Залучення професіоналів-практиків до навчального процесу студентів ОС «Магістр»

9 лютого 2024 року
Кафедра лісівництва ННІ ЛіСПГ НУБіП України

 Навчання студентів за спеціальністю 205 «Лісове господарство» ОС «Магістр» в англомовній групі передбачає вивчення дисципліни «Pest Management in Forests of Eastern Europe». До головних завдань дисципліни «Pest Management in Forests of Eastern Europe» слід віднести опанування методами захисту лісу. Перед лісоводами України стоять важливі завдання щодо поліпшення санітарного стану лісів.
Дисципліна «Pest Management in Forests of Eastern Europe» вивчається в магістратурі для всестороннього розуміння та використання отриманих знань з фітопатології та ентомології. Важливим є вивчення порядку проведення та обсягів профілактичних і винищувальних заходів захисту лісу, що встановлені й регламентовані нормативними документами: положеннями, настановами, інструкціями, рекомендаціями. Відповідно до цих положень для виявлення осередків збудників хвороб і шкідливих комах та оцінювання загрози лісовим насадженням проводять лісопатологічні обстеження. Матеріали цих обстежень є підставою для картографування осередків, проектування заходів лісозахисту та моніторингу динаміки чисельності популяцій шкідливих організмів лісових екосистем. «Pest Management in Forests of Eastern Europe» є теоретичною основою для ведення господарства у лісах, а сама дисципліна – важлива для студентів, які навчаються за спеціальністю 205 «Лісове господарство» і вивчають фундаментальні основи лісівничих знань.
Для реалізації цілісної системи підготовки майбутніх фахівців у сучасних умовах освітнього процесу, найкращим методом урізноманітнення навчання, є проведення гостьових лекцій. Фахівці лісозахисту під час своєї професійної діяльності повинні ефективно реагувати на зміни, які динамічно відбуваються в галузі та бути конкурентними на ринку праці. Відтак, до проведення заняття з дисципліни «Pest Management in Forests of Eastern Europe» запрошено лісопатолога з майже 25-річним стажем роботи в службі Тетяну Кучерявенко, яка детально розповіла про роботи із захисту лісів. На даний час вона займає посаду головного спеціаліста Відділу охорони і захисту лісів Держлісагентства, який здійсняє координацію діяльності підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Держлісагентства, в напрямку здійснення комплексу заходів, спрямованих на захист лісів від шкідників та хвороб.

Пріоритетним напрямком діяльності державної лісозахисної служби є розробка та впровадження у практику біологічних засобів боротьби із шкідниками лісу. Такі засоби не шкідливі для людини та довкілля і застосовуються в густонаселених районах України і в лісах, де використання хімічних засобів боротьби заборонено. Цим напрямком активно займається державне спеціалізоване лісозахисне підприємство «Харківлісозахист». В лабораторії даного підприємства проводяться роботи по штучному вирощуванню мурахожука (Thanasimus formicarius) проти стовбурових шкідників. У зв’язку з військовою агресією рф та запровадженим воєнним станом в Україні, за 2022 рік випуск біологічного матеріалу та заходи боротьби в насадженнях підвідомчих підприємств, установ і організацій Держлісагентства, інших лісокористувачів та власників лісів не проводились.

Також цікавою виявилася дискусія щодо карантинних видів, зокрема щодо поширення ясеневої смарагдової вузькотілої златки в Україні та світі.

Лектором було акцентовано увагу студентів на професійні навички під час виконання лісопатологічних обстежень, які вимагають знань із методики досліджень, уміння візуально діагностувати хвороби рослин та ідентифікувати збудники, знати основних шкідників. Також були продемонстровані відеоматеріали щодо особливостей проведення польових і лабораторних досліджень та спостережень.
Наведена інформація викликала інтерес у здобувачів і цікаву дискусію. Тетяна Вікторівна дала вичерпні відповіді на запитання.
Колектив кафедри лісівництва щиро дякує Тетяні Кучерявенко за проведену гостьову лекцію, а також за цікаву та корисну зустріч.

 

Завідувач кафедри лісівництва
Наталія ПУЗРІНА

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook