Гостьова лекція вченої зі світовим ім’ям Мєшкової Валентини Львівни для англомовної групи ОС «Магістр»

19 лютого 2024 року
Кафедра лісівництва ННІ ЛіСПГ НУБіП України

 Основні завдання дисципліни «Pest Management in Forests of Eastern Europe»: забезпечити своєчасне засвоєння зовнішніх ознак прояву патологічного процесу на деревній рослині; навчити магістрів кваліфіковано складати короткотерміновий, довгостроковий і багаторічний прогнози поширення основних збудників хвороб і шкідників. У результаті вивчення дисципліни «Pest Management in Forests of Eastern Europe» студент має знати: особливості екології шкідливих організмів лісу, вимоги до екологічних умов, умови формування осередків їхнього масового розмноження; основи методичних підходів до проведення лісопатологічного моніторингу; основи камерального аналізу даних обстеження; методи аналізу матеріалів лісовпорядкування, основних ентомофагів і збудників хвороб шкідливих комах, принципи використання їх у біологічному захисті лісових насаджень. «Pest Management in Forests of Eastern Europe» є теоретичною основою для ведення господарства у лісах, а сама дисципліна – важлива для студентів, які навчаються за спеціальністю 205 «Лісове господарство» і вивчають фундаментальні основи лісівничих знань в англомовній групі.
У контексті вирішення зазначених завдань запрошення до проведення занять вчених зі світовим ім’ям підсилить опанування дисципліни «Pest Management in Forests of Eastern Europe». Для реалізації цілісної системи підготовки майбутніх фахівців у сучасних умовах освітнього процесу, найкращим методом урізноманітнення навчання, є проведення гостьових лекцій.
Відтак, провести гостьову лекцію було запрошено відомого ентомолога, доктора сільськогосподарських наук, професора, академіка Лісівничої академії наук України (ЛАНУ), керівника Східного відділення ЛАНУ, головного наукового співробітника відділу ентомології, фітопатології та фізіології Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г. М. Висоцького Мєшкову Валентину Львівну.

Лектором було акцентовано увагу студентів на особливостях наукових досліджень та освіти в Чеському університеті наук про життя, що викликало неабиякий інтерес.
Також детально Валентина Львівна розповіла про важливі аспекти лісозахисту в Чехії, зокрема – під час вирішення проблеми захисту від короїдів беруть до уваги особливості ландшафтів, генетичні особливості дерев, реакцію окремих екземплярів на заселення, і дають рекомендації щодо господарських рішень. Зокрема, для Європейського лісового інституту розроблено рекомендації щодо пом’якшення впливу короїдів на європейські ліси. Незважаючи на зусилля вчених різних країн, проблема жуків-короїдів як одного з найбільш очевидних факторів ослаблення хвойних лісів залишається актуальною. Так, у червні 2022 року в Чехії на базі Науково-дослідного інституту лісового та мисливського господарства під егідою Міністерства сільського господарства Чеської Республіки відбулася міжнародна конференція «FORESTS’ FUTURE 2022 Consequences of Bark Beetle Calamity in Central Europe». Встановлено, що під впливом посух останнього десятиліття ліси, особливо ялинові, ослабли і стали сприйнятливими до заселення короїдами. Динаміка поширення осередків всихання залежить від регіону, клімату, структури насаджень. Санітарні рубки не сповільнили розповсюдження короїда, але дали змогу вчасно отримати ліквідну деревину. Завдання лісовідновлення на значній площі ускладнюється загрозою розповсюдження шкідників саджанців (хрущів, великого соснового довгоносика, коренежилів тощо), а також необхідністю витрат коштів і праці на вирощування змішаних насаджень із заданим породним складом дерев, зокрема певної частки супутніх порід для збільшення біорізноманіття та підвищення стійкості лісу.

Наведена інформація викликала інтерес у здобувачів і цікаву дискусію. Валентина Львівна надала вичерпні відповіді на запитання.
Колектив кафедри лісівництва щиро дякує Мєшковій Валентині Львівні за приділений час і проведену гостьову лекцію.

 

Завідувач кафедри лісівництва
Наталія ПУЗРІНА

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook