ГОСТЬОВА ЛЕКЦІЯ ДЛЯ МАГІСТРІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 051 «ЕКОНОМІКА» (ОПП «ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА»)

11 жовтня 2023 року
10 листопада 2023 р. в рамках вивчення дисципліни «Оцінка ризиків в агробізнесі» відбулася гостьова лекція для магістрів 1-го року навчання спеціальності «Економіка» освітньо-професійної програми «Економіка підприємства». Лекційне заняття відбулося в онлайн-форматі на платформі Zoom.

Лекцію провів запрошений фахівець-практик Роман Хрипко – керівник відділу захисту від агрономічних ризиків компанії Syngenta

На сьогоднішній день компанія Syngenta є одним із лідерів світового агробізнесу, який оцінюється у понад 60 мільярдів доларів. До портфоліо Syngenta входить понад 80 засобів захисту рослин, а також велика кількість гібридів і сортів насіння польових та овочевих культур. В українському відділенні компанії працює більше 300 фахівців. Метою компанії Syngenta в Україні є пропозиція комплексних рішень для українських аграріїв та партнерство, якому віддають перевагу українські та міжнародні компанії. Компанію вирізняє високоякісна продукція, інтегрований підхід до вирішення поставлених завдань та використання переваг сільського господарства України.
 
 
Запрошений гість зосередив свою увагу на надзвичайно актуальному в умовах сьогодення питанні оцінки ризиків агробізнесу та захисту від них, наголосивши, що зазначене загострюється в умовах кліматичних змін. У зв’язку з цим, для аграріїв важливим є доступність до програм щодо захисту від агрономічних ризиків. 
 
 
 
На початку зустрічі гість детально зупинився на ризиках із якими   стикаються аграрії в умовах сьогодення, розкривши їх різноманіття та зосередивши увагу і на ризиках великих агрохолдингів, і на ризиках малих і середніх фермерів. 
 
 
Потім Роман Хрипко ознайомив слухачів із започаткованим в Україні довгостроковим проєктом «Фермерське Братерство», що спрямований «на допомогу українським фермерам, які зазнали наслідків через війну на територіях України та наразі потребують всебічної підтримки для забезпечення базової діяльності своїх фермерських господарств, утримання мінімальної робочої сили, відновлення об'єктів господарювання та власних осель». 
 
 
Проєкт FARMERHOOD було створено для українських фермерів і за підтримки співзасновників, таких як український благодійний фонд «ДАР», міжнародний благодійний фонд Alight, компанії Syngenta, Feodal, EarthDaily Agro та Kernel Trade, а також низки партнерів, зокрема Growex, Agrilab, OKKO, Epicenter, Baker Tilly, Youcontrol, агенції Arriba!, Zeep, аграрний медіахолдинг Latifundist Media.
 
 
Роман Хрипко наголосив ‒ особливо важливо те, що в фокусі проєкту FARMERHOOD підтримка українських сільгоспвиробників із банком землі до 500 га, розташованих у регіонах, які постраждали від війни в контексті мінімізації ризиків із якими їм довелося зіткнутися.
 
 
Окрім того, в ході зустрічі Роман Хрипко розповів про «Програму «МетеоЗахист» від компанії Syngenta, яку почали розробляти ще в 2015 році. Слухачі дізналися, що фактично «МетеоЗахист» ‒ це програма індексного страхування, інтегрована в пакет насіння й засобів захисту рослин, який пропонує аграріям компанія. Це дає змогу допомогти фермеру в процесі виробничої діяльності регулювати свої ризики, так як останнім часом проблема зміни клімату стає все більш актуальною. 
 
 
Погодні умови вносять свої корективи, через що аграрії постійно стають заручниками природних катаклізмів. А зазначена програма дозволяє отримати хоча б часткові компенсації від таких ризиків. Роман Хрипко конкретизував, що «МетеоЗахист» не є традиційним страхуванням, а є програмою індексного страхування, що включає два ключових фактори: рівень опадів і рівень температур. 
 
 
 
При цьому запрошений гість детально розкрив принцип дії програми: «для кожної культури у нас конкретні параметри індексів. Наприклад, якщо взяти фазу цвітіння, то основною проблемою є посуха. Тому для кожної фази цвітіння розроблені чіткі параметри. І далі ми дивимося на супутникові погодні дані. Якщо стався страховий випадок, ми виплачуємо клієнту компенсацію. Програма розроблена на такому рівні, що це не катастрофічний захист, а, скажімо, стабільний. Тобто клієнт отримає виплату навіть через незначне пошкодження посівів. Принцип такий, що в разі геть поганої погоди виплати будуть великими. Якщо погода буде трохи гіршою за оптимальну, то фермер отримає менше».
 
 
 
Представлений лектором надзвичайно актуальний матеріал викликав неабияке зацікавлення слухачів і низку запитань, на які всі отримали розгорнуті відповіді.
 
Професор Тетяна Мірзоєва
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook