Діалог України та ЄС у аграрній галузі: стан та виклики

23 лютого 2024, 14:00

23 лютого 2024 р. Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ) організували міжнародний онлайн захід, на якому була обговорена тема: «Взаємовідносини Європейського Союзу та України у сільському господарстві: виклики попереду».

Модератором даного заходу був керівник європейського офісу УКАБ Назар Бобицький.  

 

 

Важливі питання сільського господарства у контексті інтеграції України до ЄС було обговорено з представниками уряду, бізнесу та науковцями. Конференцію відкрив президент УКАБ та генеральний директор ІМК Алекс Ліссітса. Він наголосив на важливості проведення таких дискусій з різними представниками та країнами для вирішення конкретних проблем, з  якими стикається український бізнес сьогодні та що очікує його у майбутньому. Дискусія торкнулась таких питань як:

·                      Чи дестабілізує український імпорт сільськогосподарських товарів (цукор, яйця, птиця, зернові, олійні) європейський ринок?

·                      Чи зможуть заборони на імпорт або квоти допомогти європейським виробникам?

·                      Який ймовірний економічний вплив торгівельних обмежень ЄС на український аграрний сектор та українську економіку?

·                      Чи можуть ЄС і Україна знайти шлях вперед у торговельній політиці? Чи можна скоригувати існуючі торгові преференції для досягнення компромісу між українськими та європейськими агровиробниками?

·                      Чи є український аграрний сектор довгостроковою загрозою для європейських агровиробників, оскільки Україна готується до вступу в ЄС? Чи можна адаптувати Загальну сільськогосподарську політику, щоб допомогти впоратися з можливими викликами, відкриваючи при цьому нові можливості для продуктивності, зростання та посилення ролі ЄС у світі як агропродовольчої наддержави?

Голова Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Олег Нів’євський обгрунтовував, що та ситуація, яка складається на аграрних ринках, є не лише результатом проблем у економіці, але й політиці.

На конференції наголошувалось на важливості України як одного з ключових гравців аграрного ринку, підтвердженням цього є, наприклад,  різке зростання цін на сільськогосподарську продукції у 2022 р. через блокаду портів.

Доктор Хайнц-В. Штрубенхофф підкреслив зміни на аграрних ЄС, які очікуються при збільшенні експорту з України. Так, за підрахунками старшого наукового дослідника Центру європейських політичних досліджень (CEPS) у Брюсселі Майкла Емерсона, вступ України до ЄС коштуватиме 18,85 млрд євро на рік.

 

Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький зазначив, що у 2024 році для сільгосподарських пвиробників залишаються основними виклики, які пов'язані з повномасштабною війною - це питання фінансування, логістичні шляхи експорту та розмінування сільськогосподарських земель, також прокоментував ситуацію з протестами фермерів, які відбуваються у Польщі.  При цьому пріоритетними напрямками залишаються питання продовження адаптації українського законодавства до  норм і стандартів ЄС, де близько 40% всього законодавства ЄС стосується аграрного сектору. При цьому він підкреслив, що доступ до європейського ринку є дуже важливим для розвитку аграрного сектору країни.

  

Доценти кафедри статистики та економічного аналізу НУБіП України Тетяна Куць, Оксана Макарчук та Леся Воляк прийняли участь у даному онлайн заході та долучилися до дискусії щодо викликів в сільському господарстві, пов’язаних зі вступом України до ЄС, зокрема конкурентоспроможності українських виробників сільськогосподарської продукції.

 

 

Доценти кафедри статистики та економічного аналізу,

Куць Т.В. та Макарчук О.Г.

    

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook