Студенти 1 курсу факультету ветеринарної медицини закріпили теоретичні знання з дисципліни «Екологія у ветеринарній медицині»

22 лютого 2024 року

Студенти 1-го курсу 1, 2, 3 та 4 груп факультету ветеринарної медицини під керівництвом завідувача кафедри ветеринарної гігієни імені професора А.К.Скороходька закріпили теоретично здобуті знання з дисципліни «Екологія у ветеринарній медицині» при проведенні практичних занять на відкритій місцевості території факультету ветеринарної медицини.

Так, темою проведення практичного заняття була тема з розділу загальної екології «Оцінка забрудненості атмосферного повітря за допомогою лишайників». Здобувачі опанували методику забрудненості атмосферного повітря методом ліхеноіндикації. Ця ненова методика застосовується майже два століття поспіль. Вперше зникнення лишайників задокументував А. Нюляндер в 1866 році у Парижі, що пов’язане з розвитком хімічної промисловості. Це дало підстави досліднику назвати їх гігієнометрами.

З теоретично отриманих знань від викладача та дослідивши практично лабораторні зразки, вивчивши лишайники по каталогам, студенти-магістри ознайомились з їх будовою, властивостями, видами тощо. Так, як лишайники чутливі до забруднення атмосферного повітря речовинами, які збільшують кислотність повітряного середовища слугують в свою чергу біоіндикаторами.

 

Чутливість до змін кислотності середовища та вибагливість до чистоти повітря лишайників відповідно до їх виду зростає відповідно в ряду «накипні-листуваті-кущисті».

 

  

Для оцінки території факультету ветеринарної медицини методом ліхеноіндикації студенти за допомогою отриманих знань та опанованих методик підтвердили присутність всіх 3-х видів лишайників за адресою, м. Київ вул. Виставкова 16. Підтверджена чистота повітряного середовища частинки Голосієва за ліхеноіндикацією, сприяє покращенню засвоєння здобутих знань та практичних навик у формуванні магістра ветеринарної медицини НУБіП України!

Дякуємо Збройним Силам України за можливість проведення занять в стані Війни! Слава Україні! Разом до перемоги.

 

В’ячеслав Соломон, завідувач кафедри ветеринарної
гігієни ім. проф. А.К. Скороходька, доцент 
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook