Засідання Вченої ради агробіологічного факультету

24 лютого 2024 року

   Напевно чи не головною подією 2024 року для агробіологічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України стане акредитація освітніх програм. Це питання стало ключовим на засіданні Вченої ради факультету 22 лютого.

   Про підготовку до акредитації освітньо-професійних програм ОС «Магістр» спеціальностей 201 Агрономія («Агрономія», «Агрохімія і грунтознавство», «Селекція і генетика с,-г. культур») та 203 Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство («Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство») виступили Оксана Тонха, декан факультету, та гаранти ОПП.
   В ході дискусій окреслили важливість ретельної підготовки до акредитації і самоаналізу ОПП.  Обговорили підбір і визначення переліку дисциплін, навчальних лабораторій відповідно до унікальності цих програм. Звернули увагу на активізацію роботи проектних груп і висвітлення інформації відповідальними на сайтах кафедр.
 
   Щодо активізації міжнародної співпраці з іноземними закладами вищої освіти виступила Ольга Кравченко, відповідальна за міжнародну діяльність на факультеті.  Розповіла про можливості щодо участі у міжнародних проектах та проходженні стажування для викладачів, про обмін досвідом для студентів.
 
   Наступною  згідно порядку денного виступила Тетяна Мельничук, доктор с.-г. наук, професор кафедри генетики, селекції інасіннитцва ім. проф. М.О. Зеленського, з науковою доповіддю «Біотехнології ризосфери – шлях забезпечення якості і безпеки продукції АПК». Вона розповіла щодо ефективності застосування біологічних препаратів за вирощування с.-г. культур. Використання таких препаратів сприяє покращенню розвитку рослин, стабілізації мікробного ценозу у ризосфері рослин. Продемонструвала оцінку якісних параметрів продукції рослинництва. Також розповіла про перспективи у використанні мікробних препаратів за ведення біологічного і органічного виробництва.

   В доповіді Тетяна Мельничук звернула увагу на вплив інсектицидів на азотфіксацію. Продемонструвала схему застосування мікроорганізмів при вирощуванні сільськогосподарських культур. А також поділилася результатами власних досліджень. Після доповіді розвинулася дискусія між членами Вченої ради щодо ефективності  використання біопрепаратів.

   Дмитро Літвінов, директор НДІ рослинництва та ґрунтознавства, у виступі окреслив активізацію наукової роботи, підвищення публікаційної діяльності і подачі заявок на участь у наукових проектах. Повідомив  про успішне проходження атестації аспірантів та підготовку до весняних польових робіт. На завершення запросив всіх до участі в найближчих всеукраїнських та міжнародних науково-практичних конференціях: «Біочар для зеленого відновлення України» (2-4 травня), «Садівництво: сучасний стан та перспективи розвитку» (30-31травня) та «Післявоєнне відновлення ґрунтових і рослинних ресурсів та продовольча безпека країни»(20-21 червня).
 
   Останнім пунктом зустрічі було затвердження навчально-методичної літератури до друку.
Олена Літвінова,
секретар Вченої ради агробіологічного факультету
Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О.Зеленського

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook