«Всесвітня спадщина ЮНЕСКО» для студентів-міжнародників: лекція професора Миколи Томенка

8 лютого 2024 року

 На гуманітарно-педагогічному факультеті НУБіП України для студентів 4 курсу спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» 7 лютого 2024 року відбулася вступна лекція до навчальної дисципліни «Всесвітня спадщина ЮНЕСКО».

Викладає зазначену навчальну дисципліну професор Микола Володимирович Томенко, доктор політичних наук, голова Наглядової ради нашого університету, який є ініціатором та організатором загальнонаціональних акцій «7 чудес України» та «7 природних чудес України». Загальнонаціональна акція була започаткована Фондом Миколи Томенка «Рідна країна» ще у 2007 році. Ця акція стала найрезонанснішим та найуспішнішим проєктом у галузі популяризації вітчизняного туризму. https://tomenko.ua/aktsiji/sajt-7-chudes-ukrajiny-onovleno/

В лекції йшлося про важливість збереження культурної, природної та нематеріальної спадщини українського народу, зокрема, в складних умовах воєнного часу. Цей процес складний, потребує втілення послідовної державної політики, підтримки державних інституцій, спонсорів. Свій відбиток накладає й зменшення активності роботи міжнародних організацій у сфері культурної, природної та нематеріальної спадщини, зокрема це стосується і ЮНЕСКО.

     

Лекція була надзвичайно актуальною, цікавою. Лектор зосередив увагу на об’єктах Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Україні, важливості нематеріальної культурної спадщини. Україна 22 листопада вперше увійшла до Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. https://www.unesco.org/en Станом на зараз, до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО входять вісім українських об’єктів, що мають видатну універсальну цінність. Водночас, об’єкт Всесвітньої спадщини «Стародавнє місто Херсонес Таврійський і його Хора» та Бахчисарайський ханський палац у Криму зазнають пошкоджень через окупаційну владу.

     

Микола Володимирович наголосив на важливості збереження культурної спадщини, нашої національної ідентичності, привернення уваги світової спільноти до проблем в умовах викликів сьогодення. Історія України – це не лише низка подій, але й віддзеркалення національних цінностей через призму культурної спадщини. Запитання, що ми залишимо по собі, обов'язково висувається перед кожним поколінням. І відповіді маємо давати щонайшвидше.

     

     

     

 

 

 

Віра Пироговська,
доцент кафедри журналістики та мовної комунікації
Вікторія Хвіст,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook