"Від теорії до практики", виїздне практичне заняття лісівників.

28 лютого 2024 року

 27 лютого 2024 року на базі Дзвінківського навчально-науково-виробничого центру ВП НУБіП України "Боярська ДЛС" відбулось виїзне практичне заняття з дисципліни «Лісові культури» (розділ Лісове насінництво) із студентами 2 курсу спеціальності – 205 лісове господарство. Під час заняття доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій ННІ Лісового і садово-паркового господарства НУБіП України Іванюк Ігор Вікторович, прочитав лекцію на тему: «Способи переробки та зберігання лісонасінної сировини». На лекційному занятті розглянуті питання переробки лісонасінної сировини, очищення та сортування насіння, а також зберігання насіння хвойних та листяних видів.
Значне зацікавлення викликало у студентів використання сучасного обладнання для отримання насіння хвойних із шишок. Під час лекції було продемонстровано обладнання Шведської компанії BCC Plant the Planet.

 

 

 

Були розглянуті всі технологічні процеси від сушіння шишки до отримання і сортування чистого насіння.
Після лекції, як кажуть «Від теорії перейшли до практики». На території Дзвінківського ННВЦ збудовано новий насіннєвий комплекс і встановлено сучасне обладнання для зберігання і переробки насіннєвої сировини українського виробництва.

Тут було детально продемонстровано всі етапи отримання чистого насіння сосни звичайної із зібраної працівниками Боярської ЛДС шишки.
Сучасне обладнання дозволяє в оптимальні строки якісно переробити насінневу сировину і отримати насіння відмінної якості. Так на лісонасіннєвому комплексі знаходяться сушильні шафи де шишка висушується до вологості близько 10-12%. Раніше ці роботи проводились у великих приміщеннях шишкосушарок із значними затратами сил та ресурсів.

 

 

Після сушіння і розкривання шишки із неї видобувають насіння у барабані БОШ-01. Для очищення насіння, відокремлення крилаток, його поміщають у обезкрилювач насіння ОН-800. Під дією стисненого повітря крилатки відокремлюється від насіння. Подальше очищення насіння відбувається у гравітаційному повітряному сепараторі ГПС-01, де насіння сортується за вагою, а залишки крилаток і дрібне сміття відокремлюються від насіння потоком повітря.

 

Остаточне сортування насіння відбувається у вакуумній установці ОВАКОН, де пусте та пошкоджене насіння під дією розрідженого середовища у воді тоне та відокремлюється від цілого та якісного.

Загалом студенти залишилися задоволеними від проведеного виїзного заняття, де вдало закріпили отримані теоретичні знання з практичними навичками.

 

 

Олексій Бойко, Ігор Іванюк
доценти кафедри відтворення лісів
та лісових меліорацій

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook