«Надлишком добрив не замінити нестачу знань» - розповів Володимир Фантух студентам агробіологічного факультету

19 лютого 2024 року

   Всесвітньо-відомий вислів «хто володіє інформацією, той володіє світом» досі полонить думки його читачів. А чи не диво те, що вся інформація світу передається у спадок з покоління у покоління: генетична інформація всього живого з генами, а досвіт – книгами, малюнками та найголовніше вустами, жестами та емоціями.

   Так своїм досвідом за запрошенням адміністрації агробіологічного факультету погодився поділитися Фантух Володимир Степанович – заслужений працівник сільського господарства, кандидат сільськогосподарських наук, керівник департаменту інновацій та розвитку агробізнесу УкрЛендФармінгу. 

   Зі слів Володимира агроном має можливість управляти не лише процесами виробництва, а й до певної міри — самою природою. Рослинництво — це певна формула фотосинтезу, коли з нічого (вуглекислого газу і води, під дією сонячної енергії) утворюється органічна речовина. Лише природа здатна синтезувати органічну речовину “з нічого”. Всі інші лише використовують або переробляють те, що вже вироблено природою. Оскільки агроном має можливість управляти процесами виробництва і до певної міри — самою природою. Сьогодні до цього розуміння додалося бажання захистити те, що ми вирощуємо: від шкідників, бур'янів, хвороб тощо.
   Агрономи повинні повністю бути самостійними у виборі технології. Вони повинні розуміти умови ґрунту і погоди, знати правильні підходи, підбирати препарати для обробки. Тому Володимир Фантух розповів про окремі «лайфхаки» у вирощуванні сільськогосподарських культур.
   Також розповів нам про цікаві історії ("власні граблі"), зокрема про важливість ФАО, вплив температури (заморозки) в різні фази. Студенти, що вже задіяні у виробництві продукції рослинництва, доповнювали такі історії та ділилися своїми враженнями від окремих заходів та операцій.
   Зацікавлені студенти охоче задавали питання та розвивали дискусії. Одне з питань стосувалося актуальності загальноприйнятої фрази "вносити гербіциди до 5-го листка на кукурудзі" для гібридів з різним ФАО.
   Загалом гостьова лекція хоч і вийшла за рамки встановленого часу пролетіла досить швидко. Насичена дискусіями вона розпалила азарт і посилила жагу до знань серед присутніх.
   Від імені студентів та співробітників факультету щиро дякуємо Володимиру Фантуху за приділений час, цікаву інформацію, відкритість до запитань та досвід, яким він поділився.
Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
Олександр Гаврилюк,
заступник декана агробіологічного факультету, 
асистент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook