Фахівці кафедри фітопатології ім. акад В.Ф. Пересипкіна – академік Микола ПАТИКА, долучився до науквої роботи НААН України і рецензував звіти провідних наукових установ

5 лютого 2024 року

 

  Продуктивний початок нового 2024 року – професор кафедри фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна – академік Микола ПАТИКА, був рецензентом звіту науково-дослідної роботи за ПНД НААН 08 «Оптимізація біологічних процесів в агроекосистемах для забезпечення ефективного, екологічно збалансованого аграрного виробництва» (Сільськогосподарська мікробіологія) за 2023 рік.

  Співробітники кафедри фітопатології взяли участь у засіданні розширеного бюро Відділення землеробства, меліорації та механізації НААН із заслуховування звітів за 2023 р. про виконання ПНД НААН 02 «Системи землеробства і землекористування» (доповідач – член-кореспондент НААН Микола ТКАЧЕНКО), ПНД НААН 08 «Сільськогосподарська мікробіологія» (доповідач – академік НААН Віталій ВОЛКОГОН).

  Керівник програми 08 «Сільськогосподарська мікробіологія», академік НААН Віталій ВОЛКОГОН доповів про отримані у 2023 р. результати виконання фундаментальних та прикладних досліджень, що проводилися у межах програми. Доповідь викликала зацікавленість присутніх на засіданні науковців, особливо нові напрями досліджень щодо можливості поєднання агрономічно цінних мікроорганізмів з туками за нанесення суспензій мікроорганізмів або їх ліофілізованих форм безпосередньо на гранули добрив, а також щодо особливостей перебігу біологічних процесів трансформації органічної речовини та сполук азоту в ґрунті за моделювання різних рівнів вуглецево-азотного співвідношення.
  Віталій ВОЛКОГОН надав вичерпні відповіді на всі поставлені запитання.

  Рецензент звіту професор кафедри, академік НААН Микола ПАТИКА, позитивно оцінив звіт та висловив низку побажань для покращення наукової роботи у майбутньому.

  Виступаючи в обговоренні академік НААН Олександр ТАРАРІКО, академік НААН Володимир ПАТИКА, академік НААН Святослав БАЛЮК та інші науковці підкреслили актуальність досліджень, їх фундаментальне значення та спрямованість на агровиробника, а також висловили низку побажань щодо підвищення їх ефективності. Підсумовуючи результати розгляду звіту академік-секретар Відділення землеробства, меліорації та механізації НААН, академік НААН Віктор КАМІНСЬКИЙ позитивно оцінив результати виконаних у 2023 р. в межах ПНД 08 “Сільськогосподарська мікробіологія” фундаментальних та прикладних досліджень, підкреслив їх актуальність та важливість для аграрної галузі.


 


  Так за думкою рецензента Миколи ПАТИКИ і співробітників кафедри було зазначено, що важливою складовою біому ґрунту є мікроорганізми (мікробні угруповання), які є найбільш чутливими та динамічними компонентами ґрунту в різних умовах середовища, особливо за антропогенного впливу.
  Особливої актуальності набуває всебічне та комплексне вивчення масштабів трансформації ґрунтових властивостей в результаті антропогенного впливу і здатності ґрунту відновлювати свої функції, а також факторів, що на них впливають. Основний акцент при цьому зосереджується на мікробіологічних особливостях ґрунту. Оцінка бактеріальних різновидів в ґрунті показує, що їх число налічує більш ніж 4000 різновидів (біоваріантів) на 30 г ґрунту. Це свідчить про складність та важливість вивчення міжбіотичних взаємодій компонентів природних середовищ, включаючи рослини та агрозаходи.
  Сьогодні актуальними є дослідження взаємодії мікроорганізмів з культурними рослинами, створення ефективних технологій застосування корисних мікроорганізмів для забезпечення повноцінного продукційного процесу сільськогосподарських культур, а також визначення економічних аспектів біологічних технологій у ресурсо-, і енергоощадному аграрному виробництві.
  Саме на вирішення зазначених вище завдань були спрямовані дослідження науковців Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН (ІСМАВ НААН), що були проведені у 2023 році за ПНД 08 «Сільськогосподарська мікробіологія».
  У виконанні програми, окрім фахівців Інституту, брали участь науковці Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН.
  Прорецензований звіт про науково-дослідну роботу представлений на 193 сторінках комп’ютерного тексту, містить інформаційний матеріал із 50 таблиць і 20 рисунків.

  У цілому в рецензії звіту зазначено, що дослідження ІСХМ та АПВ НААН, які передбачені планами науково-дослідних робіт на 2023 рік, виконано у повному обсязі. Отримані результати є актуальними для розвитку агровиробництва та мають важливе народногосподарське значення. Науково-методичний рівень в цілому відповідає та наближається до світового. Пріоритетність отриманих даних та їх наукова новизна не викликає сумнівів, а практична та інноваційна значущість чітко окреслена в тематичних напрямках проведених досліджень.

  Результати виконаних досліджень достатньо повно викладені у звіті по кожному тематичному напрямку окремо.
  Це дозволяє дати об’єктивну оцінку у відповідності до вимог рецензії.

  Підсумовуючи викладене слід відзначити, що діяльність Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН (головної науково-дослідної установи) в частині організації виконання ПНД у 2023 році заслуговує високої позитивної оцінки. Звіт за ПНД НААН 08 «Сільськогосподарська мікробіологія» запропоновано затвердити, а висловлені рекомендації рецензента врахувати у подальшій науково-дослідної роботі.

 


Професор, академік НААН України,
доктор сільськогосподарських наук
Микола ПАТИКА

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook