Студенти факультету захисту рослин, біотехнологій та екології відвідали виставку «АгроВесна – 2024»!

18 лютого 2024 року

  Студенти 1 курсу та магістри 1 року навчання факультету захисту рослин, біотехнологій та екології спеціальність 202 «Захист і карантин рослин»взяли участь у головній виставковій події агросектору України – виставці «АгроВесна – 2024», що відбулась 14-16 лютого у Міжнародному Виставковому Центрі після 2–х річної перерви. «АгроВесна» об’єднує 3 важливі міжнародні виставки: «Зернові технології», «AgroAnimalShow» та «Фрукти. Овочі. Логістика».

  «АгроВесна» – найбільша в Україні спеціалізована виставка сучасних технологій, що представляє комплекс інноваційних рішень для різних стадій виробництва, зберігання, переробки та транспортування сільськогосподарських та плодоовочевих культур. До повномасштабної війни цей захід щорічно збирав довкола себе провідних фахівців та експертів у галузях зернового господарства, тваринництва, птахівництва та плодоовочевої галузі зрізних країн. І ось «АгроВесна» знову з нами!
  «Зернові технології», в рамках цьогорічної виставки інноваційних рішень в зерновому господарстві, представили новинки обладнання для зберігання та переробки зернових та олійних культур, виробництва комбікормів, обладнання для елеваторів та хлібоприймальних пунктів, мукомельної, круп’яної галузей. А також насіннєвий матеріал, засоби захисту рослин, лабораторне та ваговимірювальне обладнання, техніку та технології для виробництва зернової продукції.

  В цьому році студенти змогли ознайомитись із наступними тематичними розділами виставки:

  1. Обладнання для зберігання зернових та олійних культур.
  2. Обладнання для переробки зернових та олійних культур.
  3. Технологiї та обладнання для круп’яної промисловості.
  4. Логістика.
  5. Навантажувально-розвантажувальна техніка.
  6. Техніка для транспортування і захисту рослин.
  7. Технології вирощування зернових та олійних культур.
  8. Насіннєвий матеріал.
  9. Засоби захисту рослин.
  10. Цифрові технології.
  11. Агроекономіка.
  12. Біоенергетика.

  

  Водночас з експозицією відбулись спеціалізовані конференції, форуми та майстер-класи. Зокрема, студенти змогли взяти участь у міжнародній конференції «Сталий агробізнес» (організатори: Агромедіаагенція SAPIENZA та українська плодоовочева асоціація), на якій обговорювались питання збільшення прибутків в агробізнесі попри складні часи. Представники компанії BioNorma представили біопрепарати для сталого агробізнесу, що викликало неабияку зацікавленість у студентів.

 


  Крім обговорення головних технологічних трендів та донесення ключових тенденцій ринку проводився круглий стіл «Відкриття другого етапу ринку землі – перспективи та наслідки», в якому також взяли участь магістри нашого факультету. Леонід Козаченко – президент ВГО «УАК» («Українська аграрна конфедерація») звернув увагу учасників круглого столу на законодавчі зміни у сфері земельних відносин. Цікавими та змістовними були виступи представників профільних асоціацій та представників агропромислових підприємств. Також, інтерес студентів викликав захід, що був присвячений перспективній та прибутковій культурі для створення багаторічних насаджень – шипшині. Студенти 1 курсу Яна Пустовіт та Аліна Ляшко настільки зацікавились цією культурою та її вирощуванням, що вирішили обрати темою дипломної роботи її захист від шкідливих організмів.

  


  Багато питань у студентів виникло до виробників дронів для сільського господарства. На кафедрі ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин студенти мали можливість побачити одну із моделей сучасних дронів, але поспілкуватись із виробниками, поставити їм питання – це було дуже захоплююче. Дрони роблять знімки з висоти, моніторять поля, створюють 3D-карти, сіють насіння, вносять добрива і хімікати, контролюють посіви, допомагають в іригації, а також можуть контролювати тварин у сільському господарстві. Фахівці докладно розповіли студентам про різноманітні операції, які можуть виконувати безпілотники в сільському господарстві, зокрема:

  • аерофотозйомка - для виявлення місць загибелі врожаю після впливу природних факторів і інших проблем, які потребують своєчасного усунення (аерофотозйомка з дрона значно краще зйомки з супутника за своєю детальністю, за рахунок невеликої висоти польоту);
  • відеозйомка (продуктивність літального апарату при відеозйомці досягає 30 км за 1 годину, що істотно знижує часові та фінансові витрати в порівнянні з використанням наземної техніки);
  • 3D моделювання, що дозволяє визначати перезволожені або посушливі території, виїмку ґрунту, грамотно створювати плани і карти зволоження або осушення ґрунту, рекультивації ділянок або меліорації земель;
  • тепловізійна зйомка, яка здійснюється із застосуванням усього спектру інфрачервоного випромінювання: ближнього, середнього і дальнього діапазону (дослідження дає можливість визначити терміни диференціювання точок зростання, що безпосередньо впливає на врожайність і збереження продуктивних властивостей рослин зі збереженням спадкових можливостей сорту);
  • лазерне сканування - застосовується для аналізу місцевості на важкодоступних або недоступних територіях (даний метод забезпечує отримання точної моделі високої щільності з детальним відображенням рельєфу навіть при роботі в умовах сильної загущеності насаджень).

  Звичайно, основну увагу студенти приділили питанням щодо використання дронів у захисті рослин. Завдяки можливості дооснащення, дрони використовують для точкового оприскування рослин і плодових дерев. Такий підхід дозволяє фермерам обробляти тільки заражені рослини, виключаючи попадання хімікатів на решту урожаю. Цікаві відомості почули студенти також про використання дронів для висіву насіння. Цей метод висіву практикується порівняно недавно та ще не отримав широкого поширення. Виробники вважають, що така технологія може бути адаптована й застосована до багатьох типів фермерських господарств, скорочуючи час посіву і витрати на оплату праці.


  Студенти отримали вичерпні, ґрунтовні відповіді на свої запитання. З великою цікавістю майбутні фахівці ознайомились із сучасною технікою, що застосовується в захисті рослин від шкідливих організмів та в аграрному секторі в цілому. На виставці було багато живого спілкування із виробниками зерна, садивного матеріалу плодових та ягідних культур, обладнання для переробки та зберігання плодоовочевої продукції, спеціалізованої техніки та систем захисту від шкідливих організмів, представниками транспортної логістики.

 


  Приємними були зустрічі із нещодавніми випускниками факультету, а тепер співробітниками різних фірм, що представляли свою продукцію на виставці. Зокрема, цікаво було поспілкуватися із Ельвірою Німчук, яка тепер працює в компанії BioNorma і представила на конференції проект «БіоЯгода».


  Серед магістрів 1 року навчання також є студенти, що поєднують навчання і роботу за фахом. Олена Логвиненко представляла на виставці ТОВ «Інститут Агробіології», Анастасія Комишна – компанію «Органік Стандарт». Під час спілкування було піднято багато питань, що стосуються минулого, сьогодення та перспектив розвитку факультету, а також цікавості студентів до навчання та професії захисника рослин, такої необхідної, важливої та сучасної.

 

  Міжнародна подія «АгроВесна – 2024» це уособлення весни та нового аграрного сезону, уособлення нашої надії та впевненості у перемозі й мирному щасливому майбутньому нашої країни! Участь у виставках такого рівня – один із кроків до успіху в своїй справі!
 

Ольга Дмитрієва, куратор I курсу 1, 2 груп спеціальності 202 «Захист і карантин рослин»,
доцент кафедри ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook