Співробітники кафедри епізоотології, мікробіології і вірусології активно займаються науковими дослідженнями

23 лютого 2024 року

   Співробітники кафедри професори Лілія Виговська, Тетяна Мазур, Валерій Ушкалов, Микола Радзиховський, доценти Володимир Мельник, Олександр Мартинюк, асистент Олексій Шевченко, лікар ветеринарної медицини Тетяна Марковська, докторант Артем Ушкалов та аспіранти Ліліана Давидовська та Олександр Безпалько проводять наукові бактеріологічні дослідження зразків біологічного матеріалу (отриманих від тварин, об’єктів довкілля, харчових продуктів та кормів для тварин тощо) з метою вивчення факторів патогенності виділених мікроорганізмів (виконання теми №110/4-пр-2023, «Конструювання засобів діагностики збудників актуальних ендемічних зоонозів з високим генетичним та фенотиповим потенціалом патогенності» (керівник професор Лілія Виговська).

   Під час дослідження зразків біологічного матеріалу отриманого від клінічно здорових домашніх птахів (курей), а саме вмістиме їх кишечника, виділено та ідентифіковано умовно патогенні мікроорганізми: Escherichia coli, Klebsiella, Enterococcus Spp., Pseudomonas aeruginosa. Такий мікробний пейзаж свідчить про порушення балансу кишкової мікробіоти у досліджуваних птахів, та недотримання санітарно-гігієнічних умов утримання та годівлі.

   У ході визначення чутливості до антимікробних препаратів, було встановлено наявність набутої множинної стійкості у виділених мікроорганізмів, зокрема: Escherichia coli та Klebsiella - до бета-лактамних антибіотиків (пеніцилінів, цефалоспоринів, карбапенемів), хлорамфеніколу, поліміксину В; у ентерококів - до пеніцилінів, карбапенемів, макролідів, фторхінолонів, тетрациклінів; Pseudomonas aeruginosa - до пеніцилінів, цефалоспоринів, аміноглікозидів.

   Отримані результати можуть вказувати про неконтрольоване використання антимікробних препаратів в процесі утримання та порушення правил проведення та використання дезінфікуючих засобів в місцях скупченого утримання птахів.

   Дослідження продовжуються і спрямовані на вивчення здатності до формування біоплівок високої щільності у виділених мікроорганізмів.
   Науковці кафедри висловлюють подяку за технічну допомогу «Центру ветеринарної діагностики», а саме директору – Ірині Собко та завідувачу сектору діагностики Денису Древаль.

Володимир Мельник, зав каф. епізоотології,
мікробіології і вірусології

 

 

 
 
 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook