Наукові дослідження науково-педагогічних працівників кафедри із учнями

23 лютого 2024 року
кафедра загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності

Співробітники кафедри  проводячи профорієнтаційні заходи знайомляться із учнями, серед яких є цілеспрямовані, розумні та амбіційні учні, які хочуть спробувати себе у ролі дослідників. Саме тому цьогоріч було впроваджено практику наукового керівництва науковими роботами учнів на рівні ІІ (міського) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Київського територіального відділення Малої академії наук України.

 Мала академія наук України – це всеукраїнська організація, яка займається популяризацією наукових досліджень та проводить олімпіади та конкурси для учнів. Отож написання своєї науково-дослідної роботи стимулює учнів поглиблено вивчати наукові проблематики, розвивати потрібні навички креативності, вміння виступати на публіці та використовувати спеціалізовані терміни для пояснення досліджуваних об’єктів, явищ та процесів.

На кафедрі Загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності писали учні наукові роботи екології, науковим керівником була старший викладач Анна Сальнікова.  Було написано дві наукові роботи 2023-2024 н.р.: «Вплив залишків пестидів на сільськогосподарських полях на здоров’я людини» (Турі Софія учениця 10 класу Гімназії № 59 ім. О.М. Бойченка м. Києва) та «Поширення порід дерев, що очищають повітря у місті Києві» (Бутилюк Юліана учениця 10 класу Гімназії № 59 ім. О.М. Бойченка м. Києва).

Софія Турі зайняла ІІІ місце ІІ (міського) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Київського територіального відділення Малої академії наук України у Відділенні: Екології та аграрних наук Секції: Охорона довкілля та раціональне природокористування.

 

 

 

 

«Своєю науково-дослідницькою роботою, я волію донести суспільству, що використання хімічних засобів таких, як пестициди, мають як позитивні риси (для економіки), так і негативні (проблеми їх міграції у довкіллі), і що людству слід звернути на це увагу, а спеціалістам – ретельно вивчити особливості та механізми впливу пестицидів на довкілля та живі організми, переглянути і внести корективи у законодавчу документацію з цього приводу з метою запобігання та мінімізації шкідливих наслідків від їх застосування.

Мені дуже імпонує думка Джорджа Бернарда Шоу: Життя полягає не в тому, щоб знайти себе. Життя полягає в тому, щоб створити себе”, - з якою я цілком згодна. Тому я намагаюся приділяти багато часу на саморозвиток і розширення власного кругозору, а також, аби спробувати щось нове. Я переконана, що саме це – найкращий шлях, аби усвідомити, що саме мені найбільше припадає до душі.» – Софія Турі.

 

 

Бутилюк Юліана зайняла ІІІ місце ІІ (міського) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Київського територіального відділення Малої академії наук України у Відділенні: Екології та аграрних наук Секції: Екологія.

 

 

 

«За статистичними даними у великих містах значно погіршився стан повітря, у яких фіксується збільшення викидів транспорту та промислових об’єктів шкідливих речовин, що негативно впливає на комфорт, здоров'я та безпеку мешканців міста, а також погіршує екологічну ситуацію в цілому.

Прогулюючись Києвом я почала звертати увагу на дерева, і зрозуміла що тільки декілька видів обирають для висадки над тротуаром. Я зацікавилася, чому саме вони? Вибравши цю тему та дізнавшись детальніше про їх особливості; властивості, через які вони здатні очищати повітря і властивості, через які вони виживають при забрудненому повітрі і майже без догляду людини.» - Бутилюк Юліана.

Під час підготовки наукових робіт учні здобули навички роботи у наукових лабораторіях, опрацювання наукової літератури, правила оформлення та складання наукового тексту. Це цікава і захоплива робота, яка допомагає краще засвоювати теоретичних матеріал, який вивчають у школі та практично його використовувати.

Сподіваємось, що наступного року буде більше учнів, які захочуть взяти участь у підготовці та захисті наукових робіт на базі нашого університету та кафедри.

 

Анна Сальнікова, старший викладач кафедри Загальної

екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook