Природокористування і якість життя - поради лікаря: метформін для схуднення: особливості дії та застосування

23 лютого 2024 року

   Після діагностики діабету 2 типу, першим препаратом сімейні лікарі та ендокринологи найчастіше рекомендують метформін. Результати досліджень демонструють, що він допомагає контролювати рівень цукру в крові завдяки тому, що організм краще використовує власний інсулін.

   Науковці також підтверджують, що багато людей, які приймають цей препарат, втрачають вагу. Разом з тим, метформін офіційно не схвалений як препарат для схуднення оскільки не забезпечує такого результату у втраті ваги, який би відповідав цьому показанню. Незважаючи на це, багато лікарів призначають його з цією метою, тобто не за призначенням.

ЯК ПРАЦЮЄ МЕТФОРМІН

  Вважається, що роль у зниженні ваги відіграє низка факторів. Найголовніше, що метформін допомагає зменшити апетит. Частково це відбувається внаслідок підвищення рівня гормонів, через що менше відчувається голод. Також метформін обмежує вироблення глюкози печінкою, покращує чутливість до інсуліну, змінює мікробіом кишечника, що сприяє перетравленню та засвоєнню поживних речовин.

ЕФЕКТИВНІСТЬ ДЛЯ СХУДНЕННЯ

   Метформін не є чарівною таблеткою для схуднення, але він може допомогти трохи скинути вагу, а також запобігти її збільшенню. Хоча він напевно не матиме такого результату, як препарати семаглутид (Ozempic, Wegovy) або тирзепатид (Mounjaro, Zepbound), які використовуються для схуднення за прямими показаннями.

   У довгостроковому дослідженні, в якому взяли участь понад 3000 осіб, середня втрата ваги для тих, хто приймав метформін, становила 2,5 кілограми. Близько третини втратили принаймні 5% маси тіла через рік. І чим довше вони приймали препарат (до 15 років), тим кращі були результати, із середньою довгостроковою втратою 6,2% ваги тіла.

   Ефекти метформіну щодо зниження ваги продовжують вивчатися. Але вже відомо, що сам по собі препарат може мати обмежений позитивний ефект тільки коли його приймають. Після припинення його застосування, при недотриманні гіпокалорійної дієти разом із фізичною активністю, вага майже завжди повертається до вихідних показників.

КОМУ МОЖУТЬ ПРИЗНАЧИТИ МЕТФОРМІН

   Більшість рекомендацій щодо прийому метформіну стосуються людей з діабетом 2 типу. Втрата ваги може сповільнити розвиток цієї хвороби.

   Серед тих, кому можуть призначити метформін для поліпшення метаболічних показників:

  • люди, які мають ожиріння (індекс маси тіла (ІМТ) 30 або більше). Результати досліджень доводять, що навіть за відсутності діабету 2 типу, але при наявності ожиріння, метформін допомагає втратити вагу. При цьому втрата ваги знижує ризик розвитку діабету 2 типу.
  • люди, що мають резистентність до інсуліну — стан, при якому організм виробляє інсулін, що регулює рівень цукру в крові, але гормон не здійснює повноцінної фізіологічної дії. Метформін допомагає організму реагувати на інсулін, який виробляє підшлункова залоза.
  • люди, що приймають антипсихотичні препарати. Деякі з цих ліків викликають збільшення ваги, що підвищує ризик діабету 2 типу та інших метаболічних проблем, таких як високий рівень холестерину. У цьому випадку метформін допомагає запобігти збільшенню ваги та асоційованих з цим наслідків.

МЕТФОРМІН І СПКЯ

   Синдром полікістозних яєчників (СПКЯ) — гормональний стан, який вражає близько 5-10% жінок репродуктивного віку у всьому світі. У більш ніж половини з них до 40 років розвивається діабет 2 типу. СПКЯ також викликає порушення менструального циклу, що може призвести до ускладнень вагітності та є частою причиною безпліддя.

   Метформін не лише запобігає збільшенню ваги у пацієнтів із СПКЯ, але також сприяє відновленню овуляції, зменшує кількість андрогена, гормону, відповідального за багато симптомів СПКЯ, знижує ризик викидня та ризик гестаційного діабету (діабет під час вагітності).

КОМУ НЕ МОЖНА ПРИЙМАТИ

   Метформін може бути ефективним препаратом для багатьох людей, але рішення щодо його прийому має бути зваженим та відноситься до виключної компетенції лікарів.

   Зокрема, метформін не рекомендують вживати людям, що мають неконтрольований діабет, алергію на цей препарат, серйозну інфекцію, серцеву недостатність, проблеми з диханням чи кровообігом, а також тим, хто нещодавно переніс серцевий напад або часто та у великих кількостях вживає алкоголь.

   При серйозних захворюваннях нирок, лікар, ймовірно, також не порекомендує метформін. Це пов’язано з підвищеним ризиком рідкісного, але серйозного стану під назвою лактоацидоз. Але при захворюванні нирок на ранніх стадіях метформін можна приймати, якщо лікар вважає його в цій ситуації оптимальним препаратом.

   Раніше лікарі не призначали метформін людям із застійною хворобою серця або хронічною хворобою печінки. Тепер експерти вважають, що деякі люди з такими захворюваннями можуть приймати метформін, якщо за ними ретельно спостерігати, щоб уникнути ускладнень.

   Важливо, щоб лікар знав про всі препарати, які приймає пацієнт. Метформін може взаємодіяти з ацетазоламідом, дихлорфенамідом, метазоламідом, топіраматом або зонісамідом.

ДОЗУВАННЯ ДЛЯ ЗНИЖЕННЯ ВАГИ

   Як і у випадку з багатьма ліками, доза метформіну залежить від стану здоров’я конкретної людини. Найчастіше лікар призначає меншу дозу, а потім поступово збільшує її або додає інший препарат, доки рівень цукру в крові не досягне безпечнішого рівня.

   Доза також залежить від типу метформіну. Приймаючи таблетки з негайним вивільненням, варто почати з 500 міліграмів один або два рази на день. Або 835 міліграмів раз на день. Якщо необхідно, лікар може повільно збільшити дозу до 850 або 1000 міліграмів двічі на день.

   Капсули і таблетки, що мають уповільнене вивільнення, зазвичай приймають спочатку один раз на день, 500 або 1000 міліграмів. Зміни дози та кратності прийому слід узгодити з вашим лікарем.

   Оскільки метформін не схвалений як препарат для зниження ваги, немає офіційної інформації щодо його дозування для використання з такою метою.

ЯК ПРИЙМАТИ

   Незалежно від того, приймати метформін для схуднення чи для лікування діабету, рекомендації однакові.

   Таблетки з пролонгованим вивільненням приймаються один раз на день. Їх не можна розжовувати, розрізати або будь-яким способом подрібнювати. Це спричинить швидке потрапляння завеликої кількості препарату в організм. Також можна приймати метформін у стандартних таблетках або всуспензії (рідина), які організм засвоює швидше. Зазвичай їх приймають один або два рази на день. Для препарату у суспензії найкраще використовувати пероральний шприц або спеціальну мірну ложку для ліків. Звичайне кухонне приладдя недостатньо точне.

   Завжди потрібно приймати метформін під час їди. Спочатку препарат може викликати діарею або розлад шлунку, але його прийом з їжею допомагає зменшити цей ефект.

 

Олег Швець, к.м.н., професор,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook