Управлінці-дослідники розширюють наукові горизонти

15 лютого 2024 року

У межах партнерської взаємодії кафедри управління та освітніх технологій гуманітарно-педагогічного факультету і Центру балтійських і східноєвропейських досліджень (CBEES) при Університеті Седертерна завідувач кафедри, професор Сергій Кубіцький, професор Ірина Шумілова, керівник гуртка, професор Наталія Гречаник і учасники наукового гуртка (Микола Гришков, Олександр Демченко, Олександр Забєлін, Дмитро Кобишев, Юрій Усатюк, Дмитро Лобачевський, Наталія Гарбуз, Юлія Гетта, Тетяна Друца, Луїза Стрельцова, Богдан Цвентарний, Микола Єфремов, Світлана Давлєтшина) 6 лютого 2024 року взяли участь в Міжнародному симпозіумі «Безпечні горизонти? Інформаційна безпека та прагнення до миру в Україні».
Метою заходу було створення спільної платформи для дискусії між українськими та шведськими науковцями, професіоналами-практиками, представниками публічного адміністрування задля обміну ідеями з питань інформаційної безпеки та пошуку шляхів досягнення стійкого миру в Україні.

Долучення до симпозіуму посприяло підсиленню дослідницьких позицій діяльності наукового гуртка, а також окреслило напрями реалізації інформальної освіти наших здобувачів, зокрема в площині їх практичної, компетентнісної зорієнтованості на розширення кола обізнаності щодо стратегічного менеджменту в умовах інформаційних викликів, вирішення актуальних магістерських завдань відповідно до сучасних глобальних політичних, соціально-економічних, соціокультурних вимірів в Україні та Європі.

Перша панель симпозіуму була присвячена: темі інформаційної війни в російсько-українській війні, застосуванню росіянами стратегій та інструментів проти України та Європи. Зокрема, українську інформаційну політику було висвітлено в динаміці етапів війни через ключові досягнення та актуальні виклики.

Висвітлення вищезазначеного спектру проблем модерував Ніколас Айлотт, керівник європейської програми Шведського інституту міжнародних відносин (UI), доцент кафедри політології в Університеті Седертерн.

Надзвичайно цікавими були виступи доповідачів: Тараса Шевченка (заступника Міністра культури та інформаційної політики України з питань євроінтеграції); Магнуса Хьорта (генерального директора Агентства психологічного захисту); Дмитра Золотухіна (експерта з інформаційної політики); Максима Яковлєва, (завідувача кафедри міжнародних відносин Києво-Могилянської академії, доцент); Ола Свеноніуса (дослідника і координатора досліджень, Шведське агентство оборонних досліджень); Альони Гурківської (дослідниці із Södertörn University).

Друга частина заходу зосередила увагу учасників на таких важливих акцентах: забезпечення міцного миру в Україні, використання міжнародного досвіду мирних процесів, реагування органів державної влади та громадянського суспільства на виклики в процесі миробудівництва.

Модератор цієї панелі симпозіуму Йоганна Маннергрен (доцент відділу дослідження проблем миру та розвитку, Університет Седертерн, координатор досліджень CBEES) об’єднала навколо проблематики досвідчених спікерів: Ерік Меландер (професор дослідження проблем миру та конфліктів, Упсальський університет); Максим Лепський (професор філософії Запорізького національного університету); Михайло Мінаков (старший радник з питань України, Міжнародний науковий центр імені Вудро Вільсона, Інститут Кеннана); Сабіна Фрейзер Гюнес (представниця ООН Жінки в Україні).

Ось якими враженнями відверто поділились наші гуртківці:

Богдан Цвентарний: «Дякую за  можливість бути слухачем симпозіуму й  почути думки провідних зарубіжних компетентних експертів, які відрізняють реальність від пропаганди, що є дуже складним завданням у наш час. Також ціннім є те, що наші іноземні партнери активно прагнуть до забезпечення миру в незалежній Україні, що і зумовлює таке широке дослідницьке коло».

Луїза Стрельцова: «Передусім, дякую за можливість долучитись до такого масштабного заходу. Доповідачі розкривали актуальні проблеми сьогодення України, дуже відчувалась підтримка і готовність до активної співпраці представників міжнародної спільноти. Надзвичайно захопив виступ представниці ООН Жінки в Україні, яка підкреслила силу українських жінок чим висвітлила гендерний аспект війни! Дякуємо за такі зустрічі, підтримку і співпрацю!»

Микола Гришков: «Нам всім необхідно усвідомити, що перемога у «війні слів» та наративів є навіть важливішою за перемогу на полі бою.  За такої підтримки нас країнами-партнерами, ми можемо заявити, що інформаційні атаки російської пропаганди підуть «вслід за російським кораблем». Цивілізований світ не має дати шансів для процвітання ворожої пропаганди!

Проте, щоб виграти інформаційну війну остаточно потрібно, щоб, і наша влада, і все суспільство виконали дуже багато значущих завдань. Тому надважливо, як ніколи, наше  об’єднання в такий важкий час».

Юлія Гетта: «Хочу висловити слова вдячності за можливість долучитись до симпозіуму. Представлені теми, проблеми є дуже актуальними. Надзвичайно цікаво було почути представницю ООН Жінки в Україні Сабіну Фрейзер Гюнес щодо місії української жінки в соціальних процесах. І дуже важливим є те, що вітчизняні та міжнародні експерти доносять до всього світу про злочинні жахіття, скоєні в Україні країною-агресором, яка втратила і спотворила морально-духовні цінності».

Тетяна Друца: «Інформаційна війна сьогодні – це, на жаль, наше повсякдення. Інформаційні війни не менш руйнівні втрат на полі бою чи ракетних атак окупантів. Зміни настроїв суспільства, ціннісних орієнтирів громадян мають свої негативні наслідки, позбутися яких буде складно протягом десятиліть. Та що там десятиліть! Часом правда може приховуватись століттями, що ми вже всі зрозуміли!

Особливо, очевидно, що інформаційна зброя небезпечна нині, так як її маніпулятивні «інструменти невпинно відточуються». Інформаційна агресія та пропаганда під час війни завжди має на меті дезінформувати населення та сформувати в суспільстві вигідні для супротивника погляди, що не мають нічого спільного з реальністю. Загалом, як на мене, то тема симпозіуму розкриває наскільки ми спроможні керувати інформацією, а не інформація нами!».

Важливим і приємним результатом участі гуртківців-науковців нашої кафедри в такому потужному заході є офіційний лист-подяка, який ми отримали 12 лютого від оргкомітету наукового симпозіуму «Безпечні горизонти? Інформація Безпека та прагнення до миру Україна».

Симпозіум став платформою для заохочення та просування міждисциплінарності, партнерства у вирішення нагальних викликів, які постають перед українським суспільством.

Підсумовуючи, відзначаємо надактуальність піднятих питань і висловлюємо, своє чергою, захоплення і щиру вдячність організаторам за запрошення й таку увагу провідних експертів до вивчення проблем сьогодення й майбутнього повоєнного періоду України та Європи.

Отже, попри надскладні реалії ми рухаємось вперед на дослідницькому зокрема й освітньому фронті загалом! Далі буде!

Наталія Гречаник,
к
ерівник наукового гуртка, професор кафедри

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook