Засідання вченої ради факультету захисту рослин, біотехнологій та екології з нагоди 125-річчя НУБіП України!

24 травня 2023, 11:05

  24 травня 2023 року пройшло урочисте засідання вченої ради факультету захисту рослин, біотехнологій та екології з нагоди 125-річчя НУБіП України.

 


  Засідання розпочала завідувач кафедри екології агросфери та екологічного контролю, доцент Олена Наумовська, яка щиро привітала гостей та науково-педагогічних працівників факультету й пояснила, як буде проходити вчена рада. Декан факультету, професор Юлія Коломієць також звернулася до співробітників та гостей з привітальною промовою. «Сьогодні визначна подія для НУБіП України та кожного, хто присутній у цій святковій залі. Низький уклін усім працівникам, які в непростих умовах робили й роблять великий внесок, щоб підтримувати високий рівень та статус університету. майбутнього покоління Залишайтеся такими ж активними та цілеспрямованими, будьте здорові, активні, будьте задоволені життя та своїми здобутками!»,промовила Юлія Василівна.


  Студентка факультету Катерина Гусарук представила презентацію історію про університету, яка присвячена 125 років НУБіП України — «Погляд крізь роки».

  Історія бере свій початок від сільськогосподарського відділення, яке було відкрите 30 вересня 1898 р. у Київському політехнічному інституті і трансформувалось у 1918 р. у сільськогосподарський (агрономічний) факультет. На базі цього факультету в 1922 р. у структурі КПІ було створено Київський сільськогосподарський інститут, який з 1923 р. став самостійним вищим навчальним закладом. Пройшло чимало років перш ніж на базі Української сільськогосподарської академії у серпні 1992 р. створено Український державний аграрний університет, якому постановою Верховної ради України від 29 липня 1994 р. №158 надано статус національного. З цього часу він іменується Національний аграрний університет і, згідно з постановою Кабінету Міністрів України №387 від 1 червня 1995 р., перебуває у функціональному управлінні Кабінету Міністрів України.

 

  Для розширення навчальної, дослідницької та інноваційної діяльності Національного аграрного університету з метою задоволення потреб агропромислової, природоохоронної та інших галузей економіки, а також враховуючи необхідність адаптації такої діяльності до вимог міжнародних організацій дослідницьких університетів Постановою Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 р. № 945 Національний аграрний університет перейменовано в Національний університет біоресурсів і природокористування України (НУБіП України). Цією ж постановою затверджено склад наглядової ради університету і внесено зміни та доповнення до його Статуту. Університет відповідно до статусу вищих навчальних закладів має IV рівень акредитації, є закладом дослідницького типу, який провадить освітню, науково-дослідну, науково-інноваційну, навчально-виробничу та інформаційно-консультаційну діяльність, спрямовану на розроблення сучасних проблем науки про життя і навколишнє природне середовище, використання, відтворення та збалансований розвиток біоресурсів наземних і водних екосистем, запровадження новітніх природоохоронних агро- і біотехнологій, технологій відродження безпечності та родючості ґрунтів, енергозберігаючих агротехнологій, екологічного і правового менеджменту в сільській місцевості, здійснення моніторингу і контролю за дотриманням стандартів, якістю і безпекою сільськогосподарської продукції, продуктів її переробки та довкілля.

 

  Центр міжнародних проєктів «Євроосвіта» у партнерстві з міжнародною групою експертів IREGObservatory on Academic Ranking and Excellence оприлюднили шістнадцятий академічний рейтинг закладів вищої освіти «Топ-200 Україна 2022». Національний університет біоресурсів і природокористування України посів 8 місце, повторивши минулорічний успіх. Разом з тим, НУБіП України у когорті вишів, які ранжуються міжнародним рейтингом QS World University Rankings, і серед українських також має 8 місце. У десятці кращих наш університет і за показниками міжнародної діяльності, зокрема участі в програмах ERASMUS+. 6 місце посідає університет в рейтинзі UniRank, який оцінює присутність вишу в інтернет-просторі, активність в соціальних мережах, участь в міжнародних неурядових організаціях та спілках, доступність і завантаженість наукової бібліотеки в інтернет-мережі тощо. 7 місце за кількістю переможців ІІ етапу Всеукраїнських студентських олімпіад з предметів та спеціальностей.

  Колектив факультету захисту рослин, біотехнології та екології вшанували хвилиною мовчання памʼять всіх захисників, що загинули за Україну, у тому числі співробітників та студентів НУБіП України.

  Ювілейна книга «НУБіП України – 125», факультет захисту рослин, біотенхологій та екології.

 

  Після презентації розпочалося урочисте нагородження грамотами та подяками запрошених гостей, науково-педагогічних працівників факультету. Юлія Василівна підкреслила, що частина колег вже отримала нагороди до 125-річчя університету від ректора Станіслава Ніколаєнко. Серед почесних гостей грамоту Національного університету біоресурсів і природокористування України отримав професор кафедри фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна Іван Лукич Марков, а подяки отримали: доктор біологічних наук, професор, провідний науковий співробітник Лідія Трохимівна Міщенко, професор, академік НААН України Микола Миколайович Кирик, професор кафедри екології агросфери та екологічного контролю Володимир Михайлович Стародубцев, академік Академії наук вищої освіти України, заслужений діяч науки і техніки України Віктор Михайлович Положенець.

 

 

 

  Разом з тим, грамоти отримали такі запрошені гості факультету, як гендиректор компанії «Дельта-Агро» Сергій Березовський, головний редактор журналу «Овочі та Фрукти» Олександр Литвиненко, меценат, випускник факультету Микола Ткачук, заступник директора компанії «ВТОРМАГ», випускниця факультету Катя Благодарова, заступник директора з наукової роботи УЛЯБП Оксана Самкова, викладач Боярського фахового коледжу НУБіП України Діана Суінова.

 

 

 

  Серед НПП факультету грамоти Національного університету біоресурсів і природокористування України отримали: завідувач кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності, доктор біологічних наук Алла Клепко, завідувач кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики, доктор біологічних наук Світлана Прилуцька, доцент кафедри фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна Мирослав Піковський. Подяки Національного університету біоресурсів і природокористування України отримали: завідувач кафедри екології агросфери та екологічного контролю, доцент Олена Наумовська, професор Віталій Гайченко, доценти кафедри Світлана Паламарчук, Віта Строкаль, Марина Ладика, Євгеній Бережняк, Людмила Вагалюк, Юлія Рудяк, Сергій Павлюк, старший викладач Ганна Сербенюк, завідувач лабораторій Юлія Рудяк, доценти Валерія Бондарь, Микола Лазарєв, старший викладач Володимир Іллєнко та Анна Сальнікова, старший викладач Анна Дащенко, доцент кафедри фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна Олена Башта.

 

 

 

 

 

 

 

 

  Подяки отримали й студенти факультету, а саме: Руслан Круковський, Ярослав Сивак, Дмитро Мазурак, Юлія Михайлевич, Валентина Шкорбот, Крістіна Ганищенко, Дмитро Смолянінов, Дмитро Воронець, Софія Литвиненко, Вікторія Ярмоленко.

 

 

 

  Микола Михайлович Кирик, який у 1960 р. закінчив Українську академію сільськогосподарських наук (НУБіП України), протягом 1968—1972 рр. вико­нував обов'язки завідувача кафедри фітопатології УСГА, з 1979 по 1986 р. був деканом факультету захисту рослин, з 1986 по 1996 р. про­ректором з наукової роботи УСГА, щиро привітав колег зі святом та з теплом згадав, як розвивався університет.

 


Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології вітає рідну
Аlma mater зі 125-річчям!

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook