Науковий гурток «Менеджмент і сьогодення» відновив свою діяльність засіданням, присвяченим Міжнародному дню жінок та дівчат у науці

13 лютого 2024 року

Ось уже 8 років як резолюцією 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН було запроваджено Міжнародний день жінок та дівчат у науці, що відзначається 11 лютого. Саме до цієї дати було приурочено перше у новому семестрі засідання наукового гуртка кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту «Менеджмент і сьогодення».

Співкерівник гуртка – доцент кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту Тетяна Лобунець навела цікаві факти про вітчизняну освіту, науку та роль жінок у науці. Акцентувала увагу на тому, що Україна є високоосвіченою країною та перебуває в світових лідерах, займаючи 9 місце за кількістю людей, які мають вищу освіту. Також наша країна належить до країн із високим рівнем участі жінок в наукових дослідженнях і розробках, за даними ЮНЕСКО станом на червень 2018 року в українську науку розвивало 45% жінок. Це 12-те місце серед 41 країни світу. Для порівняння, у сусідній Білорусі кількість жінок-науковців становить 39,6%, а у Польщі – 37%. Лідирує у списку європейських країн Латвія, де налічується 51% жінок у науковій сфері. Найменше дослідниць у Нідерландах (25,4%), у Чехії (26,9%), Франції (27%) та Німеччині (28%).

 

Студенти також прослухали історичну довідку про жінок-дослідників, які, попри перешкоди, осуд та заборону навчатись, працювали на благо науки, розвиток техніки та медицини іще із Стародавніх часів. До середини ХІХ ст., та й навіть значно пізніше, погляди суспільства на можливість жінок брати участь у науковій діяльності залишалися скептичними. До ХХ століття жінки були виключені з академічної освіти і лише у минулому столітті вони отримали доступ до вищої освіти і державної підтримки, що призвело до масового зростання участі жінок у всіх галузях науки.

Говорячи про досягнення у науці, згадали про найвищу нагороду, яка демонструє визнання наукових здобутків – Нобелівську премію. Так, за весь період існування з 1900 року її лише 60 разів (із 975) присуджували жінкам, в т.ч. її лауреатками стали 59 жінок. Марія Склодовська-Кюрі була першою жінкою, якій було присуджено Нобелівську премію. Вона стала єдиною жінкою, яка отримала цю премію двічі: 1903 року за відкриття у галузі фізики та 1911 року – у галузі хімії. Цікаво, що донька Марії Склодовської-Кюрі – Ірен Жоліо-Кюрі також стала Нобелівським лауреатом у галузі хімії у 1935 році, і вони разом з матір’ю стали єдиною парою жінок-родичок, які отримували Нобелівські премії.

Далі увагу студентів було привернуто до деяких жінок-науковців сучасності, зокрема українок та тих, що мають українське походження. Це наймолодший доктор наук України (фізико-математичних) Ольга Броварець, здобула це високе звання у 29 років. Вона відкрила глибинні структурні механізми нестабільності геному, працювала у міждисциплінарних напрямках молекулярної біології, молекулярної фізики, хімічної фізики та квантової хімії, зокрема вивчала механізми виникнення спонтанних точкових мутацій. Ользі вдалося довести, що можна запрограмувати ракову клітину на «самогубство». Марина В’язовська – викладач математики з Києва, яка розв’язала надскладну математичну задачу, яку до цього нікому не вдавалося вирішити. За свою роботу Марина отримала міжнародну премію Салема та Медаль Флідса (2022), що є фактично аналогом Нобелівської премії у галузі математики.

В Національному університеті біоресурсів і природокористування України працює також немало жінок-науковців, які проводять важливі дослідження, здійснюють професійні відкриття та готують наукову зміну. Ми ж згадали тих, хто найближче, і хто відкриває наукову дорогу студентам та аспірантам кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту – це викладачі кафедри на чолі із гарантом освітньої програми «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами», професором кафедри, доктором економічних наук, професором, член-кореспондентом НАН України Шинкарук Лідією Василівною.

Лідія Василівна є вченим економістом, видатним дослідником у сфері національної економіки. Вона активно розвиває наукову школу, готуючи молодих вчених та навчаючи студентів.

 

 

На завершення засідання студенти подякувати керівнику гуртка за цікаву доповідь та передали вітання науковцям не тільки кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту, а й усього НУБіП України з нагоди свята, побажавши цікавих наукових проектів, нескінченного натхнення, сил та задоволення від роботи.


Тетяна АРТЮХ, Тетяна ЛОБУНЕЦЬ
,
керівники наукового гуртка
«Менеджмент і сьогодення»
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook