Гостьова лекція для студентів-біотехнологів від Мирослава Парія, співзасновника та директора ВНІС.

15 лютого 2024 року

  15 лютого на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології для бакалаврів та магістрів спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» пройшла гостьова лекція. Лекцію на тему «ГМО» провів Мирослав Парій, співзасновник та директор «Всеукраїнського наукового інституту селекції» (ВНІС), кандидат біологічних наук, автор перших українських генетично модифікованих сортів.

  ВНІС — це перша приватна селекційна компанія України, це сучасні селекційні бази та лабораторії, потужний науковий потенціал, провідні фахівці в галузі селекції та біотехнології, контроль якості насіння на всіх етапах виробництва, широка мережа випробувань: в Україні, Європі та Південній Америці.

  Пан Мирослав розпочав лекцію з класичної селекції, вирощування ГМ-культур у світі, окремо зупинився на законодавстві України, яке існує та яке буде в 2026 році, детально розповів про ГМО, про відмінності, створення трансгенних рослин, їх етапи, стійкість до хвороб та шкідників тощо. 

 

  ГМО — це будь-який організм, у якому генетичний матеріал був змінений за допомогою штучних прийомів переносу генів, які не відбуваються у природних умовах. «Технологію ГМО у світі використовують більше 30 років. При цьому, не зафіксовано жодного негативного випадку впливу ГМО на екологію, здоров’я людей і тварин», підкреслив Мирослав Парій.

 

  Крім того, пан Мирослав розповів студентам цікаві історії використання ГМО. До прикладу, у листопаді 2015 року FDA схвалила першу ГМ тварину, призначену для споживання — це був лосось AquAdvantage® компанії AquaBounty Technologies. Модифікований ген дозволив лососю рости цілий рік, а не тільки навесні та влітку. А от шовкопрядів було генетично модифіковано за допомогою CRISPR, для виробництва чистого павутиння павуків. Ці черв'яки можуть запропонувати масштабований спосіб створення таких речей, як хірургічна нитка або куленепробивні жилети з павутини павуків, яка цінується за свою міцність, гнучкість та легкість.

 

  Міжнародна група вчених встановила, що біолюмінесценція (випущення світла організмом) виявлена в деяких грибах метаболічно схожа на деякі природні процеси, що існують в рослинах. Загалом, 4 гени грибів, що світяться в темряві, вчені перенесли в рослини і пов’язали їх з метаболізмом рослин таким чином, що рослини почали світитися в темряві. Це світіння триває протягом усього життєвого циклу рослини, від розсади до зрілості. Студенти змогли переконатися в цьому на власні очі, адже на лекцію пан Мирослав приніс з собою такі рослини, як тютюн, а також риб, що світяться. Ця технологія може бути використана для різних цілей, в тому числі й для декоративних.

  Щиро дякуємо Мирославу Парію за змістовну лекцію та неймовірно цікаві результати досліджень, які студенти побачили на власні очі! 

Наталія Батрак 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook