Підсумки важливого етапу професійного зростання: студенти IV курсу бакалаврату кафедри геодезії та картографії прозвітували про результати виконання бакалаврських кваліфікаційних робіт

21 лютого 2024, 13:12


   20 лютого 2024 року відбулось засідання кафедри геодезії та картографії, на якому студенти четвертого курсу бакалаврату представили свої успіхи у виконанні бакалаврських кваліфікаційних робіт. Ця подія, що відбулася у форматі публічних виступів, стала важливим кроком в їхньому професійному зростанні та підготовці до захисту результатів бакалаврських досліджень і завершення навчання в бакалавратурі.


   

    Студенти представили широкий спектр напрямів досліджень, які охоплювали різноманітні аспекти сучасної геодезичної, картографічної і землевпорядної діяльності. Особливо відзначимо роботи таких студентів як Завгородня Юлія Леонідівна, Матвійчук Дмитро Юрійович, Кожем'яко Микита Сергійович та Юрченко Георгій Вікторович.


  Завгородня Юлія Леонідівна створює серію тематичних карт Прилуцької територіальної громади. Це дослідження відображає важливість геоінформаційного аналізу різноманітної геопросторової інформації та її картографічної візуалізації як інформаційно-аналітичної бази для вирішення завдань моніторингу стану і використання земельних ресурсів, управління землекористуванням, забезпечення охорони та раціонального використання природних ресурсів і визначення перспектив розвитку територіальних громад.


   

      Матвійчук Дмитро Юрійович звертається до інженерно-геодезичних вишукувань як складової геодезичного моніторингу стану будівлі навчального корпусу № 1 НУБІП України і його змін під впливом природно-антропогенних процесів. Завдання дослідження – оцінити масштаби деформацій будинку та обґрунтувати рекомендації зі стабілізації ситуації, недопущення його руйнування. Водночас його дослідження спрямоване на удосконалення методів моніторингу стану об’єктів інфраструктури.


 

   Кожем'яко Микита Сергійович розглядає використання технологій ГНСС для моніторингу магістрального газопроводу на території Вербківської територіальної громади Дніпропетровської області. Його дослідження відображає значення геодезії для забезпечення безпеки та надійності функціонування таких лінійних інфраструктурних об'єктів, якими є сучасні газопроводи.

    Юрченко Георгій Вікторович досліджує таку цікаву та оригінальну тему як топографо-геодезичне забезпечення досудових розслідувань у кримінальних провадженнях, пов’язаних з використанням земель державної власності. Використовуючи комплекс польових методів досліджень, він оцінив та відобразив на відповідних картографічних моделях сучасне використання земель, що перебувають у віданні НААН України. Його дослідження має важливе значення для правоохоронних органів у здійсненні юридичних процедур та контролю за дотриманням вимог використання земельних ресурсів.


 

Оригінальною є тематика й інших бакалаврських кваліфікаційних робіт – від топографо-геодезичного супроводу поділу і відведення земельних ділянок, встановлення меж різноманітних об’єктів, інвентаризації земель різного цільового призначення, використання безпілотників при вирішенні завдань землевпорядного проєктування тощо до створення топографічних планів на об’єкти будівництва (дороги, мости, будинки), укладання серій тематичних карт, які відображають стан земельних ресурсів територіальних громад, адміністративних районів та областей.

 

  

     Ці роботи відображають важливість геодезії та картографії в сучасному світі та демонструють високий рівень науково-дослідницької діяльності студентів кафедри.

 

    Після представлення своїх індивідуальних досліджень студенти отримали зворотний зв'язок – низку запитань, зауважень та рекомендацій від завідувача кафедри, професора Івана Ковальчука, декана факультету, професора Тараса Євсюкова, доцентів Вячеслава Богданця, Олексія Жука, Олександра Шевченка та наукових керівників, які взяли активну участь в обговоренні результатів досліджень студентів бакалавратури. Ця процедура допоможе студентам у подальшій роботі над їхніми бакалаврськими кваліфікаційними роботами. Цей етап важливий не лише для здобуття академічних знань, а й для розвитку навичок наукової роботи та вмінь презентувати результати власних професійних досліджень.


 

  Також студенти були проінформовані про необхідність апробації результатів досліджень на Міжнародній науково-практичній конференції «Землеустрій і топографічна діяльність в умовах війни та післявоєнного відновлення і зміни клімату».

  
   Таким чином, розгляд результатів досліджень за бакалаврською темтикою на кафедрі геодезії та картографії став важливим кроком у підготовці майбутніх фахівців, які навчаються за освітньою програмою «Геодезія та землеустрій». Доповіді студентів свідчать про їхню зацікавленість у вивченні та вирішенні актуальних проблем сучасної геодезії, картографії та землеустрою.

 

  Бажаємо студентам нових успіхів, не зупинятися на досягнутому, а надалі розвивати свої навички, поглиблювати знання і компетенції та завжди залишатися відкритими до нових ідей і можливостей у сфері геодезії та картографії.
  Попереду ще багато роботи, тому тепер настала важлива мить, яка вимагає прискорення у виконанні завдань, передбачених планом бакалаврських робіт. Це час, коли студентам потрібно сконцентруватися, використовувати кожну можливість для покращення своїх проєктів і досягнення поставлених завдань.

Іван Ковальчук, завідувач кафедри геодезії та картографії,
Яніна Степчук, асистент кафедри геодезії та картографії


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook