Сервіси енергопостачальних компаній розглянув студентський фаховий освітній акселератор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження

25 лютого 2024 року

Освітній процес весняного семестру успішно розпочався, а разом із ним ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження продовжує проводити серію освітніх вебінарів у рамках фахового акселератора «Енергетична безпека в умовах війни».
Четвертий презентаційний вебінар цього сезону на тему «Сервіси енергопостачальних компаній в умовах нової моделі енергоринку (на прикладі діяльності ТОВ «ЕНЕРА СУМИ») презентувала директорка компанії Ірина Лошак.

 

 

Модератор заходу, заступник директора інституту Віталій Савченко, повідомив присутніх, що за результатами роботи акселератора будуть видаватися іменні електронні сертифікати здобувачам освіти для зарахування результатів неформальної освіти у навчальному процесі. Одержати такий сертифікат мають змогу всі учасники заходу, які взяли участь у вебінарі і заповнили відповідну реєстраційну форму.

 

Спікер Ірина Лошак у своїй доводі поінформувала присутніх про особливості роботи енергопостачальної компанії ТОВ «ЕНЕРА СУМИ», структуру ринку електричної енергії, закупівлю та формування цін на електричну енергію, механізми співпраці за «зеленим» тарифом тощо.
Доповідачка розкрила основні фактори та тенденції, які впливають на реформування ринку електроенергії України на сучасному етапі і закцентувала увагу на шляхах вирішення проблем цієї сфери.
Головними елементами ринкової реформи стало забезпечення розвитку конкуренції. Окрім цього, Україна зобов’язалась перед Європейським Союзом здійснити реформу енергетичного ринку. Сформований новий ринок встановив нові правила роботи. Замість монополіста ДП “Енергоринок” на ринок вийшли два нових суб’єкти. Перший – убезпечує діяльність та організацію договорів купівлі-продажу електроенергії на ринку по принципу «на добу вперед». Другий – опікується придбанням “зеленої” енергії від виробника (ДП “Гарантований покупець”).

 

Обласні енергопостачальні компанії були реорганізовані в операторів систем розподілу електроенергії. Були створені нові підприємства з постачання електроенергії, що привело до збільшення кількості гравців на цьому ринку після його реформування. Одночасно був створений оптовий ринок, сегментами якого є двосторонні контракти, біржа контрактів на фізичне постачання, біржа фінансових контрактів, а також балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг.

 

Присутні на акселераторі мали змогу задати питання доповідачці. Найактивнішими учасниками дискусії виявились студенти магістратури Юрій Карпенко (ЕЕЕ-23002М), Антон Шарко (ІВДЕ-23001М), Остап Іванченко (ІВДЕ-23001М) на науково-педагогічні працівники кафедри інженерії енергосистем Світлана Макаревич та Лілія Мартинюк.

 

 

У свою чергу пані Ірина подякувала присутнім за цікаві запитання та побажала студентам успішного завершення навчання та працевлаштування.

 

Всього акселератор мав понад 130 підключень, у тому числі і колективних. Більшість учасників – це успішні і активні студенти ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження.
Уже традиційно серед учасників приємно було бачити наших колег, науково-педагогічних працівників Державного біотехнологічного університету (м.Харків). Олександр Мірошник, завідувач кафедри електропостачання та енергетичного менеджменту, професор Олександр Мороз, асистент Максим Мотайло, студент Іван Зражевський долучились до обговорення питань вебінару.

 

 

Приємно відзначити, що за результатами проведеного вебінару, зареєструвались 58 учасників, які висловили бажання одержати електронний сертифікат.

ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження висловлює щиру подяку спікеру Ірині Лошак за дуже цікаву доповідь та участь у формуванні практичних компетентностей майбутніх фахівців.

Сподівається на подальшу співпрацю.

Лілія МАТРИНЮК,
заступник директора ННІ енергетики,
автоматики і енергозбереження

 


 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook