Дружно, організовано, натхненно: здобувачі освіти кафедри педагогіки розпочали другий навчальний семестр

9 лютого 2024 року

З 5 лютого у Національному університеті біоресурсів і природокористування України відповідно до графіка освітнього процесу розпочався другий навчальний семестр. Навчання проходить, як визначено заздалегідь, у змішаному форматі: окремі курси і спеціальності (таких більшість) навчаються очно, наповнюючи навчальні аудиторії молодечим ентузіазмом і жагою нових знань; деякі групи навчаються певний період дистанційно; деякі групи вийшли на різні види практики.

Здобувачі спеціальностей бакалаврського рівня «Професійна освіта» та магістерського рівня «Педагогіка вищої школи», «Інформаційно-комунікаційні технології в освіті», для яких випусковою є кафедра педагогіки, організовано і дружно вийшли на очне навчання.

Нині в умовах війни процес навчання великою мірою трансформувався. За нелюдських обставин – відключення світла, води, тепла, повітряних тривог, відсутності сталих контактів із студентами надзвичайно важко організувати освітній процес: дуже багато залежить лише від викладача, його добросовісності, кваліфікації, творчості, здатності ефективно використовувати технічні засоби навчання, новітні інформаційні технології.

Колектив кафедри педагогіки, багато років поспіль очолюваний докт.пед.наук, проф. Русланом Сопівником, – творчий, креативний, сповнений натхнення і нестримного бажання опановувати і продукувати нове, аби освітній процес був не тільки інформативно-пізнавальним, але і цікавим та захоплюючим для здобувачів освіти. Саме тому науково-педагогічні працівники кафедри не зупиняються на досягнутому, весь час знаходяться у постійному пошуку: нових знань, нової інформації, нових форм і методів викладання, нових шляхів реалізації мети і завдань, які ставлять перед собою у процесі формування у здобувачів освіти ключових та професійних компетентностей.

До початку семестру зі студентами спеціальності «Професійна освіта» завідувач кафедри педагогіки докт. пед. наук, проф. Руслан Сопівник та наставники груп асистент Василь Костинюк та канд.пед.наук, ст.викладач Лідія Чередник провели організаційну онлайн-зустріч, де ознайомили студентів із графіком навчального процесу, розкладом навчальних занять, наголосили на основних моментах безпечної поведінки у навчальних корпусах.

Студенти групи ПО-22001б разом із викладачем Аліною Рахманіною розпочали новий семестр з проведення креативних та інтерактивних занять з дисципліни «Інноваційні технології в освіті», де було використано новітні методики «Завітай у гості» та «Подорож до минулих років», які стимулюють інтерактивність студентів, мотивують до власних висновків та наукових відкриттів.

Доктор пед. наук, проф. кафедри педагогіки Олександр Кучай проводить заняття у сучасній лабораторії віртуальної та доповненої реальності, яка нещодавно почала функціонувати при кафедрі педагогіки. Тут здобувачі вивчають такі дисципліни, як «Розумні цифрові технології в освіті», «WEB-програмування», «Сучасні технології програмування», «Педагогічні і психологічні засади міжособистісної взаємодії у віртуальному освітньому середовищі».

 

Студенти першого курсу спеціальності «Професійна освіта» (викладач – канд. пед. наук, доцент Леся Маценко) на занятті з дисципліни «Організація виховної роботи у навчальних закладах» змогли відчути себе наставниками студентських груп. Вони ознайомилися із методикою роботи, функціями, напрямами, завданнями, а також труднощами у роботі наставників, порівняли педагогічну діяльність наставника в українському університеті та закордонному закладі освіти.

Цікаво і креативно, з використанням інтерактивних техногій та мультимедійної наочності проходять заняття з Валеології (викладач - канд. пед. наук, доцент Олег Єресько) для студентів спеціальності «Професійна освіта» та Професійно-педагогічної етики (викладач – канд. пед. наук, асист. Ольга Сироєжко) для здобувачів освіти спеціальності «Педагогіка вищої школи».

Здобувачі освіти групи ПО-20001б на заняттях з дисципліни «Технології дистанційного навчання» (викладач – доктор пед. наук. Валентина Мірошніченко) ознайомилися з історією виникнення і поширення в багатьох країнах світу дистанційного навчання, обговорили умови виникнення і впровадження дистанційного навчання в Україні.

Здобувачі освіти спеціальності 011 Освітні, педагогічні науки (Педагогіка вищої школи) поряд з відвідуванням навчальних занять готуються до асистентської педагогічної практики: пройшло обговорення особливостей цього виду практики на організаційній зустрічі із керівником практики, старшим викладачем кафедри управління та освітніх технологій Сергієм Михнюком, обрано бази практики, проведено інструктаж з охорони праці та безпеки життєдіяльності.

Старт нового навчального семестру для здобувачів освіти кафедри педагогіки на шляху до втілення у життя власної мети – стати висококласним, конкурентоспроможним на ринку праці фахівцем, аби надалі працювати на благо і процвітання рідної держави – пройшов успішно. Успіхів в оволодінні новими знаннями!

 

 

Лідія Чередник,
старший викладач кафедри педагогіки

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook