Студенти «занурились» у світ Рідин харчових виробництв на відкритій лекції професора факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

20 лютого 2024 року
НУБІП України, кафедра ПІОПП АПК

     Тематика «Рідини у харчових виробництвах» була відображена на відкритій лекції професора факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Паламарчука Ігоря Павловича, що нещодавно відбулася у межах теми «Основи гідродинамічних процесів» навчальної дисципліни «Процеси та апарати харчових виробництв». 



     Так спочатку було окреслено рідину в якості енергоносія, а саме, холодо- та теплоносія, холодо- та теплоагенту, що реалізують процеси конвективного та кондуктивного теплообміну, які є обєктом вивчення у «Теплотехніці» та «Холодильних технологіях». Представлення рідини у міжклітинному просторі, біологічна активність води при реалізації іоннообмінних та мікробіологічних процесів вже показують спрямованість на основи біохімічних процесів. Зміна властивостей рідини, яка пов’язана зв’язками в фізико-механічних, абсорбційних, осмотичних, хімічних процесах, стосується «Теоретичних основ харчових технологій». Рідина як технічний матеріал забезпечує створення масляного клину у спряженнях деталей, сприймання динамічних навантажень та відведення від даних сполучень теплоти, забезпечуючи необхідну довговічність експлуатації вузлів механізмів та машин. Таке застосування рідинних мас розглядається у «Надійності обладнання» та «Експлуатації і ремонті обладнання». І нарешті широке застосування рідинних середовищ для створення умов відтискування різних фракцій з неоднорідних систем, формування сировини, миття та очищення продукції, різання та дроблення матеріалу гідравлічним струменем вже безпосередньо стосуються дисциплін «Процеси та апарати харчових виробництв» та «Обладнання харчових виробництв».

 


     Зважаючи на такий широкий спектр використання рідких середовищ з різними властивостями у харчових виробництвах, лектор уміло повязав їх із завданнями ефективного застосування рідинних технологічних мас для проектування відповідних процесів та обладнання. При цьому були показані методики розрахунку основних параметрів рідин, вибору та застосування гідромеханічних критеріїв подібності. Також слухачів зацікавив матеріал стосовно рідких дисперсних систем, їх систематизації, забезпечення необхідної їх стійкості у операціях обробки харчових продуктів та навпаки, методи порушення даної стійкості. Зокрема, при очищенні середовищ. Дані процеси були чітко розтлумачені на основі ефектів коалесценції, коагуляції, флокуляції, седиментації, осмотичної рівноваги, тиксотропії колоїдних систем.

 


   Викладення матеріалу лекції поєднувалось із веденням дискусій із присутніми стосовно властивостей рідин, структури рідких неоднорідних систем, що створювало позитивні перерви при поданні насиченої і пізнавальної інформації, та створювало зв’язки із аудиторією. Від цього лекція набула необхідної контрастності та викликала зацікавленість слухачів.

 




     За результатами прочитаної лекції викладачі та студенти провели анкетування щодо оцінювання якості проведення лекційного заняття. Із отриманих даних можна констатувати, що лекція була проведена на високому рівні, про що свідчать результати анкетування.

Максим ГУДЗЕНКО

доцент кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook