Садівник в Данії: випускниця кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну

6 лютого 2024 року

 Доброго дня!
 Напевно слід почати текст зі знайомства. Мене звати Наталія, коли я була студенткою, то мала прізвище Коник. Я закінчила магістратуру в НУБіП України в 2013 р. за спеціальністю «Садово-паркове господарство». Цей напрямок дає дуже широкий простір для самореалізації. Когось це може злякати, а комусь навпаки – може надати крила.

  Після повномасштабного вторгнення я представляюсь інакше. Jeg hedder Natalia. Jeg kommer fra Ukraine. Це були перші слова, які я мала вивчити на данській мові. Ніхто не мріяв в дитинстві бути біженцем/переміщеною особою та тепер я в Данії, саме з таким статусом.
  Легке життя за кордоном на виплатах – міф. Тому питання пошуку роботи стояло гостро, та мені пощастило з вибором професії. Я досить швидко влаштувалася садівником в сусідній громаді. Зі мною працює колега з Сирії, в нас вийшла інтернаціональна команда. В наші обов’язки входить догляд за двома великими школами, двома клубами дозвілля дітей та десятьма дитячими садочками. Повний цикл догляду проходить за 2-3 тижні. Темп роботи досить швидкий, але за рахунок наявної механізації це більш-менш можливо. Так як базовий ремонт та догляд ми маємо здійснювати самостійно, то потрібно було швидко відновити знання по механізації, та й латина допомагає в спілкуванні з місцевими садівниками.

 

 

  Кожен працівник має мати права категорії В, бажано ВЕ, тому що в літній період райдер STIGA постійно виїжджає з нами в трейлері. Загалом багато часу йде на покос трави, формування зелених огорож та кущів, обрізку дерев. Часом необхідно виконувати завдання з ремонту огорож та садових доріжок. Велику увагу в підготовці фахівців приділяють саме практичним навичкам студентів. Мене дуже здивувала моя колега, що тренувалась до практичного екзамену, їй потрібно було з нуля підготувати весь «пиріжок» та викласти ділянку з фему 2 × 2 метри. Й загалом навчальний процес зосереджений саме на практичній частині. Приблизно половину навчального року студенти проводять на виробничих майданчиках, де їх безпосередній керівник дає зауваження та впливає на написання дипломної роботи. Також на навчання працівників впливає, як не дивно, страхова компанія. Саме вона вказує компанії, які саме додаткові курси має пройти працівник. Без проходження курсів ти не маєш права виконувати певні види робіт, бо за настання нещасного випадку страхова не виплатить компенсацію за пошкоджене майно, а компанія отримає величезний штраф. Наприклад, я ще не пройшла курси по безпечній роботі з газовим випалювачем бур’янів, тому до цієї роботи не допущена. Але попередні два курси дали можливість перевозити небезпечні вантажі та працювати з інструментом, що дають іскру. Самоосвіта відіграє дуже важливу роль в данській системі освіти, це їхній кит. Кожен сам себе складає, як конструктор лего. Плюс кожне підвищення в кваліфікації може відображатися на заробітній платі, що теж стимулює до нових знань та вмінь.


 

Данія – надзвичайно цікава країна з точки зору озеленення. Тут можна знайти історичні барокові сади королів минулого, так і сучасні міські сади. Все максимально відкрито та доступно для відвідування. Безпосередньо в облаштуванні шкіл використовують геопластику, а в садочках вписують металевий спуск в гірку. Якщо є можливість, то обов’язково залишають, або відтворюють «дикі частини», в таких «лісах» проводять мінімальний догляд. Решту території займає газон, велосипедні закільцьовані доріжки, живі стіни та огорожі, солітерні та групові посадки з різноманітних дерев та кущів. Замість клумб влаштовують мавританські газони. Підприємство, на якому я працюю, здійснює повний цикл робіт від планування та втілення проекту до догляду за зеленими насадженнями та малими архітектурними формами. Тому на етапі планування відбувається багато зустрічей та узгодження з усіма ланками, що беруть, або будуть брати участь у проекті. З одного боку це затягує процес, а з іншого дозволяє зібрати максимально багато корисної інформації, що економить в майбутньому багато коштів та зусиль. Загалом Данія показує, що за мінімальних витрат та максимальної простоти можуть бути створені чудові проекти.

 

  За цей період, що живу та працюю в Данії я отримала винятковий досвід роботи в своїй сфері, про який ніколи і не мріяла. Цей досвід знадобиться у відбудові наших українських садів, в яких будуть відпочивати та радіти життю наші діти.

Наталія Коник,
магістр садово-паркового господарства
Анжела Дзиба,
доцент кафедри ландшафтної
архітектури та фітодизайну

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook