Міжнародне стажування викладачів кафедри фармакології, паразитології і тропічної ветеринарії НУБiП України

26 лютого 2024, 9:02
ФВМ НУБіП України

   Удосконалення професійних знань та навичок – це процес, який потребує зусиль і багато часу, а й іноді не вистачає й цілого життя, оскільки досконалості – немає меж. Саме для цього різні профільні заклади проводять різноманітні навчання, семінари та стажування. Їх метою є підвищення рівня теоретичної та практичної обізнаності, зокрема науково-педагогічних працівників, з використанням сучасного обладнання і технологій, опанування новітніми унікальними методиками, набуття нового досвіду, а також забезпечення інформаційного обміну з розширенням контактів для плідної наукової співпраці. Особливою цінними є програми міжнародного стажування, адже це дає можливість розширити здобуті навики і отримати новий досвід. Такі заходи в свою чергу, відкривають нові можливості для вивчення актуальних знань фахового профілю на рівні світових здобутків та відкриттів!

  

 Саме з цією метою, згідно Наказу Ректора № 4в «Про стажування» від 10.01.2024 р., за підтримки декана факультету ветеринарної медицини, доктора біологічних наук, професора, академіка Національної академії аграрних наук України Цвіліховського Миколи Івановича, для поглиблення знань з паразитології та інвазійних хвороб тварин, зокрема зоонозів, доцентами кафедри фармакології, паразитології і тропічної ветеринарії, доктором ветеринарних наук Гончаровим Сергієм Леонідовичем та кандидатом ветеринарних наук Слободян Раїсою Олександрівною, успішно пройдено міжнародне стажування на кафедрі паразитології і внутрішніх хвороб з клінікою для коней, собак і котів на базі факультету ветеринарної медицини Вроцлавського університету природничих наук, Республіки Польщі. Стажування стосувалося глобальних проблем та питань зоонозних паразитозів тварин.

      

   Міжнародне стажування тривало упродовж календарного місяця, з 12 січня по 12 лютого поточного року. За цей період доцентам, Сергію Гончарову і Раїсі Слободян, вдалося опанувати і удосконалити діагностичні методики виявлення та ідентифікації збудників паразитарних захворювань, які представляють загрозу здоров’ю тварин і людини. Робота велася як в дистанційному форматі, так і впродовж кількох тижнів практично, в лабораторії кафедри паразитології Вроцлавського університету. Зокрема, попрактикуватися у роботі із новітнім лабораторним «ноу-хау», приладом автоматичного виявлення і підрахунку яєць гельмінтів, ооцист та цист найпростіших, які ведуть паразитичний спосіб життя, вдалося доценту Р. О. Слободян. Цей прилад було розроблено науковцями у співпраці з інженерами для полегшення роботи лікарям-діагностам ветеринарної і гуманної медицини. Його було поставлено на кафедру Вроцлавського університету для апробації та подальшого вдосконалення з наступним розширенням міжнародної бази яєць гельмінтів, цист і ооцист найпростіших, паразитів екзотичних тварин тропічних країн та країн Азії.

   Окремо, під час стажування, за підтримки декана ветеринарного факультету Вроцлавського природничого університету – доктора філософії, професора Станіслава Дзіміри та завідувачки кафедри паразитології, професорки Йоланти Пекарської, було ознайомлено з історією Вроцлавського університету і факультету ветеринарної медицини, проведено екскурсії та долучено до процесу надання послуг різних клінік на базі ветеринарного факультету. Пані професоркою Йолантою Пекарською було введено в курс навчально-освітнього процесу для студентів 3 і 4 курсів факультету ветеринарної медицини. Вельмишановні колеги люб’язно сприяли роботі з вивчення збудників глобальних паразитозів, дослідженню мікро- і макропрепаратів та поділилися робочими програмами з курсу паразитології і інвазійних хвороб тварин. Більше того, запросили долучитися до проведення лабораторно-практичних занять із майбутніми фахівцями ветеринарної медицини.

 

   В цілому, за весь період стажування, плідної та насиченої співпраці із польськими колегами, вдалося отримати нові знання, попрактикуватися і навчитися виявляти та ідентифікувати різних збудників паразитарних хвороб, в тому числі найпростіших, тропічних і екзотичних тварин. Така робота допомогла краще познайомитися з колегами і знайти однодумців з налагодженням тісних міжнародних зв’язків для подальшої професійної співпраці у галузі паразитарної патології тварин та людини.
   Колеги з Вроцлавського університету в свою чергу, разом з побажаннями наукових успіхів і процвітання факультету ветеринарної медицини Національного університету біоресурсів і природокористування України, побажали якнайскоршого справедливого та Переможного Миру Україні!

Сергій Гончаров, доктор ветеринарних наук, 
Раїса Слободян, кандидат ветеринарних наук,
доценти кафедри фармакології, паразитології
і тропічної ветеринарії НУБІП України

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook