретичною та професійно-практичною підготовкою.

 

Далі Дмитро Володимирович зупинився на робочих навчальних програмах, які визначають зміст освітніх компетентностей, які розроблені навчальним центром ПАТ «Черкасиобленерго» на основі типових навчальних планів та типових навчальних програм у відповідності до чинних професійних стандартів.

Серед специфічних вимог до робітника, який претендує на вакансії у ПАТ «Черкасиобленерго») є оволодіння основних засобами та змістом навчання, відповідність критеріям кваліфікаційної атестації.

Для прикладу, у навчальному центрі ПАТ «Черкасиобленерго» підготовка кваліфікованих робітників за професією «Електромонтер з експлуатації розподільних мереж» включає первинну професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації на виробництві. При цьому строк професійного навчання визначається за результатами вхідного контролю. Загальнопрофесійні компетентності набуваються один раз – перед оволодінням навчальним матеріалом початкової кваліфікації.

 

Здобувачу освіти, який опанував освітню програму і успішно пройшов кваліфікаційну атестацію за відповідною кваліфікацією, присвоюється освітньо-кваліфікаційних рівень «Кваліфікований робітник» з набутої професії та видається свідоцтво встановленого зразка про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації.
Корпоративна ІТ-система ПАТ «Черкасиобленерго» дає можливість проводити кваліфікаційну атестацію випускників дистанційно та використовувати елементи дистанційного навчання.

Загалом акселератор зібрав на своєму майданчику понад 140 учасників, переважна більшість яких – студенти ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження.
Приємно серед учасників було бачити представників компанії «ДТЕК Мережі» Сергія Сильченка та Інну Олефіренко, менеджерів «Академії ДТЕК», Наталію Коломієць, провідного фахівця з організації навчання ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні електромережі», представників навчального центру «ДТЕК Київські електромережі» на чолі з Андрієм Семенчуком (колективне підключення) і ін.
Традиційно активну участь у роботі акселератора та дискусії взяли участь науково-педагогічні працівники Державного біотехнологічного університету (м. Харків) Олександр Мірошник та Олександр Мороз, професори кафедри електропостачання та енергетичного менеджменту, Сергій Дудніков, Лія Тоберт, Олександр Савченко, Олександр Савченко та Ірина Трунова доценти факультету енергетики робототехніки та комп’ютерних технологій ДБТУ.

Схвально про захід висловився Сергій Сильченко, який дав високу оцінку спікеру, його фаховому рівню і висловив побажання продовжити співпрацю на експертному майданчику в рамках ініційованого Національним агенством кваліфікацій процесу щодо сприяння участі всіх зацікавлених сторін у порівнянні та використанні кваліфікацій у відповідності до національного законодавства та передових практик.

Активними на акселераторі були студенти магістратури, які навчаються в ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження за дуальною формою Юрий Карпенко та Владислав Дяченко (перебувають на посадах фахівців відділу з технічних приєднань ДТЕК «Київські регіональні електромережі»), а також студенти нашого інституту Марк Лісогор (ІЕС-23001б), Руслан Юськів (ЕЕЕ-23002М), Денис Дячок (ЕЕЕ- 23002б), Дмитро Островий (АКіТ-23001б), Владислав Рева (ЕЕЕ-23001бСТ), Маргарита Панько (EEE-22001б), Владислав Лемешко (ЕЕЕ-22001б), Іван Слепченко (ЕЕЕ-23002б), Павло Кураса (ЕЕЕ-23002б), Ольга Пуха (ЕЕЕ-23002б), Михайло Бабенко (ЕЕЕ-23001М), Микита Синельник (ІЕС-23001б), Наталя Широка (ТЕ-23001б), Юрій Горобець (ЕЕЕ-22001М), Михайло Олійник (ІЕС-23001бСТ), Володимир Кульківський (ЕЕЕ-23003М), Олександр Феньо (ЕЕЕ-22001бСТ), Ярослав Михальченко (ІЕС-23001б).
До дискусії долучились і задали питання спікеру Павло Кононюк (ЕЕЕ-23002бСТ) та Віталій Яворський (ІЕС-22001б), який, до речі, висловив бажання розпочати дуальне навчання саме в ПАТ «Черкасиобленерго».
ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження щиро дякує Дмитру Галату за участь у заході і сподівається на подальшу співпрацю.
Висловлюємо подяку голові правління ПАТ «Черкасиобленерго» Олегу Самчуку та генеральному директору ТОВ «ДТЕК Мережі» Олександру Фоменку за сприяння та участь фахівців підприємств у формуванні освітніх компонентів ОПП спеціальності 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка».

Лілія Матринюк та Алла Дудник,
координатори ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження


 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook