Проведено відкриту лекцію англійською мовою з дисципліни «Контролінг»

24 лютого 2024 року

23 лютого 2024 року доцентом кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту Катериною Алексеєвою було проведено відкриту онлайн лекцію англійською мовою з дисципліни «Контролінг» на тему «Decision making in Controlling» для студентів третього курсу англомовної групи спеціальності «Менеджмент».

 

На лекції були присутні декан факультету аграрного менеджменту Анатолій Остапчук, заступники декана Віра Бутенко, Лариса Карпенко та Людмила Чорненька, в.о. завідувача кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту Тетяна Власенко та члени кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту. До лекції долучилися доценти кафедри маркетингу та міжнародної торгівлі Олена Нагорна та Віолета Гераймович, а також доцент кафедри адміністративного менеджменту та ЗЕД Іван Міщенко.

 

 

На лекції було визначено сутність управлінських рішень у контролінгу, їх класифікацію та підходи до процесу їх прийняття. Також було розглянуто процес прийняття рішень в стратегічному та операційному контролінгу із врахуванням впливу зовнішніх та внутрішніх факторів.

  

Стратегічні управлінські рішення можуть відрізнятися в залежності від стадії життєвого циклу фірми, зокрема, використовуючи модель Грейнера, можна обрати певну стратегію рішень, яка б найкраще відповідала конкретній стадії розвитку підприємства. Що стосується рішень в операційному контролінгу, то не втрачають актуальності прогностичні моделі Альтмана та Бівера, загальні підходи до аналізу грошових потоків на підприємстві, аналізу прибутковості та аналізу ризиків, зокрема, за допомогою дисперсії та середнього квадратичного відхилення, тощо.

  

Поряд з аналітичними підходами до процесу прийняття рішень в контролінгу, значну увагу в лекції приділено прийняттю рішень, базуючись на інтуїції. В Україні, коли достеменно оцінити ризики досить важко, а невизначеність є значною, керівники часто приймають рішення, базуючись на своєму досвіді та інтуїції, а не конкретних розрахунках. Лектор звертає увагу присутніх на існування так званих «чорних лебедів» - подій, які не можуть бути передбачені, але суттєво впливають на загальну економічну ситуацію в країні. Вперше питання «чорних лебедів» піднімає у своїй відомій книзі Ніколас Талеб, розробляючи теорію настання неочікуваних подій та їх впливу на людство. Також актуальними в сучасних умовах є дослідження Деніела Канемана, який дослідив процес прийняття рішень, базуючись на інтуїції.

Окрім загального теоретичного матеріалу, лекція Катерини Алексеєвої була наповнена висловлюваннями відомих лідерів та вчених стосовно прийняття рішень.

Наприкінці пари колеги та студенти одразу надали позитивні відгуки щодо проведеного заняття. Подальше обговорення проведеної лекції відбудеться на засіданні кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту.

 

Анна ДЕРГАЧ,
доцент кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook