Перлина факультету тваринництва та водних біоресурсів – Центр водних біоресурсів та аквакультури ласкаво зустрічає нових гостей

7 лютого 2024, 22:56
  На факультеті тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України відкривається захоплюючий світ завдяки навчально-науково-виробничій лабораторії водних біоресурсів та аквакультури. Під керівництвом висококваліфікованих фахівців кафедр гідробіології та іхтіології і аквакультури проводяться надзвичайно цікаві екскурсії для всіх, хто має інтерес до життя в наших водоймах.
  В лабораторіях перед учасниками екскурсій розгортається не лише чарівний світ водних біоресурсів, але є і навчальна складова освіти та наукових досліджень. За допомогою викладачів, кожен гість може прийняти участь у вивченні того чи іншого процесу, допомагаючи зберігати різноманіття водних екосистем. Це захоплююча подорож до «серця» водних біоресурсів, чудова нагода не лише вивчити, але й полюбити неймовірний водний світ, який таїться у глибинах наших водойм.
  Викладачізі задоволенням вітали у стінах велику команду енергодарців (серед них керівники гуртків і вихованці, випускники Енергодарського Центру Туризму, Краєзнавства та Спорту (ЕЦТКС); педагоги, учні, батьки Енергодарської гімназії №4 (дякуємо Людмилі ФЕДЬКО за співпрацю, Інфоцентр гімназії), Енергодарська гімназія №1 і просто друзі ЕЦТКС), учнів 6-Е класу гімназії №179 з класним керівником Світланою ГОРБЕНКО, учнів 11-Б класу гімназії №179 у супроводі класного керівника Алли КРАВЧУК, які виявили бажання та велику зацікавленість ознайомитися з роботою лабораторій та їх наповненням.
  Екскурсійна програма розпочалася із ознайомлення різноманітних життєвих форм гідросфери, що населяють товщу води, а також мешканцями дна водойми. Екскурсанти провели захопливий експеримент, поглибивши своє розуміння світу природних вод. Під мікроскопом їм вдалося ретельно розглянути найдрібніших мешканців водойм, особливу увагу приділяючи життєвим формам бенталі. Молюски, черви, ракоподібні – це представники захопливого світу бенталі, який вразив своєю різноманітністю. Експеримент виявився не лише навчальним, але й цікавим, розкрив їм таємниці мікроскопічного світу водних екосистем. Такі наукові ініціативи сприяють розвитку цікавості до природничих наук та стимулюють допитливість серед молодого, так і старшого покоління.
 
  Екскурсія також включала ознайомлення екскурсантів із сучасними приладами, які використовуються для визначення якості води різних водних об’єктів. Учасники уважно слухали про використання передового обладнання та технологій, які дозволяють визначити рівень забруднення води і визначити її екологічний стан.
  Зокрема, було детально розглянуто проблеми, пов’язані з промисловим забрудненням водних ресурсів, відзначено вплив промислових відходів на якість води та висвітлено сучасні підходи до розв’язання цих екологічних питань. Учасники отримали можливість глибше зрозуміти важливість моніторингу водних ресурсів та необхідність застосування новітніх технологій для збереження природного середовища.
  Цікавою новинкою для екскурсантів стало те, що за допомогою луски риби, яка виступає своєрідною "ID-картою" її життя, можна точно визначити її вік. На поверхні луски формуються річні кільця, аналогічно до стовбурів дерев. Цей природний маркер надає дослідникам можливість аналізувати не лише вік риби, але й низку важливих аспектів її життя.
  Різниця у ширині річних кілець може розкривати історію життя риби: періоди статевого дозрівання, активного живлення, темп росту та інші ключові етапи життєвого циклу. Ширші кільця свідчать про періоди інтенсивного зростання та підвищеної активності, тоді як вузькі можуть вказувати на періоди меншого зростання чи стресові умови. Такий метод вивчення вікової історії риби дозволяє вченим глибше розуміти динаміку її популяції та вплив зовнішніх чинників на її життєдіяльність. Всі бажаючі мали можливість під бінокулярами розглядати форму та структуру луски різних видів риб.
  Після цього етапу екскурсії, гості відвідали навчальну лабораторію декоративних гідробіоресурсів, де їх чекало захоплююче знайомство з екзотичними мешканцями. Провідні фахівці розповіли про неймовірний світ акваріумістики, яка на сьогодні є дуже популярною.
  Були розкриті таємниці облаштування різних типів акваріумів, їх технічного оснащення, різноманітні види кормів та правила їх використання. Крім того, було надано важливі поради щодо правильного встановлення та догляду за акваріумами. Це вивчення акваріумістики відкрило перед гостями захоплюючий світ акваріумних мешканців та надихнуло їх на подальше дослідження цієї цікавої сфери. Дуже приємно, що гості задавали багато запитань викладачам, особливо тих, що пов’язані з декоративною аквакультурою та акваріумістикою.
  У навчальній лабораторії технологій в аквакультурі екскурсанти мали можливість ознайомитися з унікальною системою – штучною аквасистемою, що використовується для вирощування різних рослин разом з рибою. Ця захоплююча технологія відома під назвою аквапоніка. У цій системі, вода, яка використовується для утримання риби в акваріумі, проходить через фільтри, а потім використовується для зрошення та живлення рослин. Рослини, в свою чергу, використовують відходи риб та інші поживні речовини у воді для свого росту. Цей взаємодіючий процес дозволяє досягти високої продуктивності як у вирощуванні рослин, так і у вирощуванні риби, забезпечуючи екологічно чистий та ефективний спосіб виробництва продукції. Аквапоніка є прикладом сталого сільського господарства, де відбувається замкнений цикл життя між рослинами і рибами. Всім зацікавленим надали чудову можливість погодувати акваріумних риб, що викликало в них величезне захоплення та радість.
  Окрім того, їм представили результати модельних досліджень прісноводних креветок та каліфорнійських червоних раків, які проводять аспіранти. Безпосередньо, ці дослідження допомагають розширювати знання в аквакультурі та впроваджувати новаторські підходи для забезпечення ефективного розвитку рибної галузі.
  У навчальній аудиторії з іхтіології викладачі привітали гостей та представили їм розмаїття видів риб різних систематичних груп, зовнішню та внутрішню будову риб, промислові види риб, іхтіоценози водойм України, походження та систематику, місця існування, способи живлення, розмноження, руху та міграцій, внутрішньовидові та міжвидові взаємовідносини риб, а також цікаві факти з життя риб. З метою визначення внутрішньовидової та міжпопуляційної мінливості морфобіологічних ознак проводили морфометричний аналіз риб. Найактивніші учасники екскурсії з захопленням брали участь у зважуванні та визначенні лінійних розмірів представлених риб.
 
  Після цього етапу екскурсії гості з великим зацікавленням розглядали експонати різних видів риб, представлених у демонстраційних шафах, та весело робили селфі з цими цікавими мешканцями водних просторів. Під час такої взаємодії із виставковими об’єктами, гості не лише насолоджувалися вивченням різноманіття водного світу, але й висловлювали свої питання викладачам. Активно запитували про розведення та вирощування аборигенних видів риб, особливості їхнього способу життя, а також деталі стосовно їхнього живлення та умов утримання. Це взаємодія надавала можливість не лише розширити свої знання, але і відчути практичний бік вивчення іхтіології. У додаток до цього, гості ознайомилися з навчальною літературою, такою як «Визначники риб», підручники «Іхтіологія», «Риби України» та інші.
 
  Захоплення серед екскурсантів викликала сучасна метеостанція, адже це комплекс приладів та обладнання, яке використовується для вимірювання та запису метеорологічних параметрів у природному середовищі. Дані, зібрані метеостанцією, можуть бути використані для прогнозу погоди, наукових досліджень, агрокліматичного моніторингу та інших цілей, пов’язаних із вивченням атмосферних явищ.
  Висловлюємо щирі слова подяки керівництву Національного університету біоресурсів і природокористування України за активну підтримку та сприяння у вдосконаленні матеріально-технічної бази факультету тваринництва та водних біоресурсів.
  Безмежно вдячні всім екскурсантам за незабутні миті спілкування з викладачами університету. Було дуже приємно поділитися з вами цікавими фактами та знаннями про світ водних біоресурсів. Надіємося, що ця зустріч стала цінним доповненням до Ваших знань і умінь. Чекаємо на подальших заходах та екскурсіях на факультеті тваринництва та водних біоресурсів!

Дякуємо нашим воїнам за те, що ціною свого здоров’я та життя боронять кордони України, захищають її інтереси, твердо тримають позиції і відбивають напади ворогів, щоб ми могли жити та працювати.

«Слава Україні – Героям слава»!!!

 
 
Петро ШЕВЧЕНКО,
завідувач навчально-науково-виробничої
лабораторії «Водні біоресурси та аквакультура»
 
Аліна МАКАРЕНКО,
старший викладач кафедри гідробіології та іхтіології

    


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook