Лекція-екскурсія професора Миколи Томенка для студентів-міжнародників 4 курсу

22 лютого 2024 року

 Сьогодні студенти 4-го курсу спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» кафедри міжнародних відносин і суспільних наук гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України в контексті вивчення дисципліни «Всесвітня спадщина ЮНЕСКО» разом зі своїм лектором професором Миколою Володимировичем Томенком відвідали визначні пам'ятки історії та архітектури України Софію Київську та Михайлівський Золотоверхий Собор.

Ця екскурсія була насичена захоплюючими розповідями про будівництво Софії Київської. Всередині ми відчули справжню атмосферу ХІ століття так само як князі того часу. Зсередини церква вражає чудовою давньою архітектурою і найповнішим у світі ансамблем оригінальних мозаїк і фресок, які є справжніми шедеврами світового мистецтва. Більш того, ми дізналися, що насправді у саркофазі на сьогоднішній день решток Ярослава Мудрого немає, оскільки на початку ІІ Світової війни, всі церковні цінності і рештки князя були вивезені. Провівши розшук, виявлено, що рештки перебувають в Америці, але їх досі до нас не змогли повернути.

          

          

Далі прогулюючись Києвом, ми завітали до Михайлівського Золотоверхого собору. Це дійсно чудотворне місце. Микола Володимирович розповів нам, що історія монастиря починається з початку ХІІ століття, але в 30-х роках ХХ століття собор було знищено радянською владою у зв’язку з проектом створення на цьому місці урядового центру. Останній планували зробити копією головного будинку ЦК КПУ — зараз Міністерство закордонних справ. Тому, на жаль, собор не зберігся в стародавньому вигляді, але його реконструювали в ХХ столітті і зараз він виглядає приблизно так, як і в давнину.

На останок додам: як багато краси в нашому рідному Києві, на яку ми ніколи не звертаємо уваги. Тому зупиніться від метушні, хоч на мить і подивіться яка краса вас оточує навколо.
Дякуємо, за надзвичайно пізнавальну і цікаву лекцію-екскурсію, за таку чудову можливість побачити на власні очі перлини української та світової культурної спадщини!

 

 

Юлія Гаврилюк,
студентка МВ-20003б

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook