11 лютого - Міжнародний день жінок і дівчат у науці.

11 лютого 2024 року
факультет землевпорядкування

        Починаючи з 2016 року, 11 лютого щорічно відзначається Міжнародний день жінок і дівчат у науці. 

      Заснуванню цієї дати передувала прийнята 20 грудня 2013 року Генеральною Асамблеєю ООН резолюція «Наука, техніка та інновації в цілях розвитку», в якій проголошувався рівний доступ жінок і дівчат будь-якого віку до досягнень і розвитку науки, техніки і інновацій як запорука забезпечення ґендерної рівноправності у цій сфері. Через два роки, 20 грудня 2015 року, Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію A/RES/70/212, якою встановила 11 лютого як Міжнародний день жінок і дівчат у науці. Понад 60 країн приєднались до ініціативи.

       За даними ЮНЕСКО, жінки і дівчата, як і раніше, в науковому середовищі представлені значно менше, ніж чоловіки: в середньому лише 30% науковців в усьому світі – жінки.
        Численні дослідження показали, що жінки в областях STEM (наука, технології, інженерія та математика) публікують менше матеріалів, отримують менше грошей за свої дослідження і не досягають у своїй кар’єрі більшого прогресу, ніж чоловіки.
          Втім, гендерні програми останніх років роблять свою справу: все більше молодих жінок обирають для себе технічні спеціальності і шлях в науці, про розробки жінок-вчених почали розповідати в усьому світі.

          Українські жінки теж ніколи не відставали від світових тенденцій і нам дійсно є чим пишатись. В Україні жінок у науці 46 %. Наша держава займає 12 місце за кількістю жінок-вчених в рейтингу серед 41 країни світу. Українки успішно працюють у різних галузях наук. Найбільше науковиць у галузі суспільних (65,8 %), медичних (65,2 %), гуманітарних (60,3 %) наук; у технічних науках – 34,1 %.
       Сьогодні маємо всі підстави стверджувати, що головне – професіоналізм, а не стать. Маючи знання і хист, жінки матимуть рівні з чоловіками можливості в науковому середовищі.
       Вітаємо чарівну частину наукової спільноти з Міжнародним днем жінок і дівчат у науці! Творчої наснаги, професійних успіхів і нових наукових досягнень і відкриттів!
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook