Академічна доброчесність – запорука успішної підготовки здобувачів спеціальності 017 Фізична культура і спорт

27 лютого 2024 року
НУБіП України

        Академічна доброчесність є важливою сферою в будь-якій освітній системі, визначаючи її якість, надійність та авторитет. У світі, де доступ до інформації ніколи не був таким легким, як зараз, моральні та етичні принципи  стають особливо важливими для збереження інтелектуальної чесності та професійної доброчесності. З метою популяризації академічної доброчесності серед здобувачів вищої освіти спеціальності 017 фізична культура і спорт було проведено захід, на якому заступник декана гуманітарно-педагогічного факультету Шевченко Наталія Володимирівна зосередила увагу студентів на сутності академічної доброчесності, її значення та вплив на освітнє середовище й професійну діяльність майбутніх фахівців з фізичної культури і спорту.

 
 
Спільні зусилля заступника декана, гаранта ОПП Фізична культура і спорт та викладачів кафедри фізичного виховання були спрямовані на те, аби через розуміння важливості академічної доброчесності та її дотримання сформувати у студентів високий рівень відповідальності у навчанні та професійної етики в майбутній діяльності.
 
  
Зокрема, під час заходу у творчій та довірливій атмосфері були обговорені важливі теми щодо ключових аспектів академічної доброчесності, серед яких слід виокремити такі:
-         Правильне використання джерел інформації: студенти як здобувачі вищої освіти, так і як майбутні фахівці повинні вміти коректно цитувати та використовувати джерела інформації, уникаючи плагіату та недозволених видів копіювання.
-  Чесність у поданні результатів досліджень: студенти повинні представляти свої дослідження чесно та об'єктивно, не спотворюючи результати або використовуючи маніпуляції даними. Академічна доброчесність вимагає від студентів, викладачів та дослідників чесності у всіх їхніх академічних зусиллях.
-      Етичність у взаємодії з партнерами та підлеглими: студенти у навчанні та в майбутній діяльності мають дотримуватися високих етичних стандартів у взаємодії між собою, з академічною спільнотою, клієнтами, партнерами та підлеглими, розвивати довіру та повагу відносно прав та інтересів інших осіб.
-    Дотримання правил та норм професійної етики: студенти мають ознайомлюватися з правилами та нормами академічної та професійної етики у сфері фізичної культури і спорту й дотримуватися їх у навчанні та майбутній діяльності.
-         Підтримка чесності та інтелектуальної чесноти серед однодумців: сприяння чесності та інтелектуальної чесноти серед колег і однодумців є важливим аспектом формування професійного середовища, яке підтримує високі стандарти академічної доброчесності.
 
  
 
Також було акцентовано увагу студентів на тому, що окрім важливості академічної доброчесності для навчання, діяльності та сприяння розвитку критичного мислення й самодисципліни, її порушення може мати серйозні наслідки як для освітнього середовища так і для успіху в майбутній професії. Власне, порушення академічної доброчесності може призвести до втрати можливостей для подальшого навчання та кар'єрного росту для студентів, а також до втрати довіри та авторитету для викладачів та дослідників.
Як підсумок, академічна доброчесність є фундаментальною складовою в підготовці студентів спеціальності 017 «Фізична культура і спорт», відіграє ключову роль у забезпеченні якості та надійності їхньої освіти й науки. Тому важливо прагнути до чесності в усіх академічних зусиллях, щоб зберегти інтелектуальну доброчесність та підтримати високі стандарти в академічному й професійному середовищах.
 
 
Сава Бринзак,
доцент кафедри фізичного виховання
 
 
 
 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook