Виїзні практичні заняття селекціонерів-генетиків

28 лютого 2024 року

   Для забезпечення формування програмних результатів навчання магістри ОПП «Селекція і генетика сільськогосподарських культур» та студенти 4 курсу агробіологічного факультету провели виїзне практичне заняття із дисципліни «Ринок сортів і насіння» (лектори: професор Віталій Жемойда та асистент Роман Спряжка) в ТОВ «Лімері» – заводу із повної доробки гібридів насіння соняшника та кукурудзи, який входить до групи компаній «Ерідон». 

   Заняття розпочалось із зустрічі з директором заводу – В’ячеславом Шияном (до речі випускником агрономічного факультету НАУ 2005 року), котрий зазначив основні перспективи компанії та шляхи їх реалізації.
   Головний технолог Кирило Карпенко ознайомив студентів із усіма етапами доробки та кондиціонування насіння.
   Співробітники заводу ознайомили студентів із рухом насіння етапами доробки, який розпочинається із терміналу прийому, куди насіння кукурудзи потрапляє ще у початках, а потім направляється на очистку та сортування.
   Наступним етапом є досушування та обмолот насіння. Задля запобіганню травмуванню насіння сушіння проводять у качанах протягом 70-80 годин за температури повітря не вище 40 оС і лише після цього проводять обмолот насіння.
   Обмолочене насіння пакують у контейнери або біг-беги, після чого починається процес калібрування насіння.
   Одночасно із калібруванням відбирають проби для визначення чистоти та схожості насіння. Із методиками визначення сортових та посівних якостей студентів ознайомила Наталія Бельдій.
   Кінцевим етапом роботи із насінням є процеси пакування, фасування та маркування, виконання яких роботизовано.
   На всіх етапах знайомства із насіннєвим заводом студенти ОПП «Селекція і генетика сільськогосподарських культур» (Богдан Легенький, Сергій Христич, Андрій Снітко, Володимир Яценко та інші) задавали актуальні запитання щодо функціонування заводу та приймали активну участь в обговоренні процесів доробки насіння.
   За результатами проведеної роботи студенти пройшли анкетування та провели дискус щодо функціонування компанії «Ерідон» з Катериною Купцовою.
   Педагогічний колектив кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського та студенти щиро вдячні керівництву та співробітникам заводу із повної доробки гібридів насіння соняшника та кукурудзи ТОВ «Лімері» в особі директора Вячеслава Шияна та помічника директора заводу і координатору виїзних занять – Юлії Христюк, а також адміністрації НУБіП України та деканату агробіологічного факультету за надану можливість покращити практичну складову навчання.
Роман Спряжка,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook