Вероніка Лось, студентка факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК: про переваги навчання у ISA Lille за програмою обміну ERASMUS+

15 січня 2024 року

 Можливість отримати подвійний диплом та навчатись за кордоном була однією із вагомих причин, що вплинуло на моє рішення вступати саме в НУБіП України, ділиться враженнями студентка магістратури ОП «Нутріціологія».

    Починаючи з першого курсу, я почала цікавитись закордонними практиками, відслідковувала всі новин на нашому сайті, що пов’язані з цим питанням. І от, я побачила набір за програмою Erasmus до Вищої школи інженерії в Франції.

     Я приєдналась до однієї із конференцій, на якій розповідалось про цю програму, вимоги для подання заявки та процедуру подачі. Трохи очікування і мені прийшло запрошення на інтерв'ю із керівником програми та відповідальною за міжнародну співпрацю. Протягом тижня я щовечора тренувала відповіді на всі можливі запитання, щоб не розгубитись і не забути англійську мову!

    Навчання в ISA Lille є надзвичайно прогресивним. Будучи однією із трьох найкращих агро-шкіл у Франції, ISA пропонує систему, що поєднує різнопрофільне навчання з можливість міксувати курси за власним виробом, безліч командних проектів, що ставлять тебе в умови максимально наближені до робочої атмосфери та змушують виходити з зони комфорту, працюючи з інтернаціональною командою та готуючи проекти для та про відомі компанії (Sencrop, Azelis, Apple, Moët & Chandon).

     Також навчання тут - це постійний виклик, що випробовує тебе як особистість. Наприклад, на першому році програми всі іноземні студенти зобов'язані здати TOIEC, а на другому році навчання екзамен Delf з французької мови, щонайменше на рівень В1. Або, іноді буває важко знайти правильний механізм роботи над завданням чи проектом, лише тому, що ти звик робити по-іншому, і можеш не бачити альтернативного. Або обов'язкові стажування: 2 місяці на першому курсі та 6 місяців на другому, заради яких ти перешукуєш весь LinkedIn і пишеш HR всіх можливих компаній.

   Саме ці стажування дають можливість отримати професійний досвід та працювати пліч-о-пліч з майстрами своєї справи. Моє 2-х місячне стажування я проходила на кемпінгу, що розташований на Лазурному березі. Будучи помічником бухгалтера, я отримала багато практичних навичок та добре покращила володіння французькою.

    Наразі я проходжу своє 6-місячне стажування у агро-стартапі, який виготовляє погодні станції та додаток для фермерів. Я займаюсь B2B маркетингом та комунікацією з партнерами і щодня насолоджуюсь, бачучи результат своєї роботи!

    Всім, хто сумнівається в собі в тому наскільки він добре знає англійську, щоб їхати за програмою обміну, хто сумнівається, чи життя за кордоном буде зрозумілим і комфортним, хто сумнівається, що зможе справитись із всім тиском та головним болем, що несе за собою підготовка документів, переїзд і освоєння в іншій країні можу сказати : сумнівайтесь далі!

    Але сумнівайтесь, подаючи заявку на прохід конкурсного відбору. Сумнівайтесь, проходячи інтерв`ю. Сумнівайтесь, купуючи білети і пакуючи валізи. Сумнівайтесь і робіть !

    Адже навіть якщо ви не бачите свого майбутнього закордоном, цей період життя не тільки збагатить ваше резюме, підніме вашу цінність на трудовому ринку і прокачає вас як особистість, але й дасть вам нагоду спробувати альтернативну систему навчання, створити цікаві контакти з викладачами і студентами, покращить ваші Hard і особливо Soft навички.

     За півтора роки навчання на Магістерській програмі в Франції, та пройшовши два стажування, я можу сказати, що все неможливе - насправді можливе.

    Сильне бажання, зусилля, правильна розстановка пріоритетів та фіксування на вірних деталях дає змогу досягти того, чого ми насправді бажаємо!

Вероніка ЛОСЬ,
студентка факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook