Мова – духовний скарб нації

22 лютого 2024 року

Мова – це наша національно ознака,

в мові - наша культура,

сутність нашої свідомості

Сьогодні, 21 лютого, відбувся святковий захід приурочений особливій події – Міжнародному дню рідної мови. У вузькому колі зібрались студенти бухгалтерських і туристичних дисциплін, яких обєднало бажання вшанувати її величність – Мову. Адже мова – це скарб, без якого не може існувати ні народ, ні держава.

Слова росли із ґрунту, мов жита. Добірним зерном колосилась мова. Вона як хліб. Вона свята. І кров’ю предків тяжко пурпурова.

Ліна Костенко

Зустріч відбулась у затишній, дружній, позитивній і невимушеній атмосфері. Від Андріани Сабов та Олександри Митрович присутні дізнались, що поштовхом до заснування цього свята стало придушення владою Бангладешу демонстрації протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді 21 лютого став днем полеглих за рідну мову. Минуло багато років. Аж у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови, а починаючи із 21 лютого 2002 року цей день відзначають і в Україні.

Також студенти дізнались цікаві факти про мови світу і, зокрема, про українську мову. Після перегляду відеоролику вони мали змогу доповнити почуту інформацію фактами, які вже були їм відомі.

Далі із поезією В.Баранова «Українці мої» виступила студентка групи БО-12 Еліна Демчик

«Я запитую в себе, питаю у вас, у людей,

Я питаю в книжок, роззираюсь на кожній сторінці,

Де той рік, де той місяць, той проклятий тиждень і день,

Коли ми перестали гордитись, що ми українці?

Як не зраджена вами, зневажена вами Вкраїна?!

Українці мої, дай вам, Боже, і щастя, і сил!»

Продовженням заходу стала мовна гра «Народ скаже, як зав’яже». Всі присутні продемонстрували свої знання з фольклору, в якому зосереджена мудрість українського народу.Потім прозвучали гумореска «Закультурена» та поезія «Чому я люблю українську мову» у виконанні студенток групи ФК-11 Евеліни Гей та Евеліни Туряниця.

Отже, сьогодні наша молодь у Міжнародний день рідної мови на білому рушникові історії золотими нитками вишила найкращі слова любові до рідної мови.

Торкніться сонячного слова

На струнах серця і душі.

І старанно вивчайте мову,

І трепетно любіте мову,

І все життя шануйте мову,

Мов рідну матір бережіть!

На завершення свята у виконанні студентів прозвучала пісня «Батьківська мова»

ТЕТЯНА ПЛОСКІНА

 

 

 

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook