Захист інформації та основи кібербезпеки на порядку денному студентського фахового акселератора ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження

7 грудня 2023 року
Становлення і розвиток інформаційного суспільства є характерною рисою початку третього тисячоліття. Саме в інформаційному суспільстві активно розвиваються інформаційні і комунікаційні технології, створюються умови для демократизації усіх сфер життя.

  Спікером такого важливого семінару-тренінгу у рамках роботи студентського фахового акселератора «Енергетика сталого розвитку в умовах воєнного стану» був Віталій Бабак, директор Інституту загальної енергетики НАН України. Співпраця Інституту загальної енергетики НАН України з Національним університетом біоресурсів і природокористування України реалізується у рамках діяльності Кластера цифрової енергетики.

 

  Як відомо, на зміну індустріальному суспільству, яке сформувалося у другій половині ХХ століття, приходить суспільство нового типу – інформаційне. Його створення надзвичайно прискорилося завдяки розвитку мережі Інтернет та нових інформаційних технологій.

 

  Інформація заповнила сучасний світ, стала комерційним продуктом, увійшла у всі сфери життєдіяльності людини, і при цьому, природно, вимоги до методів та систем отримання, передачі, прийому та обробки інформації різко зросли.
  З'явився потужний напрямок, пов'язаний із захистом та безпекою інформації у сфері енергетики, багато в чому змінилися вимоги до підготовки фахівців у сфері електроніки та інформатики, радіотехніки та кібербезпеки.

 

 

 

 

 

 

  Доповідач охопив все коло проблем захисту та безпеки інформації, що базуються на крипто- та стеганографії, цифровому підписі та математичному апараті перетворення та дослідження інформаційних сигналів, технологіях вимірювання, передачі та обробки інформації, сигналів та даних, на завадостійкому кодуванні, використанні сучасних телекомунікаційних та супутникових. каналів зв'язку.

 

 

 

 

 

 

  Поряд із алгоритмічними та технічними методами спікер акцентував увагу на правових методах законодавчого забезпечення захисту інформації від несанкціонованого доступу, питання захисту інтелектуальної власності, а також міжнародні стандарти у сфері захисту інформації.

  До аудиторії заходу дистанційно долучились студенти і викладачі ВСП «Бережанський фаховий коледж НУБіП України»Державного біотехнологічного університету (м. Харків), Прилуцького технічного фахового коледжуНТУ «Харківський політехнічний інститут», загалом понад 100 підключень.

 

  Учасниками дискусії стали Богдан Колесник, Руслан Юськів, Олександр Мірошник, Юрій Сідлецький, Олександр Мороз, Олена Петренко, Іван Зражевський, Денис Кізим, Дмитро Гончаров, Віталій Гузенко, Валерій Коваль, Тарас Лендєл, Віталій Лисенко, Анатолій Козленко, Михайло Шеремент та інші.

 

  Організатори та учасники акселератора висловлюють щиру вдячність Віталію Бабаку за важливий внесок у формування фахових компетенцій майбутніх енергетиків і автоматників.


Лілія Мартинюк,
заступник директора

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook