PhD: аспіранти першого року навчання ОНП «Право» успішно пройшли процедуру захисту тем та методики дисертаційного дослідження і засвідчили, що правнича наука і розвиток держави – нероздільні!

8 лютого 2024 року

 

  Ефективна наукова діяльність, яка є базою розвитку держави, напряму залежить від якісної підготовки наукових кадрів ЗВО. Тому Національний університет біоресурсів і природокористування України здійснює ефективний моніторинг проходження цього процесу.

  Одним із найважливіших етапів після вступу в аспірантуру, для здобувачів третього рівня освіти є захист ними затверджених тем дисертаційних досліджень та методики їх проведення. Традиційно це відбувається на початку року. Тож на виконання наказу від 05 січня 2024 р. № 11 щодо проведення процедури захисту тем та методики дисертаційного дослідження на юридичному факультеті відповідним розпорядженням декана було створено спеціальну комісію у складі професорів Віктора Ладиченка, Олени ГулакОлексія Піддубного, Олени Гафурової, доцентки Віри Качур.
    07 лютого 2024 року комісія у повному складі зустрілася зі здобувачами та їх науковими керівниками, щоб відповідно до алгоритму, передбаченого п. 3.13. «Положення про організацію освітнього процесу підготовки здобувачів ступеня PhD в Національному університеті біоресурсів і природокористування України» (зі змінами). На жаль, через ранкові тривоги таку зустріч було вирішено провести в онлайн-режимі. Але це не стало на заваді ефективної взаємодії усіх учасників зустрічі – членів комісії, здобувачів та їх наукових керівників, яку забезпечила професорка Олена Гулак, яка її модерувала.

  Кожний науковий керівник/ця (професори Віктор Ладиченко, Олена Гулак, Олексій Піддубний, Олена Яра, Володимир Курило, Володимир Єрмоленко, доцент/ки Сергій Кідалов, Тамара Новак, Людмила Головко, Віра Качур) коротко представляли своїх здобувачів та їх теми, а здобувачі, у свою чергу, розкривали актуальність обраної теми, стан розробки проблеми та порівняльний аналіз наукових робіт за своєю тематикою, методики, які вони будуть застосовувати, та прогнозували результати, які хочуть отримати (Віталій Богданов, Антон Буценко, Анастасія Гербеда, Платон Даниленко, Роман Двикалюк, Ольга Кравчук, Владислав Лавренчук, Вячеслав Лепеха, Лу Юн, Лі Цзюнь, Роман Миколаєнко, Сергій Миколайчук, Андрій Мурдій, Василь Остропольський, Василь Сендзюк, Олег Сологуб, Андрій Сподін, Андрій Сухацький, Сергій Шевченко, Ярослав Шульган).

  Тематика дисертаційних робіт просто вражає своєю всебічністю (охоплює значну кількість галузей права), врахуванням сучасних реалій, а подеколи і своїм порівняльно-правовим та міждисциплінарним підходами. Зокрема, «Порівняльно-правовий аналіз законодавства Канади та України щодо правового регулювання прибережних захисних смуг», «Адміністративно-правове регулювання містобудівної діяльності в Україні в умовах воєнного стану та повоєнної відбудови», «Договір постачання енергоносіїв через приєднану мережу», «Порівняльно-правовий аналіз права на життя в законодавстві України та країн Європейського Союзу», «Адміністративно-правове регулювання діяльності у сфері бджільництва в Україні», «Забезпечення позову в адміністративному судочинстві», «Адміністративно-процесуальний статус суб’єктів провадження у справах про порушення рибоохоронного законодавства», «Адміністративно-правове регулювання функціонування наукових установ агропромислового комплексу України», «Соціальна взаємодія як детермінанта формування правової культури студентів Китаю», «Адміністративно-правові засади запобігання корупції у сфері земельних відносин в Україні», «Правове регулювання безпечності кормів в Україні», «Правове забезпечення хімічної безпеки в Україні», «Правове регулювання екологічного туризму в Україні», «Обмежувальні заходив як засіб захисту національних інтересів в національному та міжнародному праві», «Адміністративно-правові засади співробітництва правоохоронних органів з представниками міжнародних організацій в Україні у сфері боротьби з корупцією», «Правовий механізм примусової реалізації майна за допомогою електронних систем», «Правове регулювання містобудівних перетворень на територіях об’єктів культурної спадщини», «Правове регулювання трудової міграції в Україні: порівняльний аналіз світового досвіду повернення висококваліфікованих трудових мігрантів та залучення мігрантів з інших країн», «Правове забезпечення інвестицій в агросферу».

  Відповідно вражали і унікальні методики, які пропонували здобувачі та їх наукові керівники для отримання результатів.
  Підсумовуючи результати проведення процедури захисту тем і методик досліджень здобувачами третього рівня вищої освіти першого року навчання за
 ОНП «Право» юридичного факультету, члени робочої комісії погодилися з формулюванням тем дисертаційних досліджень та методиками їх проведення.

Загалом зустріч була надзвичайно конструктивною і пройшла в доброзичливій атмосфері, що свідчить про наявність наукового діалогу між усіма учасниками зустрічі.

Віра Качур,
завідувачка кафедри теорії та
історії держави і права
 

 
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook