Фахівці кафедри інженерії енергосистем – серед розробників професійного стандарту «Енергетичний аудитор будівель»

12 лютого 2024 року
  Тривала і копітка робота членів робочої групи з розробки професійного стандарту енергетичного аудитора будівель протягом всього 2023 року увінчалась успіхом – стандарт затверджено та уведено в дію.

 

  На виконання статті 9 Закону України «Про енергетичну ефективність будівель» (в редакції з 03.08.2023 р.), Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України з метою запровадження системи професійних кваліфікацій для енергетичних аудиторів будівель розглянуло заявку до Національного агентства кваліфікацій України (21.09.2022 № 182) на розроблення професійного стандарту енергетичного аудитора будівель.
  Враховуючи багаторічний досвід і професійну діяльність, до складу робочої групи розробників було включено в. о. завідувача кафедри інженерії енергосистем ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження, члена громадського комітету Державного агенства з енергоефективності та енергозбереження України, атестованого тренера проєкту «Е-ЕТАР», практикуючого енергоаудитора, канд. техн. наук, доцента Євгена Антипова.
  До робочої групи долучились і колеги з інших провідних установ, закладів та громадських організацій України, які протягом минулого року брали участь у засіданнях з розробки базових положень стандарту.
  Під керівництвом начальника відділу методологічного забезпечення та регулювання енергетичної ефективності Мінінфраструктури Артура Обідника робоча група узгодила перелік нормативно-правових актів та нормативно-технічних документів, які визначають вимоги до змісту енергетичного аудиту будівель. Додатково був запропонований для громадського обговорення проєкт документу у відповідності до вимог Порядку розроблення, введення в дію та перегляду професійних стандартів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31 травня 2017 р. № 373 та Методичних рекомендацій щодо розроблення професійних стандартів, схвалених рішенням Національного Агентства Кваліфікацій від 25.01.2023 р.

 

  Після проходження всіх етапів погодження, на основі висновків, схвалених рішенням Національного агентства кваліфікацій, Професійної спілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України затвердило професійний стандарт «Енергетичний аудитор будівель», який включає сучасні підходи до набуття загальних і професійних компетентностей енергоаудитора будівель.
  Стандартом сформовано п’ять основних трудових функцій, які включають одинадцять компетентностей майбутнього енергоаудитора.
  Зокрема, документ визначає, що присвоєння/підтвердження та визнання професійної кваліфікації енергетичного аудитора будівель здійснюється кваліфікаційними центрами, акредитованими Національним агентством кваліфікацій. Кандидати повинні мати стаж роботи не менше одного року у сфері енергетики, енергоефективності та енергозбереження, будівництва та архітектури або житлово-комунального господарства. А ще необхідна вища освіта не нижче другого (магістерського) рівня вищої освіти за наступним Переліком галузей знань і спеціальностей вищої освіти, які є базовими для енергоаудитора (всі спеціальності 14 та 19 галузей), зокрема спеціальностей 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» та 144 «Теплоенергетика», за якими здійснюється підготовка здобувачів в ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України.

 

  Наявність затвердженого професійного стандарту дозволяє енергетичному аудитору будівель визначати чіткі орієнтири в організації та забезпеченні проведення систематизованого процесу оцінки ефективності споживання (використання) енергії будівлею або групою будівель, визначення економічно обґрунтованих рекомендацій щодо підвищення їх рівня енергетичної ефективності, що також формує й орієнтири власного професійного розвитку.

  Висловлюємо щиру подяку керівнику робочої групи при Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України Артуру Обіднику за професійний підхід у роботі та плідну співпрацю.

Надія СПОДИНЮК,
доцент кафедри інженерії енергосистем

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook