Аграрній сфері - європейський курс

26 лютого 2024, 16:51

Аграрній сфері- європейський курс

  22 лютого 2024 року відбулась on line зустріч в рамках проєкту "Німецько-український агрополітичний діалог" спільно з Комітетом підприємців АПК при Торгово-промисловій палаті України за підтримки Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України«Дорада», та Федерального міністерства продовольства та сільського господарства Німеччини.

 

  Загальну аналітичну доповідь на тему «Виклики та можливості вступу України до ЄС. Що варто знати для аграрної та продовольчої політики» зробив докторо Хайнц  Штрубенхоффом (Heinz Strubenhoff).

 

  Високо оцінюючи можливості України щодо вступу до ЄС а також її торгові обсяги на європейському ринку, пан Хайнц акцентував увагу на особливостях такого процесу. Перевагою вступу є доступ до системи кредитування та технічна допомога спрямована на здешевлення відсотків. При виробництві продукції акцент робиться на її якість та безпечність,  шлях якої жорстко відслідковується в тваринництві від ферми до кінцевого споживача. Дещо критично прозвучала думка про використання механізму субве́нцій (від лат. Subvenio - ,,приходжу на допомогу, вид допомоги місцевим бюджетам із державного на конкретну ціль). Так використання субвенцій для підтримки дрібнотоварних виробництв окремих східноєвропейських країн призвело до слабкої їх конкурентоспроможності і особливо перед крупними Українськими зернотрейдерами. 

 

 

  Модернізація виробничого процесу та постійна підготовка високопрофесійних фахівців-менеджерів залишається основною задачею в аграрній сфері. У додатковому виступі президента Національної асоціації сільськогосподарських консультаційних служб України Романа Коринця була представлена можливість програми IPARD, яка спрямована на фінансову підтримку ряду стратегічних напрямів, серед яких стійкість виробництва та залучення молодих фермерів до аграрної сфери.

  Представлений матеріал визвав великий інтерес. Всі присутні констатували, що обраний шлях до Євроспільноти залишається для українського аграрного суспільства незмінним.

 

Підготував                                                                                      Сергій  РУБАН

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook