НА КАФЕДРІ ГІДРОБІОЛОГІЇ ТА ІХТІОЛОГІЇ ПРОВЕДЕНО ВІДКРИТУ ЛЕКЦІЮ З ДИСЦИПЛІНИ «ДИНАМІКА ПОПУЛЯЦІЇ РИБ»

21 лютого 2024, 16:12

          На сучасному етапі розвитку освіти в Україні відкрита лекція є важливою ланкою, доцільною формою організації навчання у вищому навчальному закладі. Її загальне призначення – формування у студентів орієнтовної основи для оволодіння знаннями, уміннями, навичками, їх позитивного ставлення до життєвих реалій та дослідницької діяльності.

Відповідно до затвердженого графіку проведення відкритих лекцій у весняному семестрі 2023-2024 навчального року на факультеті тваринництва та водних біоресурсів, 20 лютого 2024 року старший викладач кафедри гідробіології та іхтіології Аліна Макаренко провела відкриту лекцію з дисципліни «Динаміка популяції риб» на тему: «Забезпеченість кормом та особливості харчових відносин риб» для магістрів 1 року навчання спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура».

До відкритої лекції крім студентів долучились науково-педагогічні працівники кафедри та всі бажаючі.

Під час лекції були розглянуті ключові аспекти, такі як закономірності формування кормової бази та харчові потреби риб. Особлива увага приділялася аналізу забезпеченості риб кормом, висвітленню закономірностей живлення та харчових відносин у межах фауністичних комплексів. Це сприяло глибшому розумінню взаємодії риб з середовищем існування та важливості регулювання кормових ресурсів для збереження біорізноманіття та екосистемного балансу в водних системах.

Лектор вдало використав різноманітний презентаційний матеріал, що дозволило ефективно комбінувати розповідь з використанням слайдів. Відмінною особливістю було те, що такий підхід дозволив лектору утримувати стійку увагу здобувачів ІІ рівня вищої освіти протягом всього заняття. Використання мультимедійної презентації значно покращило зрозумілість, логічність і повноту представлення матеріалу під час лекції.

Важливо пам’ятати, що сучасний студент прагне спілкуватися з таким педагогом, який володіє культурою поведінки, поважає студентів, розуміє їхні самопочуття, є відкритим до їхніх думок. Водночас він повинен бути компетентним фахівцем, впевненим у своїх силах, вимогливим до себе і до студентів.

Присутні позитивно оцінили проведену лекцію, відзначили високий науковий і навчальний рівень володіння матеріалом, різноманітність методів і прийомів його подання. Відкрите заняття отримало схвальні відгуки колег і студентів. Після завершення лекції викладачі та студенти провели анонімне анкетування щодо оцінювання якості проведення лекційного заняття.

 

Дякуємо кожному захиснику України за відвагу, мужність, за кожен новий день. Низький уклін усім, хто боронить наше життя, нашу землю і небо!

Разом – ми сила!

Все буде Україна!

 

 

Меланія ХИЖНЯК,

доцент кафедри гідробіології та іхтіології

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook