У рамках виконання міжнародного проєкту LIFE22CET-NS4nZEBs відбувся круглий стіл, присвячений підготовці фахівців для проєктування будівель з майже нульовим енергоспоживанням

26 лютого 2024 року
  У ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження відбувся перший семінар, присвячений виконанню завдань міжнародного проєкту LIFE22-CET-NS4nZEBs «Фахові компетенції: нові навички улаштування будівель з майже нульовим енергоспоживанням» у рамках програми Європейського Союзу LIFE – Програма дій з довкілля та клімату для професійно-технічної і фахової передвищої освіти.

  На захід були запрошені міжнародні та українські партнери, представники консорціуму THOMAS MORE KEMPEN, SOFIA ENERGY CENTRE, асоціації енергоаудиторів України, ТОВ «Електротехнічна компанія E-NEXT Україна».
  Метою заходу стало обговорення проблеми покращення професійної підготовки фахівців, сучасних навчальних програм, інноваційних методів навчання. Потреба на ринку праці фахівців у сфері електроенеретичних систем з відновлюваними джерелами, розумними системами керування, застосуванням теплонасосних та водневих технологій у будівлях постійно зростає.
  Семінар проводився у змішаному форматі. Участь у заході взяли роботодавці, рекрутингові компанії, інсталятори та представники закладів професійно-технічної освіти, загалом близько 60 осіб.

  Семінар із вітальним словом відкрив директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Віктор Каплун. Доповідач звернув увагу присутніх на актуальності цього проєкту і можливістю обговорити сучасні інноваційні техніко-технологічні рішення з іноземними партнерами.
  Пріоритетними напрямами Програми LIFE - CLEAN ENERGY TRANSITION (CET) є стратегії «зеленої» трансформації в контексті енергетичних та кліматичних цілей до 2030 року згідно Стратегії декарбонізації Європейського Союзу до 2050 року. Реалізація Проєкту сприятиме вдосконаленню навчальних програм та практик для підготовки фахівців.
  Використовуючи презентаційний матеріал, координаторка від НУБіП України, доцентка Світлана Макаревич поінформувала присутніх про завдання та програму проєкту. Реалізація завдань Проєкту дозволить національним провайдерам професійно-технічної освіти, зацікавленим сторонам оновити практику та програми навчання, за рахунок адаптованих, інноваційних та технічних рішень у сфері впровадження будівель з майже нульовим енергоспоживанням. Це сприятиме поступовому зменшенню залежності від імпорту викопного палива.

  Інформацію про національне законодавства у сфері енергоефективності для будівель надав Вадим Литвин, голова правління Асоціації енергоаудиторів України. Доповідач зазначив, що володіння положеннями стандартів у цій сфері є ключовим при підготовці та професійній атестації енергоаудиторів. Спікер зазначив, що якісна, інноваційна, уніфікована підготовка майбутніх фахівців ВДЕ є запорукою розвитку енергетичної незалежності країни.

  Жваве обговорення викликала доповідь експерта проєкту, доцентки Олени Шеліманової, яка поділились інформацією щодо професійних стандартів навчальних програм підготовки ОС «Бакалавр» спеціальності 144  «Теплоенергетика». Основним меседжем доповіді стала думка про необхідність якісного практичного навчання. Саме в такий спосіб можна успішно розв'язувати проблемні ситуації, планувати свій час та досягати поставленої мети.

  Підсумки анкетування стейкхолдерів та провайдерів професійно-технічної освіти щодо стану енергоефективності будівель підбив експерт проєкту LIFE22-CET-NS4nZEBs Андрій Березюк. Результати анкетування та їх обговорення були покладені в основу проєкту рішення семінару в частині вдосконалення навчальних програм для цільових груп, фахівців-інсталяторів систем енергозабезпечення будівель та підготовки тренерів з підвищення кваліфікації.

  Завершуючи зустріч, директор інституту Віктор Каплун зазначив, що енергоефективність стає визначальним напрямом «зеленого» енергетичного переходу України є кліматично нейтральний розвиток. Саме проєкту LIFE22-CET-NS4nZEBs спрямований на виявлення існуючих невідповідностей зацікавлених сторін між існуючими навичками з енергоефективності, і тими, які будуть сформовані у майбутньому.

 

  Члени консорціуму Проєкту долучились до круглого столу онлайн і поділились приємними враженнями від організації, змістовного наповнення заходу і привітали команду НУБіП України з успішним початком роботи.

 

Світлана МАКАРЕВИЧ, Олена ШЕЛІМАНОВА,
доценти кафедри інженерії енергосистем 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook