Ми повинні чути і розуміти один одного: зустріч ректора університету Станіслава Ніколаєнка зі старостами денної форми навчання та студентським активом

21 лютого 2024, 15:00
  В університеті тривають традиційні зустрічі керівництва та студентської молоді. Сьогодні відбулася перша з них у другому навчальному семестрі – зі старостами академічних груп денної форми навчання та студентським активом університету. І, знову ж таки традиційно, вона зібрала повнісіньку актову залу: поговорити про те, що турбує, зібралися 500 лідерів академгруп усіх курсів бакалаврату і магістратури (з них понад 150 старост 3-го курсу бакалаврату доєдналися дистанційно).

 

 

  Звертаючись до них, ректор Станіслав Ніколаєнко розпочав з головного – готовністю до захисту рідної землі, допомоги Збройним Силам України. Університет з перших днів повномасштабного вторгнення активно долучився до оборони нашої держави. Наш колектив активно волонтерить і донатить (на сьогодні на потреби ЗСУ вже перераховано більше 42 мільйонів гривень), і ця робота триває і буде продовжуватися. У складі Сил оборони українську землю захищають сотні наших викладачів, студентів і випускників, дехто з них, на превеликий жаль, віддали на цьому шляху найцінніше – життя.
  Далі Станіслав Ніколаєнко спинився на актуальних проблемах сьогодення, зокрема основній темі всесвітнього економічного форуму у Давосі, яка звучала як «Відновлення довіри». А серед пріоритетів розглядалися промислова політика та продовольча безпека, досягнення безпеки та співпраці в розколотому світі, створення зростання та робочих місць для нової ери, штучний інтелект як рушійна сила економіки та суспільства, довгострокова стратегія щодо клімату, природи та енергії. Всі ці теми надзвичайно важливі для молоді, адже показують, яким буде світ у майбутньому, де їй жити.
  У найближчі п'ять років технологія штучного інтелекту оскільки полегшить життя кожної людини, її впровадження у сферу освіти або медицини буде «просто фантастичним». А з кожною новою технологією приходить страх – а потім нові можливості. Зокрема, генеральний директор ІВМ Арвінд Крішна зазначає: «Дуже важко регулювати саму технологію, бо це зупиняє інновації. Регулюйте шляхи використання. Чим ризикованішим є спосіб використання, тим регульованішим він має бути. Це підхід, який можна і потрібно використовувати».
  Дослідження ж Goldman Sachs показало, що генеративний ШІ може поставити під загрозу 300 мільйонів робочих місць у великих економіках. Тож маємо бути готовими і розвиватися.
  Всесвітній економічний форум сформулював також ТОП-10 навичок, які будуть потрібні для роботи через 5 років. Це аналітичне мислення та інноваційність; активне навчання та стратегії навчання; розв’язання складних проблем; критичне мислення та аналіз; креативність, оригінальність та ініціативність; лідерство та соціальний вплив; використання технологій, моніторинг та контроль; створення технологій та програмування; витривалість, стресостійкість та гнучкість; логічна аргументація, розв’язання проблем та формування ідей.

 

 

  Спинився ректор і на ситуації в університеті, позиціях НУБіП у міжнародних та національних рейтингах (зокрема, університет вперше представлений в рейтингу TIMES-2024), освітніх програмах бакалаврату та магістратури, які успішно пройшли акредитацію у 2023-2024 н.р., основних міжнародних проєктах, можливостях участі студентства в наукових дослідженнях, зміцненні матеріально-технічної бази.
  Станіслав Ніколаєнко також детально розглянув шляхи співпраці студентського активу і ректорату. Тут і допомога ЗСУ, волонтерська діяльність, і спільна діяльність по створенню умов для якісного оволодіння знаннями, уміннями та компетентностями, і провадження активної виховної, роз’яснювальної роботи з колегами-студентами, і участь у створенні навчальних програм, дослідженнях, наукових гуртках, практичній підготовці, сприяння створенню мережі науково-практичних центрів, і пошук місць ефективної практики. А також можливість набути якісні знання, вивчення іноземних мов, спілкування з носіями мови, закордонні стажування та практики, допомога у працевлаштуванні, поліпшення побутових умов в гуртожитках, організація спортивних, культурно-просвітницьких заходів, якість харчування, участь у реконструкції, будівництві нових гуртожитків, спортзалу, майданчиків, культурне зростання, виховання співналежності, патріотизму, поваги до університету і всієї України. Студент має бути громадянином, патріотом, фахівецем!

 

 

  Очільник університету принагідно виокремив роль старост академгруп. Найперше староста – це особистість, студент, який отримує величезний досвід і опановує професію менеджера, є першим в добрих справах, не скочується в лінь і негаразди, вміє працювати в колективі. Він, як вдалий керівник, дивиться у вікно, коли групу хвалять, і у дзеркало, коли лають. Серед основних вимог до старост ректор назвав таке: маєш право керувати, закликати, вказувати, якщо ти сам все це робиш якісно і першим; староста мусить реалізувати принцип «Роби як я!». Впливаючи тонко на когось, ти робиш добру справу для країни, а отже, і для себе; бути другом, подругою – значить не закривати очі на недоліки, а опановувати складний процес донесення правди. Зупинити товариша на хибному шляху, не дати потрапити в біду – це складно, але потрібно!
  А далі перейшли до обговорення інших актуальних для молоді питань. Про організацію освітнього процесу в університеті у другому семестрі 2023/2024 навчального року інформував начальник навчального відділу Ярослав Рудик. Він також озвучив кроки на цьому шляху, які старостам і активу слід реалізувати для цього. Перший: переконатися, що всі студенти академгрупи володіють інформацією про свої академічні успіхи та протягом семестру впевнено рухаються до проміжної атестації. Другий: провести (спільно з наставниками) зустрічі з одногрупниками, які мають академічну заборгованість, для запобіганням освітнім втратам. Третій: проконтролювати, чи всі студенти отримали доступ до Elern до нових дисциплін. Четвертий: запросити до університету своїх друзів і знайомих на майбутні Дні відкритих дверей. П’ятий: протягом семестру вести журнали груп та надати їх на перевірку в деканат чи дирекцію. І, нарешті, шостий: долучатися до анкетування старост, яке допоможе керівництву університету проаналізувати запити і пропозиції студентства – і, відповідно, бути у постійному діалозі.

  Про вплив сенату Студентської організації університету на формування української національної та громадянської ідентичності говорив його голова Олександр Вертелецький. Зокрема, він навів приклади небайдужості наших студентів, їхню допомогу ЗСУ, важливість говорити українською та взагалі бути патріотом своєї землі. І проанонсував завтрашній захід – круглий стіл «730 днів війни».

  Не менш важливий аспект – виховання. Так, про правила поведінки і зовнішній вигляд студентів в університеті говорила завідувачка кафедри культурології Ірина Майданюк. Адже саме по зовнішньому вигляду університету, тандему внутрішньої і зовнішньої культури його студентів складається перше (і досить точне загалом!) враження.

 

  Як і передбачалося за програмою, далі розпочався діалог: мікрофон надався студентам, які ставили свої питання. У більшості вони стосувалися умов проживання у кампусі: щодо того, що у деяких гуртожитках не працюють пральні машини. Мова йшла про перегляд часу роботи душових. А також про роботу ліфтів у гуртожитку №10 та встановлення автомата питної води. Цікавилися також температурним режимом у 12-му навчальному корпусі. На всі питання студенти отримували конкретні відповіді від проректора з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерія Іщенка і директора студмістечка Сергія Стецюка.

 

 

  Ректор дав доручення ретельно розглянути поставлені проблеми і вирішити їх. Деякі моменти потребують часу на вирішення – і осіб, які відповідатимуть за це, чітко визначено прямо в ході зустрічі.
  Потому в залі залишився лише старостат 4-х курсів бакалаврату, студенти яких цього року отримують диплом бакалавра і вирішуватимуть, чи йти вчитися до магістратури.
  З особливостями вступу до магістратури всіх зацікавлених ознайомив відповідальний секретар приймальної комісії Сергій Ковалевський. Особливістю цього року є те, що вступ на бажану спеціальність (як на бюджетну форму навчання, так і на контракт) обов’язково передбачає складання іспитів – ЄВІ, а на деякі спеціальності – ще й Єдине фахове вступне випробування. Вся необхідна інформація – на офіційному сайті.

  Рекомендації ж щодо підготовки до складання ЄВІ з іноземної мови майбутнім вступникам надала завідувачка кафедри іноземної філології і перекладу Світлана Амеліна. У цьому їм безоплатно допоможе Центр вивчення іноземних мов.

  Ще одне актуальне питання для вступників – підготовка до тесту загальних навчальних компетентностей (критичне, аналітичне та логічне мислення) розкрила доцентка кафедри філософії та міжнародної комунікації Ірина Матвієнко. Для тих, хто відчуватиме певні труднощі у цій підготовці, теж безоплатно щопонеділка плануватимуть відповідні курси.

 

 

  І тут теж лунали запитання. Так, староста 2-ї групи (економічний факультет) Денис Губень поцікавився, чи видаватимуть на період між закінченням бакалаврату і зарахуванням до магістратури документ для ТРЦ? Відповідь: на законодавчому рівні видача довідок про надання права на відстрочку від призову на військову службу по мобілізації не передбачена. Але, відповідно до Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», на сьогодні призову підлягають військовозобов’язані віком від 27 років.

 

 

 

Валентин Обрамбальський,
Ірина Кушніренко

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook