Оцінка впливу на довкілля – екологічний контроль чи «тормоз» в лісовому господарстві

5 лютого 2024 року
  «Оцінка впливу на довкілля – екологічний контроль чи «тормоз» в лісовому господарстві» – саме таку назву мав Всеукраїнський круглий стіл, який відбувся 02 лютого в НУБіП України, ініціаторами проведення якого стали ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України та Товариство лісівників України.

  У його роботі брали участь народні депутати України, представники Державного агентства лісових ресурсів України та їх управлінь, ДП «Ліси України», керівники міжрегіональних управлінь у філіях, які мають проблемні питання з ОВД, науковці, НПП університетів, деревообробники, представники екологічних організацій.
  З вітальним словом до учасників засідання звернувся ректор університету, академік С.М. Ніколаєнко. Він відмітив важливість і своєчасність проведення таких заходів, коли в обговоренні приймають участь законодавці, експерти і виробничники і особливо важливо що проблеми лісового господарства обговорюються в нашому одному з кращих університетів України, який є базовим для підготовки лісівників, має багатопрофільні освітянські програми для більшості напрямків розвитку держави.

 

  Тема для обговорення дуже важлива: фактичний стан проведення оцінки впливу на довкілля та вартість цих послуг, надмірна бюрократизація даного процесу, публічне обговорення законопроєкту №9516.
  Чому процедура оцінки впливу на довкілля викликає занепокоєння і чому її потрібно удосконалювати?
  Так, народний депутат України Олег Бондаренко, Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування відмітив, що процедура проведення ОВД прийшла на зміну екологічній експертизі, підтвердив, що вона занадто забюрокритизована і хоча термін її проведення вже скоротився з 6 місяців до 2.5 над удосконаленням процедури ОВД потрібно працювати.

 

  Голова Держлісагентства України Віктор Смаль підкреслив, що «..такі процедури ОВД роз’їдають галузь, блокують роботу підприємств, наші підприємства навіть у час повномасштабної війни не можуть оперативно проводити заготівлю деревини для потреб оборони держави на ділянках, що були пошкоджені вітровалами та пожежами. Такі ділянки будуть стояти роками, очікуючи на свій висновок із ОВД, а у цей час розроблятимуться сусідні – здорові насадження.

 

  Дуже важко пояснити колегам-європейцям, що ми маємо заплатити після лісової пожежі приватній організації кілька сотень тисяч гривень для отримання висновку з ОВД, який підтвердить, що горільник можна розробити, а на його місці висадити здоровий ліс.
  Україні потрібно відновлювати сотні тисяч гектарів лісів, зокрема, втрачених внаслідок бойових дій та змін клімату. Це величезна робота, яку ми маємо проводити вже сьогодні. На рахунку кожна гривня.
  Натомість ми втрачаємо час, ресурс та колосальні кошти на розробку і складання звіту з ОВД.

 Голова Товариства лісівників України, завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції НУБіП України Юрій Марчук: «Зараз Україна перебуває у дуже складному моменті, який можна зупинити геополітично і фінансово (Президент України В. Зеленський)». Поняття «фінансово» говорить про те, що гроші, які повинні йти на армію, на оборону, на зупинку ворога, ми витрачаємо незрозуміло на що. Якщо ОВД – це громадське обговорення, то нехай це роблять на громадських засадах, на безоплатній основі. Немає державних коштів, є кошти платників податків. ДП «Ліси України» платить в державний бюджет мільярди гривень, а всі витрати входять собівартість деревини, далі – у деревообробку, далі – у вартість продукції з деревини, де вже закладена і вартість ОВД і за це платить споживач.

 

 

  Ігор Лицур, виконавчий директор ДП «Ліси України» висловив свою думку про ситуацію, яка склалася в галузі з процедурою ОВД: «Фактично замість того, щоб ми могли змінити перестиглі насадження новими, оновити лісові насадження, нормально працювати, наповнювати економіку воюючої країни, ми змушені витрачати кошти на цю процедуру.
  За останні 5 років лісгоспи та ДП «Ліси України» на проведення оцінки впливу на довкілля витратило 65 мільйонів гривень. Ця процедура має бути простою і зрозумілою. Вона не повинна завдавати шкоди, як нашим підприємствам, так і економіці нашої воюючої держави. Ми готові максимально прозоро працювати з підприємствами, які нас перевіряють, але головне, щоб у цих процедурах був здоровий глузд».

 

  Народний депутат України Олександр Матусевич презентував проєкт Закону №9516 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективного управління лісами на основі ведення лісового господарства на принципах наближеного до природи лісівництва, адаптованого до кліматичних змін, збереження біорізноманіття в лісах».
  «Ми рухаємося до Європи, адаптуємо своє законодавство до європейського, тому норми ЄС мають бути і у нас. У європейських країнах процедура ОВД проводиться лише у разі зміни цільового використання. У нас же ця норма стосується діяльності лісогосподарських підприємств. ОВД – це надзвичайно важкий тягар для підприємств, а в час війни особливо.

  Народна депутатка України Ольга Василевська-Смаглюк розповіла, що намагалася з’ясувати, що ж за фірми проводять в Україні ОВД, якість проведення цих процедур викликає багато запитань, та й ціна, яку платять лісогосподарські підприємства захмарна: «65 мільйонів державних гривень за 5 років було виведено з державних лісогосподарських підприємств у приватні структури, які імітують проведення процедури оцінки впливу на довкілля, це у той час, коли в Україні війна і ми маємо підтримувати армію, купувати дрони, допомагати ЗСУ».

 

  У виступах всі учасники круглого столу підтримали проєкт Закону №9516 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективного управління лісами на основі ведення лісового господарства на принципах наближеного до природи лісівництва, адаптованого до кліматичних змін, збереження біорізноманіття в лісах», презентований народним депутатом Олександром Матусевичем і проголосували за те, щоб рекомендувати Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України внести зміни до методичних рекомендацій по ОВД з врахуванням кращих європейських практик.

Марія Дубчак,
доцент кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції

Фото: Фотоцентр НУБіП, Володимир Щербак
https://photos.gallery.photo/gallery/kruglij-stil-ovd/

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook