Всеукраїнський науковий онлайн семінар «Система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок (НАССР) у закладах ресторанного господарства»

24 червня 2023 року

    У житті кожної людини їжа відіграє основну роль, оскільки задовольняє фізіологічні потреби організму і сприяє підтримці психічного здоров’я. Важливим у приготуванні страв є безпечність сировини, яка використовується для виготовлення страв. Система, що ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, які є визначальними для безпеки харчових продуктів (НАССР), гарантує безпеку продукції на повному шляху харчового ланцюжка і дає можливість виявити всі критичні точки, які можуть вплинути на безпеку кінцевого продукту, усунути шкідливі фактори і контролювати повний процес виробництва. Саме цим питання був присвячений Всеукраїнський науковий онлайн семінар «Система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок (НАССР) у закладах ресторанного господарства», проведення якого, ініційовано кафедрою готельно-ресторанної справи та туризму ННІ неперервної освіти і туризму НУБіП України.

 

     Семінар проходив з 20 по 23 червня 2023 р. до якого долучились не тільки викладачі кафедри та співробітники ННІ, а й здобувачі вищої освіти, науково-педагогічні працівники профільних кафедр вітчизняних закладів вищої освіти України і практики ресторанної сфери.
Спікером наукового семінару виступила д.т.н., професор, професор кафедри харчових технологій та готельно-ресторанної справи Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного Марина СЕРДЮК.
    Доповідач зазначила, що система НАССР схвалена в усьому світі, зокрема, Комісією харчового кодексу (Комісія ООН – Codex Alimentarius) та Європейським Союзом, а також прийнята рядом країн, у тому числі Канадою, Австралією, Новою Зеландією та Японією як обов‘язкова до застосування. Для керівників підприємств ресторанного господарства НАССР більш зрозуміла як адаптована система санітарної роботи.



      Слухачі семінару ознайомились з результатами дослідження щодо застосування концепції НАССР для закладів харчування, яке охоплювало аналіз найбільш ймовірних небезпечних чинників харчових продуктів, визначення заходів контролю цих небезпечних чинників, зокрема наукове обґрунтування значення критичних точок керування, встановлення критичних меж, процедур виконання коригувальних дій, верифікації та ведення документації.

     Учасники семінару щиро вдячні професору Марині СЕРДЮК за професійне обговорення актуальної інформації в процесі проведеної дискусії!


Світлана МЕЛЬНИЧЕНКО,
завідувач кафедри готельно-ресторанної справи
та туризму

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook