Підсумки січневої профорієнтаційної роботи кафедри обліку та оподаткування

12 лютого 2024 року
    Профорієнтаційна робота в школах є важливим етапом у житті учнів, допомагаючи їм зрозуміти свої інтереси, навички та можливості для подальшого вибору професії. Організація таких заходів важлива для надання учням доступної інформації та підтримки у процесі вибору майбутньої кар'єри. Україна переживає глибокі зміни в своєму суспільстві, які є не тільки докорінними, але й визначені складними умовами окупації частини нашої території рф. Це створює серйозні труднощі для молоді в реалізації їхніх життєвих планів та амбіцій. Та незважаючи на це, молодь України демонструє прагнення до саморозвитку. У таких умовах освіта та профорієнтація набувають особливого значення, надаючи молоді можливості для здобуття нових знань та навичок, а також розвитку особистих якостей, які стануть ключовими у їхній подальшій кар'єрі та громадянському житті.
   Війна, що увірвалась у мирне життя українців вносить постійні корективи. Особливо в зимовий період частими є повітряні тривоги. Однак навіть дана ситуація не змінила прагнення школярів отримати інформацію про можливості отримати якісну підготовку за освітньою-професійною програмою «Облік і аудит» у Національному університеті біоресурсів і природокористування України.
    Викладачі кафедри обліку та оподаткування впродовж січня 2024 року активно займалися профорієнтаційною роботою, провели зустрічі з учнями шкіл, коледжів та ліцеїв. Потенційних абітурієнтів економічного факультету НУБіП України спеціальності 071 «Облік і оподаткування» (ОПП «Облік і аудит») цікавили питання формування конкурсного балу вступника, навчання за місцях держзамовлення, отримання додаткових балів після підготовчих курсів, які проводяться в НУБіП України тощо.
   Складний час вимагає від представників бухгалтерської та аудиторської професії тримати свій професійний фронт, ретельно виконувати свої щоденні обов'язки, бути на рівні сучасних вимог, підвищувати кваліфікацію, допомагати колегам та тим, хто захищає нашу свободу. 17 січня відбулася профорієнтаційна розмова викладачів кафедри, доцентки Оксани ГАНЯЙЛО та старшого викладача Олега КРИВОРОТА з учнями 10-х та 11-х класів школи І-ІІІ ступенів №319 імені Валерія Лобановського Голосіївського району м. Києва, щодо привабливості вступу й навчання за спеціальністю 071«Облік та оподаткування» (ОПП «Облік і аудит»).
     Високий темп життя, стрімкі зміни в технологічних процесах, неймовірні відкриття - все це реалії сьогоднішнього часу. Людство розвивається безперервно, тому не тільки важливо встигнути за темпами його еволюції, але і необхідно отримати спеціальність, яка дозволяє вижити в сучасному суспільстві. Після завершення виступів учні проявили зацікавленість стосовно поданої інформації і мали змогу задати запитання гостям школи. 
 
    18 січня учні 9-х, 10-х та 11-х класів школи І-ІІІ ступенів №151 Голосіївського району м.Києва у себе приймали викладачів кафедри обліку та оподаткування, доценток Наталію КУЗИК і Катерину ШЕВЧУК.
    Неабиякий інтерес у школярів викликає віршована вікторина, автором якої є старший викладач кафедри обліку та оподаткування Олег КРИВОРОТ. Цьогорічні випускники, як і десяти- та дев’ятикласники продемонстрували свою обізнаність у знанні економічної термінології, веденні сімейного бюджету та домашньої бухгалтерії.
  Відповідаючи на питання вікторини, майбутні студенти отримали інформацію про те, якими компетентностями (та soft skill, зокрема) повинен володіти фахівець для того, щоб розпочати успішну кар’єру бухгалтера або аудитора ще будучи студентом закладу вищої освіти (як це наразі характерно для здобувачів-бакалаврів 2-4-го курсів і магістрів ОПП «Облік і аудит» зі спеціальності 071 «Облік і оподаткування» економічного факультету НУБіП України).
   Викладачам кафедри обліку та оподаткування вдалося розвінчати міф про те, що математика є основною знань бухгалтера. Насправді, сучасний бухгалтер не розв’язує логарифмічні та показникові вирази, тригонометричні рівняння чи нерівності і, навіть, не займається усним піднесенням числа до степеня.
   Любителям комп’ютерів та різних гаджетів, вочевидь, стало цікавим те, що сучасний бухгалтер чи аудитор у своїй повсякденній роботі постійно використовує різні програмні продукти, по максимуму працює в електронних кабінетах, з електронними сервісами, а ще – створює, відправляє, передає, одержує, зберігає, обробляє, використовує електронні документи замість паперових.
  І всьому цьому можна навчатися, ставши здобувачем ОПП «Облік і аудит» економічного факультету НУБіП України. До речі, одинадцятикласники (хоча вже й були присутніми на Дні відкритих дверей економічного факультету очно восени 2023 року), виявили бажання стати «студентом на один день», завітавши знову до аудиторій університету для того, щоб відчути по-справжньому особливості і специфіку навчального процесу у закладах вищої освіти, атмосферу студентського життя.
  19 січня естафету профорієнтаційної роботи підхватили доцентки Людмила МЕЛЬЯНКОВА та Світлана ДЕРЕВ’ЯНКО, які відвідали спеціалізовану школу І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням англійської мови №15 Голосіївського району м.Києва.
   Заступник директора з навчально-виховної роботи Віталій КОТЕЛЯНЕЦЬ познайомив з історією школи, яка у 2024 році буде святкувати своє 50-річчя. Одним із головних завдання школи є створення умов для професійного самовизначення учнів, тому такі зустрічі з випускниками є бажаними.
Вибір професії бухгалтера є цілком доцільним, оскільки це розгалужена та важлива галузь у сфері фінансів і бізнесу. Бухгалтерія відіграє ключову роль у забезпеченні раціонального ведення фінансової діяльності підприємств та організацій.
 
    Професія бухгалтера має такі переваги:
  1. Стабільність. Бухгалтерські послуги потрібні в будь-якій компанії, незалежно від її розміру або галузі. Це робить професію бухгалтера досить стабільною у відношенні працевлаштування та забезпечує зростання кар'єри.
  2. Різноманітність. Бухгалтер може працювати в різних сферах, включаючи промисловість, фінанси, неприбутковий сектор та державні структури. Це дозволяє займати різноманітні посади, від ведення книг обліку до аудиту та фінансового менеджменту.
  3. Розвиток навичок. Професія бухгалтера вимагає володіння різними навичками, такими як фінансовий аналіз, управління бюджетами, податковий облік та робота з фінансовими програмами. Завдяки цьому, бухгалтер може постійно розвивати свої навички та отримувати нові знання.
  4. Фінансова стабільність. Бухгалтери мають можливість контролювати та керувати фінансами, що дає їм загальне розуміння фінансової ситуації у власній організації або клієнта. Це може вести до кращих фінансових рішень та впливу на успішність компанії.
  5. Перспективи кар'єрного зростання. Бухгалтерська професія має широкий спектр можливостей для кар'єрного зростання. Від початкових позицій підрахунку витрат до керівництва фінансовим відділом або заснування власного бухгалтерського бізнесу - можливостей багато. 
        Доцентка Тетяна СЛЄСАР відвідала учнів Щасливського ліцею Бориспільського району Київської області.
 
    З її розповіді учні дізналися про матеріально-технічну базу університету, сучасне програмне забезпечення навчального процесу, про змогу навчатися у групах з викладанням дисциплін англійською мовою, можливості закордонного стажування, участі у програмах академічних обмінів із кращими європейськими та американськими університетами. А ще – про те, що у 2023 році НУБіП України закріпився в десятці кращих університетів за рейтингом ТОП-200 Україна! Серед освітніх установ України за версією міжнародного рейтингу Webometrics-2023 університет посів 4 місце; 8-й рік поспіль позиціонується у визнаному рейтингу університетів QS EuroС.
   Проте, варто врахувати, що ця професія також вимагає відповідальності та постійного оновлення знань у зв'язку зі змінами в законодавстві. Якщо ви зацікавлені у фінансах, аналітиці та пильному контролі, то спеціальність 071 «Облік і оподаткування» (ОПП «Облік і аудит») може стати відмінним вибором кар'єри для вас.
   Доцентки Олена БОЯРОВА та Олена КОЛЕСНІКОВА 23 січня завітали до учнів 9-11 класів середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 37 м.Києва.
    Вони відмітили, що сучасна бухгалтерія сягає корінням в глибину століть. Наука обліку, яку в 15 ст. назвали «бухгалтерією» (від німецького бухгалтер - тримач книг), пройшла в своєму розвитку ряд стадій.
    В Україні відбулася зміна системної ролі бухгалтерського обліку у зв’язку з трансформацією економічної системи в цілому. Робота бухгалтера пов'язана з вирішенням неординарних завдань, про яку так влучно сказав французький філософ Пьер Прудон: «Бухгалтер – це справжній економіст». Сьогодні професія бухгалтера користується великим попитом у роботодавців і відповідно до моніторингу входить до переліку затребуваних професій майбутнього.
   24 січня відбулась зустріч професора кафедри обліку та оподаткування Любові ГУЦАЛЕНКО з учнями 11 класів Комунального закладу "Вінницький гуманітарний ліцей №1 імені М.І. Пирогова".
    Війна, що увірвалась у мирне життя українців вносить постійні корективи. Особливо останній час частими є постійні повітряні тривоги. Однак навіть дана ситуація не змінила прагнення школярів отримати інформацію про можливості отримати якісну підготовку за ОПП «Облік і аудит» у Національному університеті біоресурсів і природокористування України.
 
  У своїй бесіді Любов ГУЦАЛЕНКО наголосила на особливостях та перевагах навчання за ОПП «Облік і аудит» спеціальності 071 «Облік і оподаткування» у НУБіП України, відмітила наявність Навчально-науково-виробничої лабораторії кафедри обліку та оподаткування «Інформаційні технології в бухгалтерському обліку» із сучасними програмними продуктами, які дозволяють готувати фахівців з обліку, аудиту та оподаткування у відповідності до вимог ринку праці.
   Доцент Людмила МЕЛЬЯНКОВА та старший викладач Любов МИСЬКІВ відвідали Крюківщинську загальноосвітню школу. Викладачів вразило те, що у школі навчається більше двох тисяч учнів.

   Про високий рівень підготовки здобувачів ОПП «Облік і аудит» за програмою засвідчують результати конкурсів, олімпіад різних рівнів, де вони беруть участь, отримують сертифікати переможців. Учні також отримали інформацію про можливості всебічного розвитку студентів їх творчого становлення, про цікаве студентське життя з творчими та інтелектуальними конкурсами, гуртками, спортивними секціями, змаганнями, екскурсій, тощо.
   В свою чергу, учні подякували викладачам за цікавий насичений захід і за корисну та пізнавальну інформацію, щодо спеціальністю 071 «Облік та оподаткування» (ОПП «Облік і аудит»)

   25 січня 2024 року відповідальний секретар приймальної комісії НУБіП України Сергій КОВАЛЕВСЬКИЙ та в.о. завідувача кафедри обліку та оподаткування Володимир ЛИТВИНЕНКО зустрілися з учнями 9-11 класів школи №235 ім. В. Чорновола м. Києва.
   Варто зауважити, що саме учні та керівництво школи зініціювали таку спільну профорієнтаційну роботу, адже знають про підготовку здобувачів в НУБіП України за багатьма різноманітними освітніми програмами.

  Про очікувані умови вступу, підготовку до НМТ та переваги навчання в НУБіП України розповів відповідальний секретар приймальної комісії Сергій Ковалевський.

    Високий темп життя, стрімкі зміни в технологічних процесах, неймовірні відкриття - все це реалії сьогоднішнього часу. Людство розвивається безперервно, тому не тільки важливо встигнути за темпами його еволюції, але і необхідно отримати спеціальність, яка дозволяє вижити в сучасному суспільстві.
   На майбутніх здобувачів НУБіП України чекає активне та цікаве студентське життя. Є можливості стати членами творчих і мистецьких колективів, численних гуртків, клубів за інтересами, спортивних секцій, долучитись до наукової спільноти. Розвиток лідерських та управлінських навичок можна здійснювати через самоврядування – у студентській та профспілковій організаціях університету.
    Зміни породжують нові зміни. І, хоча фах бухгалтера визнаний професією всіх часів і народів, необхідно враховувати перспективи її розвитку. Стрімкі зміни в суспільстві та розвиток ІТ – технологій спонукають до постійного вдосконалення професій, в т. ч. і фахівців з обліку і оподаткування. Робота бухгалтера у майбутньому може дуже відрізнятися від сучасної.
   Але якими б не були зміни в професії бухгалтера вони зайвий раз переконують підростаюче покоління у правильності вибору даної спеціальності, адже бухгалтери залишаться, безумовно, потрібними, бажаними, високооплачуваними фахівцями!
   Щиро вдячні директорам навчальних закладів та їх заступникам за можливість проведення профорієнтаційної роботи та школярам за активну участь у профорієнтаційних заходах.
Чекаємо на вас, майбутні студенти
!


 
Оксана ДАНІЛОЧКІНА,
Світлана ДЕРЕВ’ЯНКО,
Людмила МЕЛЬЯНКОВА,
доцентки кафедри обліку та оподаткування

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook