ОБГОВОРЕННЯ ЗВІТУ КМДА ПРО РЕЗУЛЬТАТИ МОНІТОРИНГУ ЯКОСТІ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ У МІСТІ КИЄВІ ЗА 2023 РІК

19 лютого 2024, 14:00
КМДА

 Професор кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності факультету захисту рослин, біотехнологій та екології НУБіП України Володимир Боголюбов 14 лютого 2024 року взяв участь в обговоренні результатів моніторингу якості атмосферного повітря у місті Києві, що проводилися протягом 2023 року. Захід був організований та проведений Департаментом захисту довкілля та адаптації до зміни клімату Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

(https://kyivcity.gov.ua/news/stan_povitrya_v_kiyevi_u_2023_rotsi_perevazhnu_bilshist_chasu_riven_zabrudnenosti_povitrya_buv_nizkim_abo_duzhe_nizkim/).

 
 
 
 
Результати моніторингових спостережень, отриманих на 46 індикативних і 7 референтних автоматичних станціях, презентував директор Департаменту Олександр Возний. За його словами з1 січня по 31 грудня 2023 року якість атмосферного повітря в Києві була прийнятної якості ­ тобто87,39% загального часу (рис. 1).
Рис. 1. Діаграма розподілу комплексного індексу якості атмосферного повітря (CAQI) протягом 2023 року в м. Києві
Серед районів міста найгірше повітря спостерігалось у Солом’янському і Голосіївському районах (відповідно 42% і 41% загального часу спостережень рівень забруднень був середній, високий або й дуже високий).
Незважаючи на такі високі показники комплексного індексу якості атмосферного повітря (CAQI) кожна з 7 референтних станцій протягом року фіксувала в середньому близько 60 перевищень максимально разових ГДК і біля 8 раз перевищення середньодобових ГДК для оксидів азоту. Цікавий розподіл перевищення середньодобових рівнів ГДК для сірководню по станції на вул. Харківське Шосе, 7/1 - на інших станціях таких перевищень не зафіксовано (рис. 2). В доповіді прозвучало одне пояснення – причиною є сміттєспалювальний завод «Енергія». Найбільшу тривогу викликає інформація про перевищення середньодобових ГДК для приземного озону – в середньому близько 290 раз по кожній з 6 референтних станцій (окрім станції на вул. Харківське Шосе, 7/1).
Рис. 2. Розподіл перевищення ГДК H2S за 2023 рік
Дещо інші результати показав аналіз даних 16 стаціонарних постів спостережень Центральної геофізичної обсерваторії ім. Бориса Срезневського (ЦГО), виконаний фахівцями громадської організації SaveDnipro. Дані, отримані від ЦГО у табличному форматі і перетворені в наочні графіки системою SaveEcoBot свідчать про 2-3 разове перевищення ГДК по діоксиду азоту протягом перших 9 місяців 2023 року (рис.3).
   
а)                                                                б)
Рис. 3. Середньодобові концентрації діоксиду азоту за даними стаціонарних постів спостережень ЦГО (а) і КМДА (б) в м. Києві
 
Порівняння матеріалів Департаменту і даних ЦГО свідчить про те, що існуюча в м. Києві державна система моніторингу атмосферного повітря є технічно застарілою і не дозволяє отримувати актуальну інформацію (зокрема, про О3, ТЧ2.5, ТЧ10) та забезпечувати органи державної влади та громадськість необхідною і своєчасною інформацією про якість атмосферного повітря. Треба зауважити, що стаціонарні пости ЦГО дають результати високої точності і достовірності, але вимірювання здійснюються тільки 4 рази на добу з інтервалом у 8 годин. Це означає, що при середньодобовому ГДК 40 мкг/м3 достатньо одного вимірювання з 4-х разовим перевищенням при трьох в межах ГДК, середньодобове вийде майже з двох-разовим перевищенням. Якщо ж вимірювання відбуваються на автоматичних референтних станціях з щохвилинним усередненням, то результат може бути зовсім іншим, про що і свідчать дані доповіді КМДА.
Професор Володимир Боголюбов висловив думку про необхідність модернізації і вдосконалення діяльності стаціонарних постів спостережень ЦГО в контексті зменшення дублювання вимірюваних речовин (оксиди азоту, діоксид сірки, пил) і збільшення частоти відбирання проб і автоматизації процесу вимірювань. Більше того, потрібно виконуванувати постанову КМУ від 14.08.2019 р. № 827, якою затверджено оновлений «Порядок здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря». Такі заходи сприятимуть суттєвому покращенню системи моніторингу атмосферного повітря в м. Києві і забезпечать виконання Закону України, прийнятого ВРУ 20 березня 2023 р., про модернізацію державної системи моніторингу довкілля. Цей Закон передбачає створення Загально-державної екологічної автоматизованої інформаційно-аналітичної системи, яка надаватиме доступ до екологічної інформації і забезпечить наукову підтримку прийняття управлінських рішень щодо збереження якості довкілля (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2973-20#Text)
Зауважимо, що такий звіт на рівні регіональної влади в Україні проведено вперше і на висловлені зауваження пан Олександр Возний запевнив, що роботи по вдосконаленню системи моніторингу атмосферного повітря Департаментом будуть продовжені із залученням науковців ЗВО.
 
Алла Клепко, завідувач кафедри загальної екології, радіобіології та БЖД
Володимир Боголюбов, професор кафедри загальної екології, радіобіології та БЖД
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook